Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Az Avatar az őslakos törzsek helyzetét festi le

Az Avatar című sci-fi kasszasiker akár leírhatná számos őslakos törzs jelenlegi helyzetét is - hívta fel a figyelmet hétfőn a Survival International nevű szervezet.

Az Avatar egy olyan törzs küzdelmét festi le, amely területének védelmében száll szembe olyan hódítók egy csoportjával szemben, akiknek erdeik kizsákmányolására fáj a foguk, az ott rejlő értékes ásványok miatt - ez pedig a szervezet szerint olyan helyzet, amely számos őslakos törzsét is jellemzi.

A Malajziához tartozó Borneó szigetén élő Penan törzs egyik tagja úgy fogalmazott a Survival Internationalnak, hogy a filmbéli Naívi törzshöz hasonlóan ők sem tudnak az erdő nélkül élni, mert az "erdő gondoskodik róluk, ők pedig az erdőről". "A fakitermelő vállalatok irtják fáinkat, szennyezik folyóinkat, az állatok, amelyekre vadászunk, pedig elpusztulnak" - olvasható annak a penannak a levelében, akinek üzenetét a Survival International hétfőn ismertette.

A szervezet egy busman férfi véleményét is közzétette. "Mi busmanok voltunk Afrika déli vidékeinek első lakói, de ma már megtagadják jogainkat saját földünkhöz. Az Avatar azt mutatja, ami velünk történt" - fogalmaz a levél.

Az "erdők dalai lámájaként" ismert Davi Kopenawa brazil jogvédő is arról beszélt, hogy földjét megszállta a bányászipar. A kitermelés pedig veszélyezteti annak a vidéknek az egyensúlyát, ahol a janomamik már az emberemlékezetnél is régebben élnek.

Stephen Corry, a Survival International igazgatója szerint a természet megvédésének legjobb módja meglepően egyszerű: biztosítani kell az őslakosok jogait saját földjük felett.

Az ügyre az Aragy Glóbusz-díjak bő egy héttel ezelőtti átadásán James Cameron, az Avatar rendezője is felhívta a figyelmet, szerinte filmje azt az üzenetet hordozza, hogy "minden összefügg köztünk és a Föld között".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő koncertek a YouTube-on pénzért?

Alkalmankénti díjfizetés ellenében tekinthetnének meg élő koncerteket a YouTube videomegosztó… Tovább olvasom