Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Az Aranykéz utcai robbantás gyanusítottját kiadják hazánknak

Kiadható Magyarországnak Jozef Roháč, a többrendbeli gyilkossággal vádolt és a budapesti Aranykéz utcai robbantásokkal kapcsolatba hozható szlovák állampolgár - döntött csütörtökön a prágai városi bíróság.
"A kiadatás minden feltétele teljesült" - jelentette ki Petr Kulawiak, a bíróság szóvivője. A Magyarországra való kiadatás előtt azonban be kell fejeződnie annak a büntetőeljárásnak, amelyet a cseh rendőrség folytat Roháč ellen. A cseh hatóságok ittas állapotban való gépkocsivezetés és hivatalos iratok hamisítása miatt indítottak ellene eljárást. Roháč a bíróság döntését megfellebbezte, így az ügyben most a felsőbb taláros testület fog dönteni.

A budapesti Aranykéz utcai, továbbá a Fidesz székházánál, a Szájer József és Torgyán József lakásánál a kilencvenes évek végén elkövetett robbantásokkal gyanúsítható, közel egy évtizede bujkáló Roháč október 27-én közlekedési ellenőrzés során bukott le Prágában. Elfogatása óta a prágai Pankrác börtönben őrzik.

Korábban a cseh sajtó azt írta, hogy Roháč kiadását Szlovákia is kérni fogja. A cseh hatóságokhoz azonban ilyen értelmű kérés Pozsonyból nem érkezett. A Novinky.cz hírportál szerint az 52 éves Roháčot Magyarországon életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti.

Jozef Roháč nem ért egyet azzal, hogy Csehország kiadja őt a magyar hatóságoknak, fellebbezni fog a Prágai Városi Bíróság ezt elrendelő döntése ellen. Erről a novinky.cz cseh hírportál írt csütörtökön.

A Prágai Városi Bíróság csütörtökön úgy határozott, a férfi kiadható Magyarországnak, előbb azonban tisztázódnia kell, miként büntetik meg Csehországban okirat-hamisítás és ittas vezetéssel elkövetett közveszélyeztetés miatt.

A többi közt az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot  - aki ellen a magyar hatóságok még 1999-ben adtak ki elfogatóparancsot -  a cseh rendőrség október végén ittas vezetés miatt állították elő Prágában. A városi rendőrök 1,3 ezrelék alkoholt mértek a vérében. Mivel minden ilyen ügyet kötelesek átadni állami kollégáiknak, az eljárást a cseh rendőrség folytatta, amely gyanúsnak találta Roháč iratait. A szlovák rendőrség bevonásával sikerült igazolni, hogy az okmány hamisítvány, s néhány órán belül az is kiderült, hogy a nemzetközileg körözött férfiről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag nők - akiknek nem lesz gond a Karácsony

A gazdasági válság miatt nem vásárolunk kevesebbet - legalábbis egyes felmérések szerint. Aki ezzel… Tovább olvasom