Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Az apás szülés hátulütői

Ellentmondásos érzéseket vált ki az apák egy részénél, ha jelen voltak gyermekük születésénél, mutatnak rá kutatók.


Apának lenni az egyik legszebb dolog a világon, és sokan arra számítanak: gyermekük világrajövetele sok pozitív érzést és gondolatot szabadít fel bennük. Akik úgy érzik, jelen kell lenniük gyermekük megszületésénél, többnyire azért döntenek így, mert ebben is szeretnék támogatni partnerüket.

De az apás szülésnél az apa szerepe csak a passzív támogatásra korlátozódik - ha nem vesszük figyelembe, hogy egy komplikációmentes szülésnél az apa vágja el az újszülött baba köldökzsinórját. Az apás szülésnél a férfiak nem erre számítanak, egyeseknek nehéz szembesülni azzal, hogy az eseményeknek nézői, csak passzív részesei. Ez pedig érzelmi mélyponthoz vezet, mutatott rá a Birmingham-i egyetem professzora.- Az apa a terhesség és a szülés idején is passzív szerepet játszik. Amikor az apaság elkezdődik, az apának meg kell birkózni a feleslegesség érzésével is, ami, ha nem sikerül, problémát okozhat a párkapcsolatban, akár bizalomvesztéshez is vezethet - mutatott rá a professzor.

- Egy ilyen helyzet után az apának nagyon nehéz hogy visszanyerje az önmagába vetett hitét, és úgy érezze, nem csupán passzív szereplő, támogató. Ha ez az érzés állandósul, akkor az meghatározza az apa és a gyermek viszonyát, nem alakul ki a szükséges, erős kötődés.

Ezért fontos, hogy az apák tudják, mi történik majd a szülőszobán, és fontos tudatni velük, hogy jelenlétük nagyon sokat jelent az anyának, támogató, odaadó, feltétel nélküli szeretetük pedig a kisbabának - mondta dr. Ives.

Olvasóink írták

 • 4. maradando 2010. június 25. 03:27
  „A postástól ne várjuk már azt is el,hogy ott legyen a szűlésnél is ! Nem elég,hogy egyszer már segitett? :-))”
 • 3. kiscic 2010. június 10. 15:26
  „A tesóm férje azt mondta, h a második babánál is ott akar lenni a szülésnél. Neki hatalmas élmény volt. A tesómat nagyon megnyugtatta a jelenléte!
  Az én férjem azt mondta, hallani sem akar arról, h ott legyen, mikor szülök. Én sem szeretném, ha ott lenne (majd egyszer).
  Egy ismerősöm az első babájuknál elájult... A másodiknál is végig ott volt (akkor már nem ájult el :) ) és azt mondta, mindenkinek csak ajánlani tudja, h legyen ott!
  Kinek a pap, kinek a papné...”
 • 2. Truder 2010. június 09. 21:14
  „Mint mindent, ezt is mindenki másképp éli meg..”
 • 1. tricse 2010. június 09. 17:38
  „Na oda már csak a párom hiányzott volna oszt én be is halok rendesen! Ne a szülőszobában legyenek segítőkészek,hanem az utána következő 18-20 évben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyaraláskor a nők nem mernek vetőzni

Napfény, homok, tenger - nők milliói vágynak a nyaralás szabadságára. Tovább olvasom