Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Az anyós nem vicc! Egyenes út a szívbetegségekhez

Bizonyítottan háromszor nagyobb az esélye a szívbetegségekre azoknak a nőknek, akik együtt élnek anyósukkal. Magas vérnyomást és cukorbetegséget is okozhat a kedves mama.

A kutatás készítői csaknem 14 éven át vizsgáltak 91 ezer egészséges, középkorú férfit és nőt. Az 1990 és 2004 között, Japánban elvégzett vizsgálatok alatt 671 embernél jelentkezett súlyos koszorúér-betegség, 339-en haltak meg valamilyen szívbetegségben, 6 255-en pedig más betegség következtében.

Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik a saját vagy a partnerük szüleivel éltek együtt, háromszor akkora esélyük volt a szívbetegségekre. Akik saját gyermekeikkel éltek, azoknak kétszeres volt az esélyük erre azokhoz képest, akik gyermektelenül élték le az életüket.

Általában elmondható azokra a nőkre, akik a kiterjedtebb családjuk néhány tagjával is egy fedél alatt laktak, hogy nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Sok nő pedig dohányzik vagy iszik azok közül, akik a szüleikkel közösen élnek.

Tizennégy éven át vizsgálódtak
Tizennégy éven át vizsgálódtak

Nem emelkedik a kockázat azonban azoknál, akik kizárólag férjükkel vagy partnerükkel élnek együtt. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy egészségügyi szempontból igen előnyös a páros élet: akiknek van partnerük, sokkal egészségesebbek az egyedül élőknél.

Olvasóink írták

 • 4. knifemaster 2008. december 13. 16:32
  „Na ja,2 dudás egy csárdában.....”
 • 3. Szilágyi_Zsolt 2008. december 12. 18:57
  „Régen 3, sőt 4 generáció is együtt bírt lakni, egyetlen kis parasztházban. Most miért nem megy? Némi tolerancia és alkalmazkodóképesség volna a helyzet kulcsa. Különben sem kell elhinni minden hülyeséget, csak mert "írva vagyon". Nem árt egy csipet sóval kezelni az ilyen felméréseket, nem is szólva arról, hogy senki sem statisztika, hanem mindenki különálló ember.”
 • 2. ideals 2008. december 12. 18:35
  „Na már most!
  Nem kötelező ám a szülőkkel lakni!
  El lehet menni albérletbe! - sőt! lehet lakni hétvégi kunyhóban, sőt barlanglakásban, sőt.. - akárhol, csak nem az "öregek" nyakán!
  Mert ma ez a divat! 40 éves - lassan nagyapányi - bébi-férfiak - 30-40 egynehány éves menyek és vők, gyerekek és családjaik természetesnek veszik, hogy az "öregeknél" laknak. - és aztán panaszkodnak rájuk, hogy mérgezik a levegőt!
  Lehet saját kuckót teremteni! - és akkor függetlennek, önállónak lenni - nem panaszkodni, hogy milyen sz. az anyós-após - aki mellesleg kenyeret adott a szájukba jó sokáig, most meg aztán meg útban van.
  Hány olyat látni, aki a saját szülője feje alól a párnát is kiszedi! - ahelyett, hogy megspórolgatná magának!
  Lehet ám zsíroskenyeret enni, míg megteremtődik a saját otthon!
  Hol van az előírva, hogy az "öregeknek" - jószerivel közép korosztály ugye mostmár 65 éves korig - nincs létjogosultságuk????”
 • 1. MTT 2008. december 12. 12:41
  „mama, kérem, ne költözzön hozzánk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszexisebb férfi vezeti az Oscar-díjkiosztót

Az ausztrál szívtipró, Hugh Jackman lesz a jövő évi Oscar-díjkiosztó ünnepség házigazdája -… Tovább olvasom