Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Az anyós a rivális nő

Nem az a baj, hogy egy anyós segít, hanem az a baj, ha a ˝segítés˝ leple alatt beleszól, irányít, átveszi a hatalmat.

Az a baj, ha olyan feladatokat és felelősségeket vesz ki a feleség kezéből, amellyel gyöngül a feleségpozíció.

˝Nem bírom elviselni az anyósomat. Amíg kénytelenek voltunk együtt lakni, csak-csak lenyeltem, eljópofiztam, hogy mindent jobban tud, hogy mindenben kritizál. Fél éve saját lakásunkban élünk a férjemmel. Azt hittem, vége, de nem, anyósom mindig jön, segít, hoz valamit, pakol a konyhában, szó nélkül kivasal. Én lettem a rossz, mert szóvá teszem. Már a férjemmel is gyakran összekapunk ezen. Nem áll mellém, azt mondja: Anyuka csak jót akar.Mit tegyek?˝

Az anyósviccekből – ha másból nem – mindannyian ismerjük, micsoda indulati viharok keletkezhetnek az anyós személye körül. A rendkívül összetett jelenségkörből itt most csak néhány szempontot emelek ki a levélíró szemszögéből.


Tipikus probléma

Az anyósprobléma a függetlenségre igényt tartó, de még nem teljesen független fiatal pár tipikus problémája. Független felnőtt az, aki hasznos munkával képes legalább önmagát eltartani, és sikeresen, egészségesen levált a szüleiről, „kirepült a fészekből", kinőtt a gyermeki érzelmi függésből, és ezért képes egyenrangú párkapcsolati kötődésre. Tehát anyóskonfliktus keletkezhet azért is, mert az ifjú pár még anyagilag rászorul az anyósra, keletkezhet azért is, mert valamelyikük még nem vált le teljesen a saját anyjáról, és e miatt a maradék függőség miatt nem képes szabályozni az anyóstól való távolságot.


Jó tudni!

Anyósgyűlölet alkalmával az anyós személyére rávetül egy transzkulturális, negatív anyaképszimbólum, a boszorkány képe.

Saját anyánk, mint hús-vér ember, természetesen pozitív és negatív tulajdonságok, ˝tündér-˝ és ˝boszorkavonások˝ keveréke (volt), mégis hajlamosak vagyunk őt tündérebbnek látni. Ezzel szemben az anyóson még azt is ˝leporoljuk˝, amit anyánkkal kapcsolatban elfojtottunk vagy nem mertünk megtenni.


Még egy fontos szempont

Nemcsak az a szokásos kérdés, hogy a fiú levált-e az anyjáról, hanem hogy az anya levált-e a fiúról, tud-e nélküle élni. Vannak ugyanis anyák, akik nem akarják elengedni a gyermeküket (legtöbbször nem is tudatosan). Anyjuk mellett megöregedett fiúk eseteit tekintve a tipikus anyai magatartás a következő: kényeztet, infantilis igényeket továbbra is kiszolgál, a hedonizmusnak, csajozásnak örül, de komolynak ígérkező kapcsolatot megfúr, érzelmileg zsarol.

Tanács a mindennapokra. Lépjen túl a lelkében dúló, dacos, agresszív, kamaszos indulatokon, és tekintse a felnőtt nő szemével a dolgokat. Nem az a baj, hogy egy anyós segít, hanem az a baj, ha a ˝segítés˝ leple alatt beleszól, irányít, átveszi a hatalmat. Az a baj, ha olyan feladatokat és felelősségeket vesz ki az ön kezéből, amellyel gyöngül az ön feleségpozíciója, értéke. Fontos, hogy ezeket a gondolatokat a férje is megértse, hogy itt többről van szó, mint két nő civakodásáról. Megértse, hogy szükség van az ő érett férfikiállására is.


A riválisunk

Az anyós nemcsak ˝anyakontraszt˝, hanem rivális nő is. Nem könnyű a helyzet, mert a negyvenes éveiben járó nő jószerivel mindent jobban tud, mint a húszas éveiben járó. Ennek ellenére önnek át kell tőle vennie a hatalmat a saját párkapcsolata, családi élete területén. Úgy győzni, hogy ne törjön minden porrá, hanem az értékes dolgok megmaradjanak – ez a fiatal nő bölcsességének próbája.

Olvasóink írták

  • 1. PrettyWoman 2009. október 08. 14:49
    „Szerintem ez az egész anyós-probléma el van túlozva. Nem kell vele egy fedél alatt lakni, ennyi a titok. Akkor nem tud ártani, meg belepofázni a dolgokba.
    Egyébként nem minden anyóst kell úgy elképzelni, mint valami házisárkányt. Az én anyósom egy tök aranyos nő, hatalmas szíve van és segít, amiben tud. De nem telepszik ránk és nem fojt meg bennünket a szeretetével. Szóval pont jó.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1000 korbácsütés és 5 év börtön a szexuális életével kérkedő férfinak

Ezer korbácsütésre és öt év szabadságvesztésre ítélte egy szaúd-arábiai bíróság azt a férfit, aki… Tovább olvasom