Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta csökkenti a vérnyomást is

Azoknak a magas vérnyomással élő embereknek, akik testsúlyukat csökkenteni szeretnék, az alacsony szénhidráttartalmú diétát ajánlja egy most közzétett amerikai tanulmány.

A tanulmányban részt vevő 146 túlsúlyos és elhízott emberből álló csoport egyik fele csökkentett szénhidráttartalmú, másik fele alacsonyabb zsírtartalmú diétát vezetett be, utóbbiak orlisztát-hatóanyagú szert is szedtek a fogyás elősegítésére. Kiderült, hogy a szénhidrátszegényen étkezők vérnyomására jobb hatással volt a diéta.

48 hét elteltével az első csoport tagjai átlagosan 9,5 százalékot vesztettek testsúlyukból, míg a második csoport tagjai 8,5 százalékot. Hasonló mértékben csökkent a két csoportban lévők koleszterinszintje is, ám a vérnyomást tekintve jobban jártak az alacsony szénhidráttartalmú diétával fogyók.

Ezen csoport tagjainak mintegy 6 százalékkal csökkent a szisztolés vérnyomás értéke (például a 130/80 számpárból az első érték) és 4,5 százalékkal a diasztolés értéke (a második szám). A gyógyszer segítségével, alacsony zsírtartalmú diétával fogyó emberek vérnyomása viszont lényegében változatlan maradt.

Az is kiderült a tanulmány során, hogy a diétás tanácsadásra rendszeresen járók - akik az órák legalább négyötödére elmentek - az átlagosnál többet fogytak, testsúlyuk mintegy 15 százalékát adták le.
A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című szaklap legfrissebb száma ismerteti.

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2010. január 28. 01:31
    „Meg a torkoly palinka!:))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedves rapperek

Az elgondolkodtató szöveget váltja a dúdolható dallam – a Mon Cheri duója egy rapperből és egy… Tovább olvasom