Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Avat-ártalom – Top 5 ok, amiért nem szeretem az Avatart

Minden idők legdrágább, leglátványosabb, legjobb, filmjének kikiáltott Avatar rajongótáboránál bizonyára ki fogja verni a biztosítékot a következő lista.

Azt az öt okot sorolja fel a vaskarika.hu, amiért haragszunk erre a korszakalkotónak tartott filmre. Mottó: Pandora sem fenékig tejfel!

#5 - Vizuálorgia, merevedés nélkül
Kezdjük is a legmeglepőbbel, az effektekkel és a 3d-s hatásokkal. Ez a téma valóságos ˝szent tehene˝ az Avatar rajongóinak, és jaj annak, aki kifogásolni meri, de mégis: hiába volt a filmbe beleölve tonnányi pénz, és hiába gyönyörködhetett a néző soha nem látott tájakban, a film két órája alatt nem volt olyan jelenet, ahol a mesterségesen megteremtett részek/jelenetek/szereplők/textúrák természetesnek hatottak volna; mindig teljes tudatában voltunk annak, hogy ˝csupán˝ egy filmet nézünk. Nem mellesleg a nem sokkal később megjelent Így neveld a sárkányodat már képes volt 3d-s effektek terén túlszárnyalni az Avatart.

#4 - Hype, avagy ha nem nézed meg, lúzer vagy!
Volt olyan, aki nem kapott agyérgörcsöt és hasmenést a filmet megelőző, messzemenőkig agresszív médiakampány hatására? Szinte már akkor köztudott tény volt, hogy ez lesz a világ legnagyobbat kaszáló filmje, amikor még nem is futott a moziban, bár tény, hogy a marketinghez Cameron mindig is értett, és kivétel nélkül jó érzékkel csalogatta be a mozinézőket az előadásokra. Sőt: a premierek után is gyakorlatilag minden médiumban az Avatar volt a húzóhír, a csapból is ez a mozi folyt, így kvázi kényszerhelyzetbe került még az a kevéske passzív néző is: ha nem nézed meg, lúzer vagy!

#3 - Háromdimenziós környezet; kétdimenziós szereplők
Talán még a film legvéresszájúbb védelmezői is beismerik, hogy a főszereplők nem éppen a legösszetettebb jellemek: Jake Sully egyenesen unalmas, motivációi (és sorspályája) tökéletesen kiszámíthatóak, nem is beszélve Übermorc Tábornokról, akinek első dialógusának második szavából kiderült már, hogy ő lesz a rosszfiú. A kartonpapír-szereplők miatt a csatajelenetek monumentalitása is elsikkadt: nem tud szívből izgulni a néző a végkifejlet miatt, ha egyáltalán nem érdekli a résztvevők sorsa. Szó mi szó, a Fekete és a Fehér apokaliptikus csatája helyett az összetettebb színeket szívesebben láttuk volna (az első kommentelő, aki hozzáteszi, hogy „Mé, hiszen kékek voltak!!!", kap egy szerkesztőségünk szponzorálta Mars csokit).

A cikk itt folytatódik >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sosem szexelt még a 103 éves néni

Gladys Gough állítja: azért érte meg a százhárom éves kort, mert sohasem szexelt és semmilyen káros szenvedélye nem volt. Tovább olvasom