Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Autókiegészítő különlegességek a Polgár Galéria árverésen

Ismét szokatlan elemekkel bővíti aukciós kínálatát Polgár Árpád; galériájában az október 8-9-i művészeti árverés második napján autókiegészítő különlegességek (memorabiliák), köztük orrdíszek, hűtődíszek, autójelvények kerülnek kalapács alá.

A 120 darabos, magyar tulajdonban lévő gyűjteményben nemzetközi piacon igen keresettek darabok találhatók - mondta a galéria tulajdonosa az MTI-nek.

Az első, ilyen tárgyakat felvonultató magyarországi árverésen a gyűjtők kedvezményes áron vásárolhatnak. Már háromezer forintért is jó darabokhoz lehet jutni, míg a legdrágább ennek sokszorosa: a luxusautók királyának tartott Hispano-Suiza orrdísze. A kecses gólya figurát Frederich Bazin tervezte az autóhoz 1919-ben, most 130 ezer forintért lehet hozzájutni.

A londoni rendőrfigurát, Robertet ábrázoló orrdísznek bólogató porcelán fejjel 60 ezer forint a kikiáltási árra. Az egykori Királyi Magyar Autóklub jelvénye már 32 ezer forintért megszerezhető.

Az aukciós ház a hagyományos témákhoz sem lett hűtlen: a kétnapos, félezer tételes kínálatban kvalitásos festmények, plasztikák, bútorok, szőnyegek, Zsolnay-porcelánok, ékszerek, ezüstök szerepelnek.

Kiemelkedő darab a firenzei Simone Pignoni méretes vászna, a Kiűzetés a Paradicsomból, melyet az 1650-60 körüli évekre datálnak. Nem véletlenül kapta az aukció legmagasabb, 4,8 millió forintos kikiáltási árát. A klasszikus magyar anyagban egy Rippl-Rónai József pasztell vezet, Darvas Lili az öltözőjében 1922-ből, amely 3,8 millió forintról indul.

Két Koszta József olajkép, az Annuska virágcseréppel és egy gazdag koloritú virágcsendélet 1,9, illetve 2 millió forintot ér. Kádár Béla papírra akvarell technikával készült kompozíciója 1,4 millióért, Csók István önarcképe 1,1 millióért licitálható. Szász Endre tizenkét darabos olajfestmény kollekciója a hónapok ábrázolásával a kortárs anyag legdrágábbika, 3,6 millió forintot kérnek érte. 100 ezer és 300 ezer forint között lehet hozzájutni Klie Zoltán és Schéner Mihály festményéhez, Borsos Miklós, Kerényi Jenő kisplasztikájához.

A bútorok a biedermeier, a copf, a barokk és az eklektikus stílust képviselik. Egy dekoratív, hat darabos, 1890 körüli empire stílusú dolgozószoba 1,9 millió forintra, egy száz évvel öregebb, tiroli életképekkel díszített copf írószekreter 1,1 millióra van árazva.
Lehet válogatni továbbá pesti, bécsi, orosz ezüst használati és dísztárgyak, szecessziós ólomüvegek, Gallé- és Loetz-vázák, herendi, Fischer dísztárgyak közül. Egy Zsolnay váza 2,5 millió, egy kancsó 1,2 millió forintért várja vásárlóját.

A sokrétű válogatást október 7-ig lehet megtekinteni a Polgár Galéria Váci utcai termeiben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra összeáll a Spice Girls?

Újra reménykedhetnek a Spice Girls rajongók. A kilencvenes évek lánybandájának tagjai ugyanis… Tovább olvasom