Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Audi és a kultúra - Korunk mecénásai a nagyvállalatok lehetnek

A kultúra támogatás nélkül soha, sehol nem létezhetett. A múlt század elejéig döntően nagyúri mecenatúra tartotta életben az alkotók közösségeit, a festők, szobrászok, színészek, írók sokaságát.

Az úgynevezett mágnásréteg hatalomvesztése azonban változást hozott. A művészek közül sokan voltak képesek saját megélhetésre, de a tömegeknek szánt kultúra ezután sem nélkülözhette a támogatást. Az állam is beszállt hát a segítők körébe. Hazánkban a kormányzat és az önkormányzatok is tetemes összegeket fordítanak arra, hogy a lakosok megfelelő kulturálódási lehetőséghez jussanak. Mégis fontos maradt, hogy legyenek új mecénások. Mert az értékteremtő kultúra bizony sok pénzbe kerül. Kik lehetnek korunk támogatói? Erről beszélgettünk Rozman Richárddal, az Audi Hungaria Motor Kft. személyzeti igazgatójával.

– A nagy cégek közül számos megtehetné, hogy támogatja a kultúrát, modern mecénássá válik korunkban. Ám még mindig kevés az olyan példa, mint az Audi.

– Gyárunk alapítása óta immár 17 év telt el, Győrben és Magyarországon az Audi itthon érzi magát, ez a nagyvállalat közel 6000 munkatársával a társadalom része. Fontos, hogy a gazdaság és a kultúra/művészet között is legyen egy híd, ami összeköti a kettőt, hiszen egymásra hatással vannak ezek a – talán első gondolatra egymástól távol álló – területek is.

A kultúrának, a művészeteknek mecénásokra van szükségük, a mecénások inspirációt, új gondolatokat, ötleteket merítenek a művészetek, a kultúra segítségével. A kultúra értékeket közvetít, amivel az emberek energiával töltődhetnek fel a mindennapokra.

Rozman Richárd
Rozman Richárd

Nagyvállalatként fontosnak tartjuk, hogy szerepet vállaljunk a város, a régió életében. Nemcsak a kultúra támogatása iránt köteleztük el magunkat a vállalat alapításakor, hanem ugyanilyen lelkesedéssel támogatjuk például az oktatást is. Fontosak számunkra ugyanis azok a fiatalok, akik a jövőben talán a mi munkatársaink lesznek. Ezért a város számos középiskolájával szoros együttműködést alakítottunk ki, saját szakmák oktatását indítottuk el. 3 éve a győri egyetemen saját tanszéket alapítottunk és idén szeptembertől német nyelvű általános iskola is indult Győrben a támogatásunkkal, hogy a gyermekek és fiatalok ismeretelsajátítását a lehető legjobban támogathassuk.

– Az érték, amit a kultúra közvetít, a ma értéke, vagy mindenképpen maradandónak kell lennie? Nyilván arra gondolok, kiket milyen elvek alapján támogatnak.

– Nyilvánvalóan beszélhetünk maradandó értékekről és mulandókról, hiszen léteznek divathullámok, minden kornak vannak irányzatai, melyek vagy belevésődnek a történelembe, vagy nem. Számunkra, prémium
autók gyártójaként az a legfontosabb vezérelv, hogy az általunk támogatott kezdeményezések is a prémium minőséget, a progresszivitást képviseljék.

– Németországban és más európai országokban is számos esemény, kulturális rendezvény, fesztivál élvezi az Audi támogatását. Nyilván ott is ilyen elvek alapján választanak.

– Az anyavállalatnál is a prémium minőség, a progresszivitás, az innováció és sportosság azok a jellemzők, melyeket figyelembe vesznek egy-egy támogatás esetében.

Természetesen az is fontos számunkra, hogy támogatásunk által munkatársaink és családjaik életminősége javuljon. Arra gondolok itt, hogy olyan rendezvényeket támogatunk, melyeken munkatársaink részt vehetnek és így hasznosan, kellemesen tölthetik a szabadidejüket. A szociális szférában igyekszünk hozzájárulni például olyan projektekhez, melyek által a fejlesztésre szoruló gyermekekkel való foglalkozás könnyebb lehet. Különösen figyelmet fordítunk például arra is, hogy különböző eszközökkel felhívjuk a figyelmet a közlekedésbiztonság fokozására. Így például ez év eleje óta a város iskolába készülő óvodásai számára KRESZ-oktatást biztosítunk egy erre képzett egyesület segítségével.

– Konkrét példák arra, hol, mit segít, támogat a cég?

– Iskoláknak és intézményeknek már több száz számítógépet adományoztunk oktatási célokra, a győri kórház gyermekosztályát és járóbeteg-ellátását javítottuk, de kiemelendő szerepvállalásunk a győri Audi-ETO női kézilabdacsapatának támogatása névadó szponzorként, valamint Győr kulturális rendezvényeinek jelentős támogatása. Hiszen a nyári nagykoncertek főtámogatója immár 6 éve az Audi, ennek köszönhetően is nemzetközileg elismert sztárok voltak a győri nagyszínpad vendégei.

A Győri Balettel nagyon jó és több mint 10 éves az együttműködésünk. Vezetőivel és tagjaival baráti viszonyban vagyunk.
A Győri Balettel nagyon jó és több mint 10 éves az együttműködésünk. Vezetőivel és tagjaival baráti viszonyban vagyunk.

– Látható, a Győri Balett már régóta élvezi állandó támogatását a cégnek. Most az ExperiDance is ebbe a körbe lépett. Miért pont a tánc?

– Valóban így van, a Győri Balettel nagyon jó és több mint 10 éves az együttműködésünk. Vezetőivel és tagjaival baráti viszonyban vagyunk. A modern tánc és balett dinamizmust, lüktetést jelent, megújulni kész világával jól illeszkedik az Audi progresszivitásához.

– Aki járt már önöknél a gyárban, a kultúra szemmel láthatóan a gyár belső működésében is látható. Munkakultúra. Oktatáskultúra. Kommunikációs kultúra. Ezek a területek is fontosak.

– Így van, a vállalati kultúra meghatározó eleme a vállalat sikerességének, céljai elérésében sokat tud segíteni. Nálunk egy nagyon jó csapat végzi nagyon rugalmasan, megbízhatóan, a vállalat értékeit tudatosan képviselve munkáját. Ezért is nagyon sokat teszünk stratégiai fejlesztési vonalon és úgy is, hogy a munkatársaknak lehetőségük legyen munkaidőn kívül is összekovácsolódni. Ennek érdekében különböző munkatársi rendezvényeket szervezünk, a gyermekrendezvényektől kezdve a főzőnapon át a vállalati focibajnokságig.

– Számszerűen kifejezhető-e, hogy mennyit fordítanak környezetük, a világuk, ha úgy tetszik, megjobbítására, a mecenatúrára az Audinál?

– A művészeteknek, a kultúrának olyan eszmei értéke van, ami nehezen kifejezhető számokban. Az Audi Hungaria felelős munkaadóként hosszú távú és vonzó munkahelyeket biztosít munkatársainak. Ezt tesszük a jövőben is. Generációknak, szülőknek, gyerekeiknek kínálunk biztos munkahelyeket, karrierlehetőséget, azok gyermekeinek kiváló szakképzési és továbbtanulási lehetőségeket. Amennyire fontosak számunkra munkatársaink, annyira fontos számunkra, hogy a vállalat falain kívül is érezzék az emberek, ez a nagyvállalat Győrnek és a magyar gazdaságnak valóban integráns része.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Formáld testedet! Tornázz!

Azok a nők, akik a leggyorsabban és a leghatékonyabban szeretnének az alakjukon változtatni, jól… Tovább olvasom