Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Átvészelhető kamaszkor

Pálinkó Lujza sokszoros magyar bajnok versenytáncos és tánctanár igyekszik lánya szövetségesévé válni.

A kamasz gyermek figyelemre éhes, de nehéz vele megtalálni a közös hangot. Ez a korszak számukra testi-lelki káosz. Hogyan lehet mégis szülőnek, gyereknek átvészelnie ezt az időszakot? – erre kerestük a választ. Pálinkó Lujza sokszoros magyar bajnok versenytáncos és tánctanár igyekszik lánya szövetségesévé válni.

Pfuj, lányok, pfuj, fiúk! – egyszer csak elkezdi a gyerek ˝nem szeretni˝ ellenkező nemű társait. Kötözködik, nagyobb lesz a szája. Nyitottabbá válik, és meglepően foglalkoztatja például a politika, illetve a különböző tudományágak. Téma minden, de nem igazán érti, amiről beszél. A jelek arra utalnak, a 9–11 éves gyermek belépett a kisserdülőkorba. Ebben az időszakban inkább lelki változásokon megy keresztül, nem okoz különösebb családi viharokat, de az iskolában oda kell rá figyelni, mert lehet, hogy a túlzott érdeklődést egyes tanárok nem tudják kezelni, kigúnyolják a nebulót.


Hogyan lehet túlélni a kamaszkort?

Bezzeg a második kamaszkor mellett – 12-től 18 éves korig is tarthat – nem lehet szó nélkül elmenni. Testi-lelki káosz. Ilyenkor ismeri meg a nagyserdülő a testét, megijed a hirtelen jött változásoktól. Tele lesz félelemmel, kétségekkel. De hogyan lehet ezt az időszakot minimális harccal, nagyobb családi konfliktusok nélkül a tininek és a szülőnek egyaránt ˝túlélnie˝? Nincs sablonmegoldás, mert minden gyerek máshogyan reagál a felnőttek próbálkozásaira.

Pálinkó Lujza édesanyjával és lányával.
Pálinkó Lujza édesanyjával és lányával.

– Félek, mert nincs betekintésem a rejtett, önálló kis életébe – mesélt kételyeiről Pálinkó Lujza többszörös magyar bajnok versenytáncos és tánctanár. Lánya, Liza néhány hónap múlva a tizenhatot tölti be. Másfél éve, amikor bekerült a gimnáziumba, döbbent rá az édesanyja: serdül. Hirtelen önállóbb lett, elkezdett például egyedül közlekedni. A barátokkal való elektronikus kapcsolattartás minden formáját – például MSN, SMS – állandóan használják. Beülni a haverokkal mindenféle kávézóba beszélgetni – szokásukká vált. Mindemellett nem igényli a családi együttléteket, az összes felnőtt őskövület.

– Odaadom a haveroknak, mert egyre nagyobb teret követel, miközben igazán nem tudom, a barátai milyen hatással lesznek rá. Most úgy érzi, ő már igazi felnőtt, miközben mérlegelni még nem tud felelősségteljesen. Otthon mást mutat, titkokat rejteget. Aggódva figyelem, mennyire fordul ki önmagából, és milyen nyomokat hagy hosszabb távon a serdülőkor, hiszen az csak később derül ki, hogy például a cigaretta kipróbálása okoz-e majd függőséget.


A szülő szövetséges legyen, ne ellenség!

– Igyekszem, hogy barátjának, szövetségesének tekintsen. Érezze, hogy érte vagyok és nem ellene, ezért a tiltás a legrosszabb módszer, dacot szül, viszont a butaságokhoz nem fogok asszisztálni. Ez a szülőnek is nagy próbatétel, nem lehet rá felkészülni. Mindenesetre az egészségének megőrzése a legfontosabb számomra, ezért a cigi, alkohol, fiúzás és a mostanság nagyon divatos vízipipa nem jó választás. Lizának is volt füstölgős ügye, de mivel tudja, hogy a mi családunkban ez nem divat, inkább megvárta, hogy lebukjon, mint hogy esetleg bevallja: kipróbálta – beszélt tapasztalatairól a táncművész. Azt is elárulta, sokszor következetlen a gyakorlatban. Lánya – szintén táncol – egyetlen feladata ugyanis, hogy tanuljon. A szabadsága azon múlik, hogyan teljesíti ezt a kötelezettségét, és gyakran akkor is meglágyul a szíve és elengedi csavarogni, ha Liza nem teljesítette az elvártakat. Napi dilemmát okoz neki, hogy úgy legyen következetes, hogy közben ne az ellenségének tekintse a gyermeke.

Pálinkó Lujza ideális kamasz volt. Vele könnyű dolga volt az édesanyjának, Lujza mamának, aki egyedül nevelte őt. El volt kényeztetve: a táncművésznek nem kellett asszisztálnia a tanuláshoz, anélkül is ötösöket vitt haza az általánosban, és a gimnáziumban sem adta sokkal alább. Lujza néni emelt fővel jöhetett ki a szülői értekezletekről. Aztán a középiskolában jött a tánc, a versenyek és a sportsikerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomban szexelt: felfüggesztették a rendőrt

Felfüggesztettek egy német rendőrt, mert állítólag egy katolikus templomban kerített sort szerelmi… Tovább olvasom