Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Átadták a Magyarországi zsidókért díjat

Átadták a Magyarországi zsidókért kitüntetés idei díjait vasárnap Budapesten.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elismeréseit Orbánné Szegő Ágnes, a Tiszafüredi Menóra Alapítvány elnöke és Ungvári Tamás író, műfordító, kritikus kapta. Az emléklappal és plakettel járó kitüntetést azok kaphatják meg, akik az elmúlt időszakban sokat tettek azért, hogy a társadalmi béke, az emberek, felekezetek közötti párbeszéd erősödjön. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta: Orbánné Szegő Ágnes "igazhitű zsidó maradt, megőrizte vallását és identitását".

Ungvári Tamásról közölte, "zsidóként élt a holokauszt idején is", élete pedig bizonyítja, hogy "a zsidóság vállalása és a karrier összeegyeztethető, nem zárja ki egymást". A Mazsihisz elnöke megjegyezte: "jó az, hogy van nekünk is valakikre felnéznünk, valakiket tisztelnünk". Rámutatott, hogy "a hagyományok megőrzése és továbbadása őrizheti csak meg a zsidóságot". Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója laudációjában kiemelte: Ungvári Tamás a magyarországi zsidóság szellemi értékeinek megörökítéséért és történetének kutatásaiért kapta a díjat. A most 80 éves írót a numerus clausus ("zárt szám") törvénye miatt nem vették fel abba a gimnáziumba, ahova jelentkezett.

1952-ben szerzett diplomát az ELTE angol-magyar szakán. Tatán tanított, majd a Csillag című folyóirat rovatvezetője volt. Dolgozott a Magyar Nemzet című lapnál, majd 1960-1961-ben a Petőfi Színház dramaturgja volt. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársaként, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott. 1982-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1989-ig a Magyar Tudományos Akadémia színháztudományi bizottságának tagja is volt - közölte.

Zoltai Gusztáv megemlítette, hogy Ungvári Tamás a Nemzetközi Írószövetség, a PEN Club magyar tagozatának főtitkári tisztségét is betöltötte két cikluson keresztül, és előadásokat tartott a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemeken. Ezenkívül vezetett műsort a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban. Ungvári Tamásról elmondta még, hogy 1989-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora, szakterületei pedig egyebek mellett a magyar irodalom és zsidóság, a modern zsidó történelem és irodalom, illetve a két világháború közötti szellemi élet. Ezekben a témákban több mint harminc önálló kötete jelent meg.

Kitüntetései: a Művészeti Alap irodalmi díja, József Attila-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata, Széchenyi-díj. Zoltai Gusztáv az 1953-ban született Orbánné Szegő Ágnesről méltatásában elmondta: Tiszafüreden egyedül képviseli a helyi zsidóságot. Doktori disszertációját a Heves megyei zsidóság történetéről írta, amit 2001-ben védett meg. Egri zsidó polgárok című kötete 2005-ben jelent meg. A Magyarországi Holokauszt Földrajzi Enciklopédiába a Heves megyei fejezetet írta, amit 2007-ben adtak ki - közölte a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Hozzáfűzte: Orbánné Szegő Ágnes részt vett a tiszafüredi izraelita temető felújításában és a városi holokauszt emlékhely kialakításában. 2006-tól rendszeresen megrendezi a tiszafüredi zsidó kultúra napját. Pintér Erika, Tiszafüred független polgármestere a ceremónián a díjhoz kapcsolódva átnyújtott Orbánné Szegő Ágnesnek egy csokor virágot. Ungvári Tamás köszönő beszédében elmondta: 1943-44-ben 42-en jártak együtt rendszeresen a Dohány utcai zsinagógába, be

lőlük mindössze hárman maradtak a holokauszt után. "A zsidóság akkor előny, ha kétszer olyan jó vagy, mint amilyennek lenned kellene" - jegyezte meg. Orbánné Szegő Ágnes köszönő beszédében azt mondta: "nagyon jó volt vallásos zsidó családban felnőni".

Olvasóink írták

 • 4. meir 2010. október 18. 16:11
  „3-as!
  ulj le fiam! 1-es!
  -mar eddig egy jo csomo Magyar kapott Dijat zsidoktol,ha ezt eddig nem tudnad!
  a Yad Vashem intezet tobb szaz Magyarnak adott "Igazak" emlekermet,mivel a veszkorszakban megmentettek zsido vallasu honfitarsaikat!!
  olyat tehat ne allits ami nem igaz!!”
 • 3. CsabaKiraly 2010. október 18. 08:29
  „Ezt a dijat zsidok adtak zsidoknak. Mit akartok? Nehogyma keresztenyek varjanak kituntetest a zsidoktol. Az, hogy ujra hatalmon vannak az CSAK a mi hibank. Valasztasokon jobban oda kellene figyelni felebarataim es ur lenne a magyar a Magyahonban vegre.”
 • 2. háté 2010. október 17. 22:07
  „... sturmtiger

  Csak emléktábláik vannak, pedig ők a Magyar hazáért harcoltak.
  Igen a mi APÁINK-szemét német nyilas bérencekként harcoltak, ---bezzeg a "munkaszolgálatosok" (!) ezek mindenért kárpótlást kapnak tőlünk.
  De eljön az idő és elhozza a Keresztény Magyar szabad hazát.”
 • 1. sturmtiger 2010. október 17. 18:32
  „Mindig a háborúval jönnek elő,meg az emlékműveikkel.Az én nagyapám aki harcolt a don kanyarban illetve a hős magyar és német katonáknak akik védték Budapestet a vörös rém ellen kiállít emlékművet ki emlékezik meg róluk a hozzám hasonlókon kívül,de hátügye akkor meg neonáci vagy meg rohadt fasiszta.Ez van sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás Berlinben Hitler uralmáról

Hogyan jutott hatalomra Adolf Hitler, a náci diktátor és miként szerzett tömeges támogatást pusztító… Tovább olvasom