Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Asszony hosszú karddal

A lovag vív meg hölgyéért a romantikus filmek klasszikus receptje szerint, ám a magyar Mrs. Lancelot maga forgatja a hosszú kardot és megvédi magát...

Waldmanné Csabán Mária szerint hölgytársainak manapság a mozgásszegény életmód ellen kell küzdeniük és erre jó a harcművészet is. S nem csak Artúr király páncélosait vagy a keleti technikákat lehet példaképül venni, hisz milyen ütős volt Mátyás fekete serege.

– Magyar Bálint, Kinizsi Pál – micsoda harcosok voltak és Zrínyi Ilonából se hiányzott a küzdőszellem, ahogy a várvédő magyar asszonyokból sem. Már a középkorban is megtanulhattak a nők a karddal bánni, ha akartak, csak jellemzően nem a csatába indulás szerepe volt rájuk osztva – mondta el Waldmanné Csabán Mária, aki 50 éves korára a díjvívás érettségijének számító fokozatot is megszerezte, amihez egy szakdolgozat mellett 111 párbajt 110 perc alatt kellett teljesítenie. Maci – akit minden ismerőse csak így szólít – eredetileg óvónő, de családi vállalkozásukban dolgozik és az általa alapított lovagrend főkáplánja és ispotályosa. Az előbbi azt jelenti, hogy a rend eszmeiségének felelőse, hiszen gyerekeket is oktatnak már 8 éves kortól a lovagi technikákra és régi kódexeket vizsgálnak, hogy történelmi tudásukat bővítsék. Emellett jótékony akciókat szerveznek és az ispotályosság is ezzel függ össze, mert elsősegélynyújtásra ritkán adódik alkalom edzéseiken, amiken még a bemelegítést is nagyon komolyan veszik szakmailag, így kék-zöld foltot se szereznek. A leggyakoribb sérülés a bokaficam, mégis megtanulták az újraélesztést, mert arra a mindennapokban szükség lehet.

Lovagias hölgy. Waldmanné Csabán Mária jól teljesít a párbajokban és gyerekeknek oktatja a középkori vívás technikáját.
Lovagias hölgy. Waldmanné Csabán Mária jól teljesít a párbajokban és gyerekeknek oktatja a középkori vívás technikáját.

Mária mindig is sportolt, evezéssel, kosarazással, tájfutással foglalkozott, aztán a keleti harcművészet kapcsán jutott eszébe, hogy annak megfelelője kontinensünkön a lovagi harcművészet. Meg akarta ismerni, másokkal is meg akarja ismertetni, ahogy a legnagyobb fia, a ma már 30 éves Szabolcs, akitől a lovagi rend létrehozásának ötlete származott. Vele és egy kardkováccsal alakította meg az asszony 2003-ban a Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskolát. Azóta 15 éves lánya, Boglárka is a tagja lett; másik fia, Szilárd metálzenész.

– A hosszú kard a lovagi harcművészet fő fegyvere. Ütni, szúrni is lehet vele, egy kézzel is lehet forgatni, de két kézzel kell fogni – magyarázza Maci és hozzáteszi: tévhit, hogy nehéz, 1,1–1,5 kiló. Az úgynevezett seregbontó ennél nagyobb fegyver volt. A páncél is csak viszonylag nehéz, összesen 27 kiló, de a súlya eloszlik a testen. A hosszú kard technikáját olasz vívómesterek dolgozták ki, de a német hatás is jelentős abból a szempontból, ahogy a lovagok mai utódai gyakorolják. ˝A párbaj fejben dől el, a technika számít leginkább. Pár másodperc alatt vége lehet, de pár perc alatt nagyon el is fárad az ember, annyira kell koncentrálni. Viszont így a vívás jól karbantart. A test, a szellem és a kard harmóniájának megvalósítására törekszem. Persze közben a másikra nagyon kell figyelni, ha védekezésre kényszerítem, nehezebben kerül győztes, támadó helyzetbe˝ – mondta el az asszony alkalmanként kétórás edzéseikről. De várcsatát is szoktak szervezni, például Csókakőn eljátsszák, hogyan védhették hajdan az erődítményt.

Az is tévhit a háromgyermekes édesanya szerint, hogy a kardozógyakorlatok erőszakosságra nevelnek, mert épp az ellenkező hatást érik el. Önfegyelemre szoktatnak és a lovagi erények elsajátítására, azaz becsületességre, bátorságra, arra, hogy higgyünk magunkban és abban, ami mellett elköteleztük magunkat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenteste 14 óráig lehetnek nyitva a boltok

December 24-én az üzletek legkésőbb 14 óráig lehetnek nyitva, december 31-én pedig 18 órakor zárnak. Tovább olvasom