Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Art Market - A régió képzőművészeti fővárosa

Az Art Market Budapest zárásakor a szervezők különleges ajándékkal lepték meg a budapestieket.
Az október 9-12. között lezajlott Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti kiállítás és vásár idejére újra a régió képzőművészeti fővárosává vált, sikerrel csatlakozott Európa legvonzóbb művészeti vásárvárosai és kortársművészeti központjai közé. Kelet-Európa vezető kortárs vására és Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása mintegy 20 országból érkezett közel 100 kiállítót és 24 ezer látogatót látott vendégül az esemény 4 napja alatt. Kiemelkedő sikert hozott a vásár BERLIN VENDÉGVÁROS programja és ART PHOTO BUDAPEST néven létrehozott fotóművészeti szekció is, amelyek a következő években jelentősen hozzájárulhatnak az Art Market Budapest pozíciójának további erősödéséhez.

A közel 6000 négyzetméteren felépült kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborkiállítás mintegy 500 művész számára nyújtott az elmúlt napokban bemutatkozási lehetőséget. Az Art Market Budapest kiállítói között a korábbi években reprezentált több mint 20 kiállító nemzet az idei évben továbbiakkal bővült, az eseményre a következő országokból érkeztek kiállítók: Ausztria, Csehország, Horvátország, Írország, Kazahsztán, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, USA; a vásáron közel 100 kiállító vett részt. A vásár rekordlátogatottsággal zárt, az eseményt négy nap alatt 24 ezer látogató tekintette meg.

A szervezők által létrehozott több mint 70 kiegészítő program illetve az Art Market Budapest és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál együttműködése révén gazdag művészeti választék várta a Budapestre érkezett közönséget, köztük olyan jelentős külföldi vendégeket is, mint Nancy G. Brinker műgyűjtő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke és az általa vezetett delegáció tagjaként többek között Irvin Lippman, a floridai Boca Raton Museum of Art igazgatója, Sergey Skaterschikov, az ismert műtárgypiaci befektető, a Skate Capital Corp. alapító-tulajdonosa, Anemone Vostell és Werner Tammen, a Berlini Galériák Szövetségének igazgatója és elnöke, Sarah Wilson, a londoni Courtauld Institute of Art professzora, Ewald Karl Schade, az Art Karlsruhe igazgatója, továbbá olyan nemzetközileg nagyra becsült magángyűjtők, mint a világszerte jegyzett zágrábi avantgárd gyűjtemény tulajdonosa, Marinko Sudac és a berlini Stefan Haupt, akik kiállítások keretében is bemutatták gyűjteményüket.

Az Art Market Budapest által 2014-ben útjára indított ART PHOTO BUDAPEST kiállítási szekció Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként mutatkozott be, amellyel a szervezők Budapestet a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekeztek bemutatni. Az ART PHOTO BUDAPEST a tíz országból érkező kiállítók jóvoltából már az első évben teljes kiállítási csarnokot töltött meg magas színvonalú, máshol nem látható fotóművészeti tartalommal.
A kiállítási szekció egyik szenzációja a Körner Éva gyűjtemény és archívum világpremierje, amely az ART+TEXT Budapest jóvoltából a szovjet non-komformizmus és a moszkvai konceptualizmus mestereinek alkotásaiból válogatott.

Berlin vendégvárosi bemutatkozása különleges művészeti csemegét jelentett: a több száz négyzetméteren közel tucatnyi kiállítási standon bemutatott kiállítási anyag mellett szakmai bemutatók, panelbeszélgetések és művészeti performanszok tették teljessé a programot, amelyek keretében berlini és budapesti graffiti művészek közreműködésével a „Berlini Fal újrafestésére" is sor került. Az Art Market Budapest kísérőeseményeként a vásár idején az A38 kiállítóterében az ismert berlini gyűjtő, Stefan Haupt különleges kollekciójából készült válogatás volt látható Megosztva és újraegyesítve címmel, amely olyan sztárok műveit is Budapestre hozta, mint például Joseph Beuys.

A vásár és Budapest rendkívüli sikert könyvelhet el azzal, hogy az Art Market Budapest keretében 2015-től a Berlini Galériák Szövetsége (LVBG) Budapestet választotta az „Art from Berlin" elnevezésű program helyszínéül; a program a korábbi években Szöulban, Isztambulban és Miami-ben biztosított a berlini galériák számára Berlin város támogatásával látványos bemutatkozási lehetőséget.

Az Art Market Budapest 2014 partnerei a vásár több résztvevőjének is kiállítói díjat nyújtottak át. Köztük az ARTMAGAZIN által összeállított zsűri a legszebb stand díját a fiatal budapesti Trapéz Galériának ítélte, a múzeumpedagógiai programban részt vett iskolai csoportok szavazatai alapján a B.BRAUN díját megosztva a budapesti acb Galéria és a berlini Tammen & Partner kapta, míg a FIDELIO által alapított közönségdíj a Fiatal Fotóművészek Stúdiója kiállítási standjának jutott.

„Az Art Market Budapest alapítói talán a jövőbe láttak akkor, amikor ezt a merész művészeti vállalkozást a globális gazdasági válság talán legnehezebb éveiben útjára indították 4 évvel ezelőtt, a Kelet-Európa vezető kortárs művészeti vására iránti érdeklődés és figyelem mindenesetre őket igazolja. Hazatérésünkkor mindenesetre magunkkal visszük és szívesen osztjuk majd meg a vásáron szerzett tapasztalatokat, és a következő években egyre többen jövünk majd el, hogy élvezhessük az Art Market Budapest által nyújtott inspiráló élményeket" – nyilatkozta budapesti látogatása során Nancy G. Brinker.

A Gallery Out of Home by Hervé jóvoltából a Széchenyi téren az esemény zárónapjára, október 12-re készült el az az egyedülálló köztéri installáció, amellyel az Art Market Budapest az idei évre búcsút vett a közönségtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberben érkezik a háromtagúvá fogyatkozott Take That új albuma

A hármas már Orange nélkül, de a zenész "áldásával" vágott bele idén a munkálatokba. Tovább olvasom