Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Art déco-kiállítás nyílt Zágrábban

Több mint 750 műtárgy látható a zágrábi Iparművészeti Múzeumban (Muzej za umjetnost i obrt) április végéig látható, Art déco - Művészet a két világháború között Horvátországban című kiállításon.
Marija Tonkovic, a múzeum főtanácsadója, a régi fotográfiai gyűjtemény vezetője az MTI-nek kedden elmondta, hogy Horvátország múzeumai, magángyűjtemények és hosszú évtizedek után három belgrádi múzeum is adott kölcsön műtárgyakat a hétvégén nyílt tárlatra.

Európa egyik legrégibb iparművészeti múzeumának, amelyet 1880-ban alapítottak, igen gazdag gyűjteménye van, és ezt az anyagot bővítették ki festményekkel, régi fotográfiákkal, plakátokkal, ruhákkal, épületek képeivel, zenével, színházi kellékekkel, ipari formatervezett tárgyakkal, köztük a kiállítás egyik termében álló, 1937-38-ban gyártott Peugeot 302 Cabriolet francia személygépkocsival.

Ez az autó idézi a kiállítás szellemét, mert Franciaországból indult világhódító útjára az 1920-as-1930-as években az art déco irányzat, amely a luxus és az elegancia egyik kifejezője volt - magyarázta a főtanácsadó.

A kiállítás szinopszisát egy nyolcfős szakértői csapat dolgozta ki és állította össze, témákra bontva a tárlatot. A horvát anyagot Viktor Zmegac európai hírű művészettörténész ágyazta a korszakba; látható egy dizájn rész asztali borsőrlőkkel a társasági élet kellékein át plakátokig, szerepelnek korabeli ruhák, báli öltözékek, korabeli festőművészek, így Ljubo Babic, Vilko Gecan, Sergije Glumac, Marino Tartaglia képei, szobrászok, köztük az 1925-ös párizsi világkiállítás aranyérmével kitüntetett Ivan Mestrovic vagy Frano Krsinic korculai művész Belgrádból kölcsön kapott kariatídái.

A horvát art déco építészetet bemutató részben megtalálható Baranyai Aladár szászvári születésű, Zágrábban működő építész több tervrajza, például a Tuskanac 18. alatt található villájának, amely csaknem két évtizedig a zágrábi magyar nagyköveti rezidencia volt.

Ami a fotókat illeti, az első csoportba a művészi képek kerültek, műteremben készült felvételek, míg a másikba fényképdokumentumok a korabeli mindennapokból, utcákról, a kávéházi életről. Mint Marija Tonkovic megemlítette, híres műterem volt a XX. század elején az Atelier Tonka, Antonija Kulcar stúdiója, ahol a hollywoodi filmcsillagok pózában fotózta az elegáns zágrábi nőket. Toso Dabactól, a zágrábi fotósok "atyjától", iskolateremtő művésztől szintén sok korabeli fotográfia látható a tárlaton.

Régi filmekből is beválogatott néhányat a tárlatra Marija Tonkovic, és külön rész szól a korabeli színházról, kabaréról. A kor híres operettszerzője volt Ivo Tijardovic spliti komponista, akinek a Mala Floramye című operettjét most tűzte műsorára az eszéki színház.
A kiállításon filmrészletek peregnek, szól a tangó és szép kivitelű, több mint 700 oldalas katalógus összegzi a horvát art déco tárlat anyagát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az azeri baltás gyilkos lefordította anyanyelvére Szabó Magda egy regényét

Szabó Magda egyik regényét fordította le anyanyelvére az életfogytiglani börtönbüntetését töltő baltás gyilkos. Tovább olvasom