Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Aranyolló - A jövő divattervezői Győrben versengtek

A térség ifjú divattervezői csütörtökön a 13. éve hagyományosan megrendezett Aranyolló modellversenyen mutathatták be tudásuk legjavát Győrben. Nézze meg videónkat az alkalmi, hétköznapi és fantázia kategóriák ruhadarabjairól!

"Ez a nap komoly munkák eredménye"

– A résztvevők megmutatták, hogy van fantáziájuk – értékelte az Aranyolló modellverseny kifutóján ma felvonuló munkákat a szervező, Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola igazgatónője, Kaukerné Kovács Edit. A térség divattervező tanulóinak megmérettetése 1997 óta hagyomány, amelyet a Kossuth emléknap csúcspontjaként rendeznek meg minden évben. A háziversenyként indult szakmai megmérettetésen ma közel ötven ifjú divattervező mutathatta be tudását, a közönség és az iskola ausztriai testvérintézménye előtt.

– A játék a fontos a gyerekeknek, de ez a nap komoly munkák eredménye, amely nagyon lényeges nekünk, mert rendkívül motiválja a tanulókat, hiszen van olyan versenyző, aki félévkor megbukott egy tantárgyból, de most mégis itt van, és bizonyít – mondta el portálunknak Oláhné Médl Gizella, versenyfelelős. Oláhné azt is hozzátette, a verseny különlegessége, hogy a modellek haját és sminkjét többnyire a Kossuth Iskola erre specializálódott diákjai készítették.

Galéria! Fotók: Cseh Róbert

"A legtöbben még sosem álltak ekkora közönség előtt"

A szakmai rendezvényen idén is a hagyományos – alkalmi, hétköznapi és fantázia – kategóriákban adhattak számot tudásukról a térség tanulói, akik Pápáról, Zalaegerszegről, Sopronből, Szombathelyről és Győrből érkeztek a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába. – Az ötvenöt ruhadarab készítőinek ez a felvonulás hatalmas megmérettetés, hiszen a legtöbben még sosem álltak ekkora közönség előtt – tudtuk meg a bemutató előtti izgalom okát a versenyfelelőstől, akinek álláspontjával egybe cseng a versengő diákok véleménye. – Nagyon izgulok, ez életem első és legfontosabb megmérettetése. Most derül csak ki igazán, mire vagyok képes. Kupakból készített ruhám különleges. Sokat készültem a versenyre, már egy éve szerettem volna ebből az anyagból ruhát készíteni – árulta el az ifjú tervező, Szabó Szimonetta, akihez hasonlóan, a színfalak mögött idegeskedő Vizi Gréta például egy csipkés-tollas alakalmi ruhával készült a mai eseményre. – Imádom Lady Gagát, ezért ő volt az ihletőm a tervezésnél. A varrásban sokat segített felkészítő tanárom, rengeteg időt töltöttünk a ruha elkészítésével. Ezért is olyan fontos nekem ez a verseny – vélekedett Gréta.A tolltól a söröskupakokig

A fiatal divattervezők nem fukarkodtak sem az extrém, sem a romantikusan nőies megoldásokkal. Az alkalmi kategória ruháit többnyire a pezsgő, a kék vagy a fekete színekben láthattuk, amiket fodrok tömkelege, csipke, tollak vagy geometrikus formák tettek érdekessé.
A hétköznapi viselet csoportjába sorolt darabok között több átlagos, bármelyik boltban fellelhető együttes sétált végig a kifutón, de ezek mellett szép számmal sorakoztak a kreatív és technikás öltözékek is. A fantázia típusú ruháknál alkotott csak igazán futurisztikusat az idei Aranyolló. Hiszen itt valóban szárnyra kelhetett az ifjú alkotók fantáziája. Így telhetett meg a kifutó újrahasznosítható anyagból, nejlonból, karácsonyfadíszekből vagy parafából készített ruhákkal.

A lényeg a kifutó előtti munka

A hattagú, szakmai zsűri ebben az évben is több szempont alapján értékelte a modellverseny felhozatalát. – Az értékelő bizottság leginkább a kifutó előtti munka alapján alakította ki véleményét, hiszen a hangsúly itt a tervezésen volt. Szempontok között szerepel az anyagválasztás, a technológiai megoldások, a külső-belső esztétika és a fantázia. Ezek alapján, több kategória szerint díjazzák a versenyzők munkáit – tudtuk meg a versenyfelelőstől.

A díjazottak

Alkalmi kategória
I. Szabó Klaudia (Ganz – Zalaegerszeg)
II. Farkas Barbara (Teleki – Szombathely)
III. Tóth Tamara (Teleki – Szombathely)

Hétköznapi kategória
I. Gelák Adrián Benjámin (Kossuth – Győr)
II. Pingiczer Kitti (Kossuth – Győr)
III. Németh Kinga (Handler – Sopron)

Fantázia kategória
I. Szabó Szimonetta (Handler – Sopron)
II. Szakács Alexandra (Kovács Margit – Győr)
III. Hanzséros Adél (Handler – Sopron)

Különdíjak
Anyagválasztás: Krajczár Anna (Kossuth – Győr)
Külső-belső esztétika: Krajczár Anna (Kossuth – Győr)
Fantázia: Rácz Alexandra (Kovács Margit – Győr)
Modellezés, technológia: Gelák Adrián Benjámin (Kossuth – Győr)
Színpadi megjelenés: Pingiczer Kitti (Kossuth – Győr)
Közönségdíj: Oláh Krisztina (Kossuth – Győr)
Vándorserleg: Kossuth – Győr
Legjobb felkészítő tanár: Kamráné Dukkon Anita
 


Olvasóink írták

 • 5. kyky 2011. március 13. 13:12
  „Nekem csak egy kérdésem lenne... Miért csak a ruhák fele van fenn az oldalon, mind a képek között, mind a videókban nem kapott helyet a versenyzőknek a fele. Kb a 27. versenyzőig vannak ruhák, de 55-en voltak, mi lett a többiekkel? Például fantázia kategóriából senkit sem találok, a barátnőmet sem, pedig ő nyerte meg.
  Nem lesz esetleg felrakva a többi kép? Az eddigi években szinte mindenkiről volt kép, ahogy nézegettem, idén meg...semmi... hogy lehet ez?”
 • 4. omeg 2011. március 12. 13:53
  „Kedves névtelen üzenetküldők!
  Nem szoktam névtelen üzenetekre reagálni, most mégis megteszem.Egyrészt azért, mert igazságtalannak érzem, másrészt pedig az ügy érdekében, ami jelen esetben az Aranyolló!
  A versenynek pontosan meghatározott, és a résztvevők által ismert és elfogadott szabályzata van, vagyis mindaddig amíg a zsűri által adott pontszámok alapján a nyertesek neve, iskolája nem ismert csak a jelige és a versenyző sorszáma tudott- a díjazottak neve csak ezután válik ismertté - ennyit az elfogultságról....-
  Egyébként pedig: tudtommal ma Magyarországon ez az egyetlen olyan szakmai verseny ahol a ruhaipari képzésben résztvevő tanulók bemutatkozhatnak. Nem gondoltál rá "kedves kétkedő", ha mi kossuthosok magunknak rendeznék kicsit egyszerűbb, kevésbé fáradságos és olcsóbb is lenne, ha ezt iskolán belül tennénk - így nem a díjak 60%-a, hanem az összes a miénk lenne.
  Szomorú vagyok és csalódott hogy az Aranyolló résztvevői között volt olyan versenyző mint Te, aki ezeket a dolgokat így láttad. Hisz mi valamennyien - az iskola tanárai, tanulói évről évre úgy éljük meg e szakmai rendezvényt, hogy ez közös ünnepünk, jó találkozni, együtt örülni, egymástól szép és új dolgokat tanulni. Ez a célja az egésznek, hidd el!
  Mindeddig úgy éreztük- az eddigi visszaigazolások is ezt jelzik- érdemes volt. Ha nem így lenne, vajon miért jelentkezik évről évre annyi diák, miért lenne annyi komoly támogatónk ( ebben az évben közel 30 ).
  A saját tanulóink valóban előnyt élveztek olyan szempontból - és ez valóban el is hangzott- hogy továbbra is díjazzuk versenyen kívül azokat a diákjainkat akik még a szakma elején tartanak. Tesszük ezt azért, hogy ne fogyjon el a mag, legyen jövőre is, meg azután is Aranyolló, mert úgy gondolom valamennyire ez mégiscsak rajtunk, Kossuthosokon múlik.
  Az iskola fodrász és kozmetikus tanulói az egész napjukat e rendezvényre szánták és igény szerint, kérésre mindenkinek segítettek - csak kérni kellett volna!
  Végezetül álljon itt a nevem úgy gondolom valamennyi kossuthos nevében: Oláhné Médl Gizella versenyfelelős”
 • 3. meteor* 2011. március 12. 11:54
  „Az biztos, hogy "kifuton" lepkedni nem tudnak, es meg se probaltak! Viccesek!”
 • 2. christin5 2011. március 11. 14:21
  „Szerintem a zsűri nem igázán értékelt elfogadhatóan, hisz néhány díjazott ruha nem volt igazán kreatív, ahogy a cikkben is írták, bármely boltban beszerezhetőek lehettek volna. Az ererdményekből is lehet látni hogy a nyertesek közel 65%-a győri, tehát abba az iskolába jár, amelyik rendezte az Aranyollót. Szerintem a zsűri nem is vette figyelembe igazán a többi munkát, meg is mondták, hogy a saját tanulóikat előnyben részesítették. Jóformán a többieket meg le se szarták! (már bocsánat a kifejezésért...) Ez tény! Igazságtalanok voltak!!! És csak úgy megjegyzem, hogy nekünk saját magunknak kellett megcsinálnunk a sminket és a hajat...”
 • 1. milakri 2011. március 10. 18:06
  „A legtöbb ruha szép, ötletes. Gratulálok a tervezöknek, kivitelezöknek !
  Viszont, a zsüriben ülö, válkendös hölgy egy kissé alul öltözött volt. A ruhája jó lett volna az otthoni, esti kötögetéshez, de nem erre az eseményre. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A NŐ˝ - nézd meg a fotókat és voksolj a neked legjobban tetsző pályaműre!

Nézd meg "A NŐ" című fotópályázatunkra beérkezett alkotásokat és voksolj a neked legjobban tetsző… Tovább olvasom