Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Androidra is van már zsaroló program

A magyar nyelven is terjedő számítógépes zsaroló vírushoz hasonló kártevő jelent meg androidos mobilokra.
A rosszindulatú alkalmazás blokkolja a telefon tartalmát, amíg a felhasználó nem fizet - körülbelül 65 ezer forintos - váltságdíjat.

A nemrég felfedezett rosszindulatú szoftver a fertőzött eszközökön egy ablakot hoz fel, amelyben a helyi rendőri szervezetre hivatkozik, és hamis büntetést próbál kifizettetni a felhasználóval, mondván az illegális online tartalmakat tekintett meg - írja a hwsw.hu.

A malware ráadásul látszólag nem enged hozzáférni a többi alkalmazáshoz, valamint a kezdőképernyőhöz - egészen amíg a felhasználó ki nem fizette a követelt nagyjából 300 dolláros összeget. Az Android-Trojan.Koler.A, vagy röviden Koler névre keresztelt fenyegetés számos, a közelmúltban felbukkant PC-s testvérével ellentétben szerencsére nem titkosítja a készüléken tárolt adatokat - noha ez áll a megjelenő szövegben - és viszonylag könnyen meg is lehet szabadulni tőle, így inkább mondható bosszantónak mintsem komoly veszélyforrásnak.


Ha egy androidos eszközt betalálna a kártevő, a Home gombbal öt másodpercre még mindig visszajuthatunk a kezdőképernyőre, és ha ennyi idő alatt megtaláljuk a szoftver ikonját, manuálisan törölhetjük azt. Akinek azonban a csordultig van appokkal a készüléke, ennyi idő kevés lehet a műveletre, aggodalomra azonban ebben az esetben sincs ok: a Windowshoz hasonlóan Androidon is lehetőség van "Safe Mode-ba" vagy biztonságos üzemmódba bootolni. Ezt általában valamilyen billentyűkombinációt hosszan nyomva tehetjük meg, noha az készülékenként változó, így a pontos sorrendet érdemes kikeresni a gyártó weboldaláról. Ha a telefon biztonságos üzemmódban van egyszerűen töröljük a BaDoink appot, mint bármely egyéb alkalmazást.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramot termelő fitneszgépek egy kispesti játszótéren

Áramot termelő fitneszgépeket helyezett ki a kispesti önkormányzat a központi játszótérre. Tovább olvasom