Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Anarchisták akarják megzavarni Vilmos herceg esküvőjét

Brit sajtóértesülés szerint anarchisták akarják megzavarni Vilmos brit trónörökös áprilisra tervezett esküvőjét és annak előkészületeit.

A herceg és polgári származású kedvese, Kate Middleton eljegyzését tavaly novemberben jelentették be, az esküvő április 29-én lesz a londoni Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázótemplomában.

A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap hétfőn közölte, hogy megszerzett egy titkos email-üzenetet, amelyen a trónörökösi esküvő fő londoni helyszíneinek műholdas fotója látható. A fényképen nyilak jelölik azokat a helyeket, amelyeken a szervezők által mozgósított anarchista csoportok akcióba léphetnek.

A lap értesülése szerint a "szélsőségesek" már az esemény előtt több mint egy hónappal nagyszabású megmozdulásokat terveznek. A fő terv az, hogy a brit kormány költségvetési megszorításai ellen összehívott márciusi 26-ai londoni szakszervezeti tüntetést kihasználva az anarchista tömeg rendőrőrsöket, katonai laktanyákat, kormányépületeket, valamint egy tévé- és egy rádióállomást rohamoz meg, és az esküvő napjáig megpróbálja megszállva tartani ezeket a létesítményeket.

Az akció második szakasza a menyegző napján kezdődne, amikor az anarchista csoportok útakadályokkal, füstbombákkal próbálnák megzavarni az esküvői menetet. Emellett el akarják foglalni az apátság melletti Parlament-teret, "karneváli orgiákat" és "anarchista utcabálokat" is terveznek.Az egész mögött egy volt egyetemi tanár, Chris Knight áll, akit a brit anarchista mozgalmak vezéralakjának tartanak. Knightot 2009-ben fosztották meg professzori katedrájától, miután erőszakcselekményekre szólította fel híveit a bankárok és a rendőrség ellen.

Knight a The Sunnak elismerte a többhetes akciósorozat terveinek létezését, és elmondta: olyan "megengedhetetlenül költségessé" akarják tenni a rendőrség számára a rendfenntartást, hogy a hatóságok végül a trónörökösi esküvő törlésére vagy helyszínének megváltoztatására kényszerüljenek.

A lap úgy tudja, hogy tíz anarchista csoport "mintegy háromszáz" képviselője már két hete egyeztette a terveket egy "titkos manchesteri helyszínen".

Knight elmondta: a csoportok felkészültek, vannak védősisakjaik, pajzsaik, sőt faltörő kosaik is.

A Scotland Yard mindazonáltal már hónapok óta gyűjti az értesüléseket az anarchisták terveiről, és egy rendőrségi forrás a brit lapnak kijelentette, hogy a rendfenntartó erők az esküvői rendezvények bármilyen megzavarási kísérletére "robusztus" választ adnak.

A rendőröknek azonban nem csupán az anarchistákra kell majd odafigyelniük: a londoni szexipar dolgozói is tiltakozást terveznek az esküvő napjára. A The Sun úgy tudja, hogy prostituáltak egy csoportja pucér emberi lánccal próbálja majd lezárni az esküvői menet egyik fő útszakaszát; a részvevők csak símaszkot viselnének.

Olvasóink írták

  • 1. Amasan 2011. január 31. 18:42
    „legalább emlékezetes lesz az esküvő... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Penélope és Mónica Cruz kollekciója

A két hollywoodi sztár, Penélope és Mónica Cruz második "Biaggini Violett" számára tervezett kollekciója 2011 tavaszától kapható. Tovább olvasom