Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Amikor előkerül az angyaltrombita...

A szúnyogot ugyan nem űzi el, de a muskátli látványát jól fel lehet dobni a szúnyogűző futónövénnyel.

Az erkélyek és az ablakok tavaszi színpompájához, virágdíszbe öltöztetéséhez Nagykutasi Viktor kertész további praktikus tanácsokat is ad.

A virágosítást a déli, délnyugati tájolású, napsütötte erkélyeken most időszerű elkezdeni. Az ablakokban még mindig a muskátli slágerét dúdolják legtöbben, de azt fel lehet dobni a szúnyogűző szólamával. A futónövény foltos levelei dekoratívak, érdemes a futómuskátli közé ültetni. Az álló muskátlit is remekül kiegészíti, így nagyobb zöldfelületet kapunk, nagyobb teret töltünk ki növényekkel, ami városban még fontosabb.

Kimondottan balkonra ajánlott a borostyán és megint felkapott a petúnia, de huzatos helyre ne ültessük. Kitörik a növény, ha belekap a szél, kényesebb, mint a muskátli. Utóbbi főként a faablakokban számít divatosnak, nagyszüleink házaira emlékeztet.


Praktikus örökzöldek

Kényelmesebb háziasszonyoknak és azoknak, akik kevesebbet akarnak foglalkozni növényeikkel, a virágosítással, ajánlhatók a sokáig szép, de kevés törődést igénylő, kifejezetten miniörökzöldek: a tuja, a hamis ciprus törpeváltozatai. Ugyan nem adnak virágot, de egész évben szép zöldek. Nyáron is mutatós, remek összeállításokat alkothat belőlük, aki ügyes.

A környezet látványa meghatározza hangulatunkat, használjuk ki a lehetőséget, amit az erkélyekre kikerülő szirompompa örömszerzése jelenthet. Fotó: Krizsán
A környezet látványa meghatározza hangulatunkat, használjuk ki a lehetőséget, amit az erkélyekre kikerülő szirompompa örömszerzése jelenthet. Fotó: Krizsán

Ha jó helyet akarunk biztosítani növényeinknek, akkor nagyméretű virágládákat válasszunk, mert kell egy bizonyos földtömeg ahhoz, hogy több tápanyagot tudjanak felszívni, ne legyenek kiszáradásra hajlamosak. Keskeny, hosszú ládákban nem érzik jól magukat, de minél nagyobb a láda, annál inkább. Viszont túlzásokba se essünk, az egy méternél hosszabb láda könnyen eltörik, inkább több mélyebbet válasszunk. Praktikus az úgynevezett önfelszívó láda, ami alul rácsos. Ennek kapcsán érdemes is megjegyezni: ha nincs a láda alján már eleve lyuk, akkor fúrni kell rá.


Célszerű óvintézkedések

A télen nem használt ládákat még ültetés előtt érdemes kimosni hipós vízzel és érdemes benne a földet kicserélni. Sok növényvédő szert megspórolhatunk az óvintézkedésekkel. A zacskókban kapható virágföldek megvásárlása előtt pedig el kell olvasni alaposan az azokon szereplő feliratokat, figyelni kell arra, milyen növényfajtákhoz ajánlják.

Tényleg csak azokhoz érdemes használni, mert nem mindegy, milyen pH-értékű a talaj, különben előfordulhat, hogy többet árt a friss virágfölddel az ember, mint használ. Ugyanis jelentős különbség van a virágfajták vízigénye közt.

Ha nagyon olcsó a virágföld, akkor legyünk óvatosak vele, előfordulhat, hogy nem jó minőségű. S ha ilyenkor tavasszal téli tárolóhelyéről, a garázsból, a pincéből előkerül a leander, az angyaltrombita, mindjárt érdemes növényvédő szerrel kezelni. Főleg azért, mert megfertőzhetik a növényeket, amelyek mellé kikerülnek. A felszívódó rovarölő szerek bármely dísznövénynél hatásosak.


Tápoldatozás, öntözés

Kevesen tudják, hogy a frissen elültetett virágot az első három hétben nem szabad tápoldatozni, mert abban sók vannak, amelyek abban az időszakban, amikor a gyökeresedés intenzívebb, elégetik a növény tápanyagfelszívó részeit. Tehát előfordulhat, hogy aki jót akar a tápoldattal, mégis árt vele. Az viszont köztudott, hogy átültetés után erős beöntözés ajánlott. Az már inkább elbizonytalanítja a hobbikertészeket, hogy akkor a következő öntözés mikor legyen. A szakember tanácsa alapján az ujjunkat kell belenyomni a földbe és ha már nem tapadnak rá földdarabkák, ha már nem érezzük nedvesnek, akkor lehet öntözni. A tapasztalatok szerint mindezt ránézéssel nem mindig lehet ellenőrizni, a virágföld árnyalatából nem mindig állapítható meg. A tapintásos módszer a biztos, a rutinos szakmabeliek is ezt alkalmazzák még évek hosszú gyakorlata után is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkohol ára és Anglia egészsége

Ha drágább a szeszes ital ára, az emberek kevesebbet isznak, kevesebben halnak meg alkoholizmus… Tovább olvasom