Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Alföldi visszavonja a Nemzeti Színház bérlésére vonatkozó megállapodást

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel.


Ennek következményeként a rendezvény helyszíne nem a Nemzeti Színház lesz - írta Alföldi Róbert az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében.

A megállapodás szerint a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartottak volna november 30-án a Nemzeti Színházban.


Előzmények:

Alföldi Róbert: nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni

A megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékomban senki érzéseit  megsérteni - írta Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója  szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben arra reagált,  hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a  teátrumban.

"A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor - miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét - úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz" - olvasható a dokumentumban.

Mint írta, ezért engedélyezte a színház bérbeadását.

A Magyar Hírlap szerdai számában azt írta: "szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (...) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot".

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, szerintük "kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak".

"Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket" - fogalmaztak.

A párt szerint ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős.

A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik "az egyre szaporodó magyarellenes cselekedetek ellen", december elsejére pedig tüntetést szerveznek a Nemzeti Színház épülete elé - zárul a közlemény.

A Magyar Hírlap szerdai cikke mellett közzétettek egy fényképet a román nagykövet meghívójáról, amelyen az szerepel, hogy "Románia Nemzeti Ünnepe - December Elseje - alkalmából" előadás és állófogadás lesz a Nemzeti Színházban november 30-án.

Olvasóink írták

 • 5. Phobos 2010. november 18. 21:15
  „"Lejárt az az idő, amikor hazánk szétszakítását Budapesten ünnepelték" - végre kirúgták Alföldit

  Felmentette tisztségéből Alföldi Róbert (volt) színházigazgatót Réthelyi Miklós. A nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be döntését. Réthelyi elmondta: Alföldi munkássága eddig sem a magyar kultúrát szolgálta, azonban az a lépése, hogy Erdély elszakítását a nemzet színházában ünnepelte volna meg, egyértelművé tette, hogy halaszthatatlanul új embert kell keresni a Nemzeti élére. A felmentés máris érvénybe lépett, részletek alább.

  Ugyan már, kedves olvasó, tényleg elhitte?
  Ha tényleg forradalmár (vagy legalább csak magyar szívű) lenne a Fidesz-kormány és tényleg a magyar érdeket tartaná szem előtt, Réthelyinek első dolga kellett volna hogy legyen ennek a buzeráns zsidónak a szélnek eresztése, a főváros és a kulturális élet visszavételének első lépéseként. Nem tette, ahogy a mostani botrány után sem teszi. Ezen "mulasztásokból" pedig nem nehéz kitalálni, kiknek is a pártja a Fidesz.”
 • 4. háté 2010. november 17. 21:02
  „Visszavonta?---vissza vonatták vele, az egész nemzeti oldal akarata érvényesült.
  Emberbőrbe bújt élőlény.”
 • 3. Hedon 2010. november 17. 20:57
  „Visszavonta mert félti xaros beosztását és magas fizetését.
  Gondolkodni és érezni azonban továbbra is így fog.
  Minimális elvárás az azonnali menesztése ennek
  a hitvány buzeránsnak.”
 • 2. háté 2010. november 17. 20:11
  „Ez a buzi <moderálva>, már sokadszor aláz meg bennünket.
  Bízom benne rövidesen elnyeri méltó jutalmát ez az élősködő vérszívó.--tudnám mit tegyek vele!”
 • 1. csabrab 2010. november 17. 19:43
  „Alföldi egy ...... nemzetgyűlölő.A Fityesz ..... is a helyén hagyta az antimagyart.Hol itt az elszámoltatás fiúk?Ti is hazudoztok már?A szekfű és a narancs színe is hasonló.... <moderálva...>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megegyezett a Google Books Európa legnagyobb könyvkiadójával

Egyezséget kötött a Google Books Franciaország és Európa legnagyobb könyvkiadójával, a Hachette… Tovább olvasom