Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Ákos 2084 végére ért - interjú turnéról, megújulásról, jövőről

Az utolsó állomás előtt több mint száznyolcvanötezren látták Ákos tavaly tavasszal indult koncertsorozatát - határainkon innen és túl. A TURNÉ 2084 állomásain a közönség olyan – új, szintirock köntösbe bújt – slágerekre tombolhatott, mint például az Ikon, az Új törvény vagy a Hello, és természetesen az új dalokra: Veled utazom, Előkelő idegen vagy éppen a Tipikus sztereó.

- A TURNÉ 2084 záróhetében vagyunk. Két ünnepi nagykoncert és egy fesztiválfellépés a mérleg a célegyenesben. Milyen érzésekkel búcsúzik a turnétól?- tettük fel a kérdést Ákosnak.
- Kimondhatjuk, hogy nagy siker a sorozat, a szegedi turnézáróra úgy érkeztünk, hogy tavaly tavasz óta már több mint száznyolcvanötezren látták a szintirock koncerteket. Kétszer jártunk vele Londonban, dupláztunk a VOLT Fesztiválon is, a tavalyi Szigeten több mint negyvenezres közönségnek játszottunk. Emlékezetes marad a teltházas Aréna koncert, de jól éreztük magunkat a vidéki nagyvárosokban, az idei sorozatban kiemelkedő volt például Békéscsaba, Debrecen, Székesfehérvár. A rajongók-tisztelők tábora főként nem tinikből áll, vannak köztük javában 30-40 évesek és idősebbek is. Mindenhova követtek minket, ezt nagy becsben tartom. A koncertsorozat végén az államalapítás alkalmából szervezett rendezvényeken két ingyenes koncertet adtunk, itt fellépni megtiszteltetést jelentett. Amikor egy város ajándékot ad a polgárainak, az lehetne akármi is az ˝ajándék lónak ne nézd a fogát" elvén, de a szervezők olyan koncertet ajándékoztak, amelyért máshol komoly belépők árát kell leszurkolni és amelyre komoly közönségigény mutatkozott. Mi pedig ugyanolyan energiával készültünk ezekre a fellépésekre, mint az összes koncertünkre. A lényeg a közönségen múlt, ők tették ünneppé ezeket az előadásokat.

Fotó: www.akos.hu
Fotó: www.akos.hu


- Visszatért a szintipophoz a 2084 albummal, ez mennyire volt kockázatos vállalkozás?
- Nem tudom, ez így talán nem is érdekes, végülis csak az életével játszik az ember a színpadon. Nem méricskéltem, hogy mi lesz, egyszerűen most ez stílus érdekel. Ilyenkor az a jutalmam, ha sikerül a közönség számára is érdekessé tenni azt, ami engem foglalkoztat.

- Egy-egy stílus eltűnik, majd újra előbukkan karrierjében. Mi indokolja a váltásokat?
- Az érdeklődésemet nem kívánom elveszteni a saját munkám iránt. A populáris zene nem túl bonyolult műfaj, így nagyon könnyen válhat rutinná. A formai megújulás ébren tartja az ember érdeklődését, ennek igénye természetes, majdhogynem kötelező. Eközben a lényegi elemek tekintetében nincs elévülés.

- A Tipikus sztereó című dala a vélemények kereszttüzébe került, sokan értetlenkedve fogadták. Zavarja, ha nem értik meg az üzenetet - vagy a jelen esetben a paródiát?
- Nem az én problémám, ha valaki egy ennyire nyilvánvaló dolgot izomból félreért. Van gyakorlatom abban, hogy elviseljem, figyelmen kívül hagyjam az ilyesmit. Persze az se lehetlen, hogy mi rontottunk el valamit. A koncertközönség mindenesetre nagy szeretettel fogadta mindenütt ezt a dalt.

- A VOLT-on nem konferált, azt mondta, azért mert olvasta az interneten, hogy ˝nem tud˝. Mindig követi a kommenteket?
- Sajnos rengeteg időt vesztegettem ilyesmire korábban. Mostanra teljesen leszoktam róla. A pozitív visszacsatolás rendszerében nőttem fel: ha jól csináltam valamit, a szüleim megdicsértek, ha rosszul, leszidtak. Valahol ezt nevezik nevelésnek. Az interneten sokszor olyanokért kap negatív kritikát, durva elmarasztalást az ember, amit a saját mércéje szerint jól csinál. Például sokan azért kötözködnek, hogy "ki van találva" a produkció. A színpadon ténfergő művészekhez képest valóban így tűnhet, ahogyan az is zavaró lehet az orron át énekléshez szokott füleknek, hogy szoktam artikulálni. Egy bizonyos szint felett minden produkciót ki szoktak találni, fel szoktak építeni. Minden magára valamit is adó előadó így működik, csak ebben az országban és ebben a műfajban egyesek számára szokatlan az ilyesmi.

Ákos - 2084 Turné Mosonmagyaróváron

- A turné után milyen újabb munkába veti magát?
- A turnéfellépések közötti időben behúzódtunk a stúdióba, az említett teltházas 2084-arénakoncert kép- és hangfelvételén dolgozunk, hogy ősszel megjelenhessen az egész buli DVD-n, rengeteg extrával. Novembertől pedig egy teljesen más hangvételű, akusztikus koncertsorozattal járjuk majd az országot. Ez a Karcolatok 20 címet viseli, a húsz éve megjelent első szólóalbumom után. Maga a koncert még tervezési-hangszerelési fázisban van, de annyi máris elmondható, hogy nagy az érdeklődés iránta: Budapesten két teltházas előadásunk lesz a MüPában, ide a jegyek még tavasszal elfogytak, de már egy debreceni koncert jegyei is elkeltek, itt is második előadást hirdettünk.

- Egy interjúban úgy fogalmazott, azzal, hogy sok mindent csinál egyszerre, olyan mintha rohanna az idő elől. Mit szeretne még elérni?
- A kínai cirkuszban van az a műsorszám, amikor sok tányér pörög a botok tetején a levegőben, és nagyon kell figyelni, hogy mindegyik mozgásban legyen. Mindig azt nézem én is, hogy éppen melyik ˝tányérom˝ akar lebucskázni. Folyton azt érzem, hogy kevés az időm, mert szeretnék lelkiismeretes, átelmélkedett, megérlelt munkát kiadni a kezemből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Depardieu visszakozott, még mindig franciának vallja magát

Óriási félreértésként jellemezte az orosz állampolgársága körül kialakult felhajtást a francia… Tovább olvasom