Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Akár száz évig is élhetünk nemsokára?

Amerikai kutatók olyan gyógyszert tesztelnek embereken, amely 25 évvel meghosszabbítaná mindenki életét.

Férgeknél, egereknél és az élesztőgombánál bevált a szer. Eredmények az elkövetkező hónapokban várhatók.

Több mint száz éve foglalkozik az orvostudomány azzal, hogy meghosszabbítsa az emberi életet, és tetemes sikereket könyvelhet el. Míg a 19. században még csupán 45 év volt egy nő várható élettartama, mára ez elérte a 85 évet, tehát csaknem megkétszereződött.

Ez elsősorban a fertőzések megelőzésében és gyógyításában elért eredményeknek köszönhető. E téren azonban már kimerültek a lehetőségek: a fejlett országokban ma nem a fertőzések a halál leggyakoribb okai, hanem a krónikus megbetegedések és a rák.

Bár még mindig emelkedik az átlagos élettartam, új antibiotikumokkal és az orvosi standardok fejlesztésével már nemigen lehet tovább nyújtani az élet fonalát.

Az új gyógyszercsoport nem csupán minimalizálja a krónikus megbetegedések megjelenését, hanem jó pár évvel meg is növeli az élettartamot - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A Harvard Orvosi Iskola által kifejlesztett "csodaszer" a reszveratrolon alapul, egy elsősorban a piros szőlőben előforduló növényi anyagon, amelynek már eddig is számos pozitív tulajdonságát fedezték fel.

Erős antioxidáns lévén véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, megelőzi a rákot, és csökkenti a gyulladást a krónikus gyulladással járó betegségekben.

Többek között ezért élnek tovább a vörösbort ivó franciák annak ellenére, hogy több alkoholt fogyasztanak, mint az átlag. A hatóanyag működésének lényege, hogy egy gént aktivál, aminek következtében egy a sejtek anyagcseréjére és védekezőképességére ható anyag termelődik.

A gén stressz által történő aktiválásával a David Sinclair vezette harvardi kutatócsapat drasztikusan megnövelte az élesztőgombák és legyek élettartamát.

Az embernél olyan anyagot kerestek, amely stressz nélkül érhetné el ezt a hatást - így bukkantak rá a reszveratrolra.

Ahhoz, hogy a legyeknél elért eredményeket az embernél is ki lehessen váltani, ugyanakkor ne kelljen tonnaszám adagolni a gyógyszert, illetve literszám vörösbort nyakalni, a kutatók koncentrátumokat fejlesztettek ki, amelyeket jelenleg a Sirtris Pharmaceuticals nevű gyógyszercéggel együttműködve tesztelnek.

Néhány hónap múlva várhatóan megtudjuk, sikerült-e megtalálniuk az élet vizét.

Olvasóink írták

 • 3. G.D 2009. augusztus 27. 19:08
  „Száz évig élni? Köszi, de nem.! Remélem, hogy nem jutok odáig!!”
 • 2. Jandex 2009. augusztus 27. 14:59
  „omm nem 85,105 év lenne!
  A gén stressz által történő aktiválásával a David Sinclair vezette harvardi kutatócsapat drasztikusan megnövelte az élesztőgombák és legyek élettartamát.-Akkor most mi lesz a 100 éves légy visszaüt??? :)))))”
 • 1. omm 2009. augusztus 27. 10:58
  „...hogy 85 év lehessen a nyugdíjkorhatár. Kösz nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végső búcsút vesznek Cseh Tamástól

Az előadóművész hosszan tartó betegség után, életének 67. évében augusztus 7-én halt meg. A római … Tovább olvasom