Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

AirDrop - a levegőből nyert párával öntöznék a sivatagokat?

Az ausztrál Swinburne egyetem egyik hallgatójának találmányával megoldható az eddig termesztésre alkalmatlan területek hasznosítása.
Idén az ausztrál Swinburne egyetem egyik hallgatója nyerte az évente kiosztott James Dyson díjat (és az érte járó, nagyjából 7 millió forintos összeget), melyet az emberiséget segíteni képes, innovatív találmányok ötletgazdáinak osztanak ki - írja a pto.hu. Az AirDrop névre hallgató ketyere pedig nagyon is innovatív, ugyanis segítségével megoldható az olyan területek mezőgazdasági szempontból történő hasznosítása, melyeket nélküle biztos, hogy üresen kellene hagyni azok szárazsága miatt.


Az öntözést jelentősen megkönnyítő berendezés lényege, hogy a levegő páratartalmából egy kis turbina kinyeri a vízmolekulákat, majd azokat földalatti csatornákba pumpálja, és miközben folyamatosan hűlnek a vízmolekulák, kondenzálódik a pára, és folyadék-halmazállapotban egy tartályban gyűlik össze egy kisebb adag, ebből a növények gyökereihez vezetik az így nyert extra vízmennyiséget.

Az ötlet a természetből jött, egyes bogarak a Namíbiai sivatagban hasonló elven gyűjtik a hátukon a párát a száraz levegőből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandulaolaj a gyönyörű kezekért

Felfedte titkát a hirdetésekből ismert gyönyörű és ötmillió fontra biztosított bársonyos kezek… Tovább olvasom