Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ágens-fotóárverés az interneten

Harmadik online fotóárverését tartja az Ágens Fotóművészeti Galéria. A 235 tételre négy napon át - szerdán reggel 7-től szombaton 16 óráig - lehet licitálni elektronikus úton.
Az aukció anyaga bővelkedik a 20. század klasszikusaitól, a közelmúlt és a kortárs fotóművészet jeles személyiségeitől származó fotókban. Itt vannak a századelő nagy nevei: Balogh Rudolf, Angelo (Funk Pál), Vadas Ernő, Székely Aladár, Kerny István, Dulovits Jenő, Csörgeő Tibor, Szöllősy Kálmán, Gink Károly és társaik.

Az újító szellemű fotográfus, Kinszki Imre jellegzetes felülnézeti városábrázolásai a legmagasabbra árazott tételek. Az Állomásra érkező gőzös és a Délutáni utcarészlet felülnézetből egyaránt 200 ezer, további két, hasonló zselatinos ezüstnagyítású, jelzett, aláírt fotó pedig 180-180 ezer forintról indul. Nem az árával (90 ezer forint), hanem egyedi kompozíciójával tűnik ki Moholy-Nagy László egy csendélete, amely a művész lányának, Hattula Moholy-Nagynak a tulajdonában levő eredeti negatívról készült 2005-ös, egyszeri nagyítás. Egy 1930-as évekbeli Moholy-Nagy-felvétel 1990-es nagyítását 126 ezer forintról lehet licitálni.

Munkácsi Márton még Amerikába költözése előtt, 1928-ban fényképezte a Hungária szállóban a Budapesti Orvosi Kaszinó Semmelweis-bankettjének résztvevőit - ezért a korabeli nagyításért 70 ezer forintot kérnek. Brassai Párizsi keltezésű aktja azért maradt 80 ezer forintos kikiáltási áron, mert fotóheliogravür eljárással (mélynyomású reprodukcióval) nagyították.

Az Ágens árverésén képviselteti magát a nemzetközi fotográfia nagy alakja, a cseh Frantisek Drtikol is, méghozzá négy, az avantgárd nőideált megtestesítő aktfotográfiával. Ezek mindegyike százezer forint feletti árat kapott. Demeter (de Semeria) Károly, aki Párizsban tanult és dolgozott egy ideig, két, klasszikusan szép akttal szerepel 100, illetve 110 ezer forintos kikiáltási árral.

A kortárs fotó is jól csengő nevekkel van jelen. Számos hazai és nemzetközi kiállítást megjárt felvételek találhatók az online kínálatban Szathmáry-Király Ádámtól, Vancsó Zoltántól, Koczó Ferenctől, Szamódy Zsolttól és Kovács Melindától. Szilágyi Lenke Dubrovnikja még 1989-ből való zselatinos ezüst nagyítás, és 50 ezer forintért licitálható. Patrus Sándor gyönyörűen komponált aktja 2009-es datálású cianotypia, és 24 ezer forintra tartják. 100 ezer forintról indul Velican-Patrus Dóra hat darabos Imago sorozatának festővászonra készült giclée nyomata.

Eifert János három darabos sorozata, a Meg/Kitalált udvar pedig 140 ezer forintos kikiáltási árat kapott. Az Ágens árverési kínálata már megtekinthető a galéria honlapján, a www.agens90.com, valamint a www.axioart.com weboldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrelépés a dohánycsempészet elleni szerződés kidolgozásában

Jelentős előrelépést sikerült elérni egy dohánycsempészet elleni nemzetközi szerződés kidolgozásban… Tovább olvasom