Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Adatvédelmi nap 2010 - a kamerás megfigyelés nem csodafegyver

A kamerák elhelyezésének kedvezőtlen hatásai is vannak - figyelmeztettek szakemberek a kamerás megfigyelés adat- és személyiségvédelmi kérdéseiről tartott csütörtöki budapesti konferencián.

Egy kriminológus szerint a kamera nem csodafegyver, egy jogvédő pedig a megfigyelések társadalmi kirekesztő hatására hívta fel a figyelmet. Jóri András adatvédelmi ombudsman bevezetőjében azt mondta: az emberek biztonságérzete romlik, a jogszabályok ugyanakkor sokszor nem követik az emberek igényeit, ezért a biztonságtechnológia - például a térfigyelő kamerák elhelyezése - kontroll nélkül terjed, ami egyesek jogainak sérelmével járhat.

Szerinte ezért olyan párbeszédet kell kialakítani a szereplők (állam és magánszféra) között, amely az eszközök alkalmasságát és a szabályozás kérdéseit vizsgálja. A biztos szerint a végső cél olyan jogszabály és -gyakorlat kialakítása, amely a legfontosabb szereplők bevonásával az érvek és ellenérvek mérlegelésén alapul és amelyben az adatvédelem a magánszféra védelmének hatékony eszköze. Mint mondta: ilyen konszenzus végső soron az emberek jogban, jogállamban való bizalmát is erősítheti.

Kerezsi Klára, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgatóhelyettese azt mondta: a kamera és a hasonló eszközök "veszélyesek", mert kevés figyelem jut az ezekkel kapcsolatos etikai kérdésekre, így arra, hogy hogyan alakítják át a bűnmegelőzési stratégiát vagy hogyan hatnak a szabadságjogokra.

Felhívta a figyelmet arra: az emberek biztonságérzete annak ellenére romlik, hogy egy uniós felmérés szerint 2008-ban az összbűnözés stagnálása volt megfigyelhető a tagországokban. Különösen érdekes, hogy a kutatás szerint Magyarország a harmadik legbiztonságosabb ország Európában, Budapest pedig az egyik legbiztonságosabb főváros. A kutatás az állampolgárok megkérdezésén alapult, arra kellett választ adniuk, váltak-e bűncselekmény áldozatává egy adott periódusban.

A kriminológus szerint a kiszámíthatatlan világ, a globális problémák a bűnözés stagnálása ellenére is fokozódó félelmet keltenek az emberekben, amelyet a politika könnyen kihasznál. Megjegyezte: megváltozott a témával kapcsolatos "szóhasználat", általánossá vált az érzelmi elemek hangsúlyozása, ezzel pedig új szükségletek és ehhez kapcsolódó adatgyűjtési igények jelentek meg. Az új igények (terrorizmus elleni küzdelem, fokozott vagyonvédelem) jelentősen hozzájárultak a biztonságipar dinamikus fejlődéséhez, a csúcstechnológia megjelenéséhez.

A OKRI munkatársai nemrégiben kutatást végeztek a kamerák hatásairól és megállapították, hogy a biztonsági kamerák jogkorlátozási gyakorlatot állandósítanak, kioltják az "informális kontrollt" - azaz az emberek többé már nem figyelnek egymásra az utcán -, nehezen visszafordítható trend és a legköltségesebb bűnmegelőzési mód. A kutatók összességében tehát arra jutottak, hogy a kamera "nem generális csodafegyver".

Ugyanakkor elismerik, hogy bizonyos körülmények között hatékony lehet, például a gépjárműlopások megelőzésére, vagy ha egy tágabb közbiztonsági beavatkozás-csomagba helyezik. Aáry Tamás, az oktatási jogok biztosa az iskolákban előforduló erőszak és az iskolai megfigyelés hatásairól beszélt. Emlékeztetett: 2008 tavaszán egy mobiltelefonnal készített felvétel irányította a figyelmet az iskolákban előforduló agresszióra - a felvételen egy diák bántalmaz egy tanárt. A sajtó sokat foglalkozott a témával, az iskolai agresszió pedig közüggyé vált, és sokan azt gondolhatták, hogy az iskolákban szörnyű állapotok uralkodnak. A tárca ezért kutatást készített.

Ebből az derült ki, hogy a médiából áradó képhez képest az agresszió mértéke valójában jóval kisebb - mondta a biztos, hozzátéve: az említett eset után egészen 2009 végéig több (főleg szakiskolai és szakközépiskolai) intézményvezető fordult a minisztériumhoz azt tudakolva, hogy szereltethetnek-e biztonsági kamerát a tantermekbe.

Egy másik minisztériumi vizsgálatra hivatkozva Aáry Tamás a konferencián azt mondta: a legjobb megoldást az iskolák és a tanárok tekintélyének visszaállítása jelentené. Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi és információszabadság programvezetője arra figyelmeztetett, az emberek esetleg nem is tudják, hogy az állam korlátozza a magánszférájukat és hajlamosak vakon bízni a politikai vezetőkben, akik sokszor "populista módon lovagolják meg" az egyre hangsúlyosabbá váló közbiztonság kérdéseit. Szerinte ezt a helyzetet jól ki lehet használni szavazatszerzésre és a figyelemelterelésre más problémákról.

Mint mondta, az Európai Parlament tanulmánya a tartós kamerás megfigyelésekről - amikor kiválasztanak és több kamerával hosszabb ideig követnek egy embert - megállapította: nem alapvetően a klasszikus kriminalisztikai viselkedés jelenti a tartós megfigyelések indokát, hanem az etnikai származás, a nem és a kor. Angliában a tartós megfigyelések több mint 60 százaléka a fiatal afrikai származású férfiakat érinti.

A tanulmány megállapítja azt is, hogy a térfigyelő kamerák a hátrányos helyzetű csoportok stigmatizációját erősítik, a térfigyelés növeli a diszkriminációt és a társadalmi kirekesztést - mondta a jogvédő, hozzátéve: nem tudni, hogy Magyarországon ez hogy történik, de nem lepődne meg, "ha riasztó eredményeket lehetne tapasztalni". Hüttl Tivadar beszélt arról is, hogy a megfigyelés azért is sértheti nagyon az emberi méltóságot, mert ha az ember tudja, hogy megfigyelik, másképp viselkedik, mint ahogy egyébként tenné, és ez egyeseknél belső identitásválságot is okozhat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a hideg, de a hétvégén átmeneti enyhülés várható

Marad a hideg idő a jövő héten is, de a hétvégén átmenetileg enyhülés várható. Tovább olvasom