Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Abu-Dzabiba ment földet mérni

Nagy Dániel már az általános iskolában megszerette a földrajzot, szabadidejében állandóan a térképeket, atlaszokat bújta. Földmérő lett, a diplomaosztó után Abu-Dzabiba várták.

Nagy Dániel középfokú tanulmányait az ország egyetlen térképészeti szakközépiskolájában végezte Budapesten. Az intézmény földmérőtechnikus-képzéssel is foglalkozott, így korán közelebbi kapcsolatba került a geodéziával.

– Amikor szakosodni kellett, én a földmérő szak mellett döntöttem. Az érettségi után ötödéven is ott maradtam, ekkor már csak szakmai tárgyakat tanultunk. A Műszaki Egyetem és az NYME Geoinformatikai Kara között akartam választani, de tanáraim javaslatára inkább az utóbbi mellett döntöttem a gyakorlatorientált oktatás miatt. Idén kaptam meg a diplomámat, földmérő és földrendező mérnök lettem. Az iskola stabil alapot adott minden szakterülethez, kialakított bennünk egyfajta mérnöki látásmódot és igényességre nevelt, ami a mérnökök számára elengedhetetlen. Biztos vagyok benne, hogy ha a későbbiek folyamán a szakma bármely területén helyezkednék el – fotogrammetriától elkezdve az ipari geodézián át a térinformatikáig –, az egyetemen szerzett tudásomra támaszkodva tovább tudnám mélyíteni az ismereteimet az adott szakterületen belül – mesélte Dániel.


A fiatal mérnök számára meghatározóak voltak a Székesfehérváron eltöltött diákévek. Az ország talán legkisebb önálló egyetemi karán igazán családias volt a légkör, a kollégiumban pedig számos jó tanáccsal látták el őket a felsőbb évesek. A tanulók közötti kapcsolatot tovább mélyítették a terepgyakorlatok, az éjszakán át történő rajzolások, számolások és a közös bulik is.

Dani a diplomaosztó után két nappal Abu-Dzabiban találta magát.

– Az Egyesült Arab Emirátusokban sürgősen kerestek embert egy feladatra, egy ismerősöm engem ajánlott, én pedig nem tudtam nemet mondani a felkérésre. Három hónapig dolgoztam Abu-Dzabiban a Yas Marina Hotel munkálatain mint földmérő. Ez a szálloda az ország Forma–1-es pályájának egyik legimpozánsabb épülete. Az acél-üveg tetőszerkezetet kivitelező teamhez tartoztunk. Hazaérkezésem után az M6-os autópálya építésén dolgoztam, ahol elsősorban az elkészült aszfalt minősítő méréseit végeztem. Szeptembertől pedig a Budakörnyéki Földhivatalban van állásom, ami az eddigiek után unalmasnak tűnhet, ám mégis ez áll a legközelebb a szakmai érdeklődésemhez. Elsősorban a földmérési alaptérkép tartalmát érintő változások átvezetésével, a földmérők által a hivatalhoz leadott munkák vizsgálatával és ügyfélszolgálati teendőkkel foglalkozom. Izgalmas volt a sok utazás – aki földmérőnek készül, kalkulálja bele, hogy a munka miatt gyakran vándorolni kell –, de most jól jön egy kis nyugalom, így kifejezetten értékelem, hogy most a lakóhelyemen, Budapesten számítanak rám.

Olvasóink írták

 • 16. Bucak 2010. január 26. 18:04
  „Kedves Hozzászólok
  Fiatal földmérő vagyok, a GEO-n végeztem a Dániel alattam járt.
  A szakma nem jár gyerekcipőben évek múlásával egyre jobban fejlesztik a műszereket, a programokat.
  De az elkeserítő, hogy az építkezésen a kotrós, a dózeres, a lapátos többet keres mint egy földmérő, de én szeretem a szakmámat.
  De azt nem veszi senki figyelembe, hogy a felszerelésnek, a szoftvereknek milyen ára van.
  Lehet, hogy a cégek jobban fejlesztenének, ha nem lenne mindenek ilyen ára, mert sok idő kell mire a műszer árát kitermelik.
  A másik az iskola nem tanított meg a szakmára, ahhoz hogy belelássak el kellett telnie két évnek, de ez nem azt jelenti, hogy előtte csak rajzolgattam egy programba. Ez azt jelenti, hogy a szakmai dolgokat kinn a terepen tanulja meg az ember, de az irodát azt a suliban, és talán jobban használja a programokat egy fiatal geodéta mint egy idősebb.”
 • 15. foldmero 2010. január 22. 22:02
  „Kedves Elemér.
  Már olvasom egy ideje az ön hozzászólásait de hogyan is mondjam finoman, egy kicsit pontatlan az ön megfogalmazása. Mi az hogy készülék? Az egy Leica mérőállomás. Mi az hogy nem kell már éjjeleket végig rajzolni? Az igaz hogy papíron és pauszon már nem kell, de attól még ugyan úgy meg kell csinálni, csak digitális formában, valamelyik térképszerkesztő szoftverrel. A földmérő társadalomban ez vagy ITR vagy már ön által említett AutoCad. Mellesleg a legtöbb földhivatalban az ITR állományokat kell leadni, vagy DAT-ot, ezért ez a legelterjedtebb ma Magyarországon. Igen egy friss diplomás ha végez a főiskolán akkor bele kell tanulnia bizonyos dolgokba, de ez melyik szakmában nincs így? Mindenhol így van, és mindig az adott munkahely elvárásainak kell megfelelni.De viszont mindenféleképpen egy jó alapot ad az embernek a GEO, amire tovább építkezhet.

  Mit ért az alatt hogy gyerekcipőben jár ez a szakma? Ne is haragudjon, de ezzel egyáltalán nem értek egyet. Külföldről jönnek Magyarországa tanulmányozni a magyarországi ingatlan-nyilvántartási rendszerünket. Igazából nem is értem, hogy mire írta ezt, ugyanis Magyarországon is épülnek autópályák, bevásárló központok, stb... Ugyan így kell földmérő itthon is meg külföldön is. Ugyan azt csináljuk itthon is meg külföldön is. A földmérő az első ember aki az adott építési terepre érkezik, és ő is az utolsó aki elhagyja azt. Ugyan úgy meg vannak itthon is azok a korszerű mérőállomások, GPS-ek, mint külföldön. Szóval nem értem, hogy mire alapozza ön ezt az állítását, főleg, hogy még azt nem is támasztja alá. Az írásából arra tudok következtetni, hogy maga nem földmérő, vagy ha igen akkor csak keservesen látja a szakmát, pedig sok szépsége van az biztos. Olyan helyeken dolgozhat egy földmérő ahova lehet el sem jutna. Értem ezt itthonra is meg külföldre is.

  Dánielt ugyan nem ismerem de itt a fórumon keresztül szeretnék gratulálni a munkájához, biztos sok élménnyel gazdagodhatott oda kint.”
 • 14. elemér 2010. január 22. 00:59
  „Nézd Akrel, mikor egy mujko elvégzi a sulit akkor kell még neki 3 hónap tapasztalat hogy értse a Cad programot amit tanult. Azért mert fogalma sincs hogy mit lát. Rajzolgathat éjjel nappal azzal sokra nem megy manapság.”
 • 13. omm 2010. január 21. 19:36
  „akrel,
  Hagyjad. Szerintem arra izgul, hogy baromságokat írhat és másokat idegesíthet vele.
  Olyan ő mint a vak, aki Munkácsy ecsetkezelését fikázza.

  egy szintén éjszakákon át rajzoló:)”
 • 12. akrel 2010. január 21. 14:14
  „????”
 • 11. elemér 2010. január 20. 11:27
  „Mo.-n még gyerekcipöben járnak a szakmában. Igy nemcsoda ha keverik a szezont és a fazont.”
 • 10. akrel 2010. január 18. 18:56
  „Kedves Elemér!

  az a helyzet, hogy a dolgokat ugy lehet a legjobban megtanulni, h ha az ember leül a seggére és ceruzával meg számológéppel kiszámolja, vagy vonalzóval és tussal megrajzolja. ez persze nem jelenti azt, hogy örök életünkbe így kell csinálni a dolgokat, mindenki ilyen meg olyan programokat használ, de ha nem tudod h mit számol meg mit rajzol és főleg miért akkor nem ér semmit ez egész.

  a készüléknek mérőállomás a neve, és bizots forrásból tudom, hogy a képen látható műszerben semmilyen digitális térképi állománykezelő nincs beépítve. létezik olyan a szakmában h célszerűség és egyszerűség.”
 • 9. omm 2010. január 18. 12:48
  „Jajj elemér, csak ne mondtál volna semmit.”
 • 8. AranyKözépút 2010. január 18. 08:21
  „Azt hittem hosszabb ideig volt ott.
  Azért így is jó neki.”
 • 7. elemér 2010. január 18. 01:41
  „Föld mérésben, meg utépitésben nincs pénz mert az csak kutyafüle. Egy olajninomitó vagy erömü épitkezésen lehet keresni. Rajzolgatni meg igazán nem kell éjszaka. Ilyesmit software csináll. Amit ott nézeget a készülékben azt direkt letöltheti egy rajzprogramban, amit persze ismerni kell.”
 • 6. akrel 2010. január 17. 20:10
  „az arab abc 17. betűje a "dza" hang ? , amit általában dh-nak ejtenek (de ugy tudom betűkörnyezettől függ) és abu dhabi arab leírásában is ez a betű szerepel ??? ???”
 • 5. LiamDevlin 2010. január 17. 15:22
  „p helyett b:):)”
 • 4. LiamDevlin 2010. január 17. 15:22
  „roperta, csak égeted magad... és tényleg ne kiabálj:)”
 • 3. omm 2010. január 17. 13:18
  „a srácnak pedig grat!”
 • 2. omm 2010. január 17. 13:17
  „1.

  Abu-Dzabi régebben magyarul is Abu Dhabi

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Abu-Dzabi

  és ne kiabálj.”
 • 1. roberta 2010. január 16. 22:29
  „ABI DHABI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kétéves kisfiúval együtt kobozták el az autót

Gyerekestül foglaltak le egy autót az Egyesült Államokban - de nem szándékosan. Tovább olvasom