Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A YouTube-ra feltett videók nagy mennyisége megnehezíti a terrorizmussal kapcsolatos anyagok kiszűrését

A YouTube-ra percenként háromszáz órányi videofelvételt töltenek fel a felhasználók, így gyakorlatilag lehetetlen minden, terrorizmussal kapcsolatos tartalom kiszűrése - mondta szerdán a videomegosztó portált üzemeltető Google internetes óriáscég egy vezetője az Európai Parlament liberális frakciójának egy terrorellenes akcióterv kidolgozásáról szóló ülésén.
A YouTube oldalain a felhasználók jelezhetik a már feltett, problémásnak tartott felvételeket, amelyeket ezután a Google ellenőriz, a videók honlapon való megjelenése előtt azonban a cég nem tudja vizsgálni a tartalmakat.

Verity Harding, a Google közpolitikáért felelős igazgatója a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csoport brüsszeli tanácskozásán azt mondta, hogy "előzetesen átvizsgálni azokat a videókat, amelyek felkerülnek a honlapra olyan lenne, mintha egy telefonhívást azelőtt hallgatnának le, mielőtt megtörténik".

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorellenes koordinátora úgy vélte, segíteni kellene az internetes cégeket a biztonsági kockázatokat jelentő anyagok online elterjedésének megakadályozásában úgy, hogy tagállami szakértők jelölnék meg a terrorgyanús tartalmakat.

"Minden egyes tagországnak alakítania kellene egy ilyen, képzett szakemberekből álló egységet" - tette hozzá Kerchove. Nemrég a Scotland Yard brit nyomozóhivatal értesítette a Google-t arról, hogy saját irányelveibe ütköző tartalmak találhatóak honlapjain, és 93 százalékát eltávolították - mondta a koordinátor. Megjegyezte ugyanakkor, hogy amikor egyéni felhasználók jelölnek meg problémásnak tartalmakat, ezeknek csupán a harmadát szedik le a világhálóról.

A szélsőséges és erőszakos képsorok online jelenlétéből adódó kockázatok ellenére mind az internetes szolgáltatók, mind az EU vonakodik attól, hogy jogi síkra terelődjön az eltávolításuk ügye.

"Gondolkodhatunk jogi szabályozásban is, az azonban monumentális feladat lenne" - jegyezte meg Kerchove. A január elején, szélsőséges iszlamisták által elkövetett franciaországi merényleteket követően az EU belügyminisztereinek ülésén a résztvevők hangsúlyozták, hogy szorosabb együttműködésre törekszenek az internetes szolgáltatókkal is a terrorellenes küzdelemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életcélt adhat a japán öregeknek az új robotcsecsemő

Életcélt adhat egyedül élő öregeknek egy új robotcsecsemő Japánban, ahol világon a legtovább élnek… Tovább olvasom