Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A vörös rizs változóan vörös

Évszázadok óta használják a vörös rizst az orvoslásban, világszerte népszerűvé váltak a belőle készült természetgyógyászati készítmények, ám mint kiderült, hatóanyagtartalmak akár százszorosan is különbözhet egymástól.

A nagy figyelmet keltő tudományos vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte. Kínában és a Távol-Kelet többi országában igen népszerű a vörös rizs, a kínai konyhában a pekingi kacsa színezőanyagaként is használják, sőt bort is készítenek belőle.

A fehérszínű rizst a Monascus purpureus nevű élesztőgomba fermentálja. Már az ősi kínai gyógyszerkönyvekben is szerepel ez szívbetegségek és emésztési panaszok kezelésére.

A gomba és a rizs kapcsolatából különböző biológiai hatóanyagok, a monakolinok keletkeznek, és ezek közül a monakolin K az egyik leghatásosabb koleszterincsökkentő, sztatin készítmény. A "rossz" LDL-koleszterin vérszintjének csökkentésére világszerte milliók szedik a sztatinokat.

A patikában kapható gyógyszereket a legszigorúbban ellenőrzött módon gyártják, hatóanyagtartalmukat gondosan ellenőrzik, ha ettől eltérnek, az a forgalomba hozatal engedélyének megvonásával jár. A kínai konyha elterjedésével a vörös rizs mind népszerűbb vált, de a gyógyszervizsgálatokkal is bizonyított hatás nyilvánosságra kerülését követően, monakolinokat tartalmazó gyógyhatású készítmények is ellepték a piacot.

Ram Y. Gordon és munkatársai egy tucat, kereskedelemben kapható vörös rizs készítményt vizsgáltattak meg hatóanyag szempontjából. A kutatók azért voltak kíváncsiak a mérések eredményére, mert az Egyesült Államokban a vásárlók két éve 20 millió dollárt (3,8 milliárd forint) költöttek ilyen szerekre.

Ráadásul sokan azért tették ezt, mert tartottak a sztatin patikaszerek mellékhatásaitól és úgy vélték, hogy a természetgyógyászati szerek ettől mentesek. A kutatók a szakboltokban vett termékeket független laboratóriumban elemeztették. A tucatnyi természetgyógyászati készítmény monakolin tartalma kapszulánként 0,31 milligramm és 11,5 milligramm között változott, a gyógyszerként használatos monakolin K hatóanyag tartalma gyártmányonként százszoros mértékben különbözött.

A gomba egyik mérgező anyaga, a citrinin négy készítményben veseműködést veszélyeztető mennyiségben fordult elő. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hatóságoknak az ételkiegészítők és természetgyógyászati szerek összetételét is az eddiginél szigorúbban kellene ellenőriznie.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legdrágább válása

Dmitrij Ribolovcev orosz milliárdos nem kötött annak idején házassági szerződést, ezért most, amikor… Tovább olvasom