Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A városlakók jóval környezettudatosabbak, mint a vidékiek

A városban élő és dolgozó emberek sokkal többet tesznek a környezetük védelméért, mint a vidéken élők, mivel a munkahelyi légkör és a kollégák árgus tekintete is környezettudatosabb gondolkodásra sarkall mindenkit - állítja egy amerikai-kínai tanulmány.

A kutatók szerint a nagyvárosban élő és jó munkával rendelkező emberekre jellemző leginkább a szelektív hulladékgyűjtés, a környezetvédelmi szervezeteknél való önkéntes munka, és általában a környezetvédelmi kezdeményezések támogatása. Ennek oka elsősorban, hogy a kollégák és a munkáltatók is az újrahasznosításra és az energiatakarékosságra ösztönzik az embereket. A városlakók ráadásul sokkal közvetlenebbül tapasztalják meg az egyre súlyosbodó környezeti problémák hatásait, és ezért jóval tudatosabban, illetve cselekvésre készen viszonyulnak hozzájuk. A Michigan Állami Egyetemen működő Integrációs és Fenntarthatósági Rendszerek Kutatóközpontjának (CSIS) munkatársai által vezetett tanulmányban amerikai és kínai szakemberek is közreműködtek. A kutatók a kínai General Social Survey (GSS) nevű közvélemény-kutató intézet eredményeit elemezték a tanulmányukban.

A felmérés résztvevőit arról kérdezték meg, hogy szelektíven gyűjtik-e a szemetet, beszélgetnek-e a családtagjaikkal, vagy barátaikkal környezetvédelmi kérdésekről, részt vesznek-e ilyen típusú oktatási programokon, vállalnak-e önkéntes munkát valamilyen környezetvédelmi szervezetnél, illetve volt-e már környezetvédelemmel kapcsolatos bírósági ügyük. A szakemberek elemzése szerint a nagyvárosokban élő emberek jóval több "zöld szokásról" tettek tanúbizonyságot, mint a kisebb településeken élők - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk). A felmérésben többek között a szédítő ütemben fejlődő Peking, Sanghaj és Tiencsin (Tianjin) városok polgárai vettek részt. "Először is a környezettudatos szemlélet terén a városlakókra nagy hatással lehetnek a kollégák. Másrészt néhány környezetbarát eljáráshoz szükség van bizonyos felszerelésekre is - például a munkahelyen könnyen kivitelezhető a szelektív hulladékgyűjtés -, vagy olyan csoportokra, amelyek megszervezik az ilyen tevékenységeket" - mondta Hsziaodong Csen (Xiaodong Chen), a tanulmány vezetője. Hozzátette: "A jó helyen dolgozó, illetve a magas beosztású emberek jóval környezettudatosabban gondolkodnak, mint a munkanélküliek, vagy a nem vezető beosztásban dolgozók".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hagyományos tanulási módszerekkel jobban megőrizhető a tudás

A hagyományos tanulási módszerek közé tartozó ismételgetéssel sokkal jobban és hosszabb ideig… Tovább olvasom