Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

A ValóVilág nem sértett törvényt

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Főigazgatójának másodfokú határozatban elrendelt új eljárása során két ügyben is megállapítást nyert, hogy a Füstirtók Egyesülete által az RTL Klub ValóVilág című műsorában szereplők dohányzása kapcsán indított eljárásában a hatóság a csatorna részéről jogsértést nem állapított meg.
A Füstirtók Egyesülete kérelmezte, hogy a Hatóság állapítsa meg a dohányzóhelyek kialakításának hiányát és szabjon ki súlyos bírságot az elkövetőkre. A kérelmező arra hivatkozott, hogy a gyermekei számára a jelölés nélküli dohányzóhelyek azt sugallják, hogy a jogszabályok betartása nem fontos. Valamint kérte, hogy állapítsák meg a tiltott szponzoráció és dohányreklámozás megvalósulását.

A Hatóság határozataiban többek között rámutatott, hogy az RTL Klub a ValóVilág című műsor szerkesztésével, gyártásával, illetve közvetítésével kapcsolatban, valamint az egész produkciót illetően a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 3. § p.) pontjában foglalt szponzorációs tevékenység dohánytermékekkel kapcsolatban tényállását nem valósította meg, tehát a törvény 20-§-ában foglalt tilalom megsértése sem állapítható meg.

A határozat kitér arra is, hogy mivel a Villalakók a műsor során nem álltak az M-RTL Zrt-vel munkaviszonyban, ezért az 1999. évi XLII. tv (a továbbikaban: Ndtv.) 2§ d) pontjában foglalt tilalom sem érvényesíthető velük szemben, illetve szintén hibás volt a panaszos azon érvelése, miszerint a Villát az Ndtv. alapján közforgalmú helynek minősítette.

Fentiek alapján a Hatóság az M-RTL Zrt-vel szemben indított mindkét eljárásban megállapította, hogy a csatorna nem követett el jogsértést.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2011. május 25. 10:52
    „Viszont ha a kanárit a feleség keresős műsor végén szabadon engedik, azzal állatkínzást és természetkárosítást fognak elkövetni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demcsák Zsuzsa gyermekei is rajonganak SP-ért

Kiszabadultak a természetbe a TV2 sztárjai. Váczi Gergő, Demcsák Zsuzsa és gyermekei SP-vel… Tovább olvasom