Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

A valódi egyéniség a trend

Amikor meghívó érkezett, hogy vegyek részt az idei Hajas Cut & Color Competition médiazsűrijében, sejthető volt, hogy a feladat közel sem könnyű: a ˝metamorfózis˝ kategóriában közel száz átváltozást kellett pontoznunk.

Hajas László megerősítette a pályaművekből leszűrt tapasztalatomat: a trend egyre kevésbé számít, a lényeg az igazi egyéniség.

Nem véletlenül hívják hajszobrásznak is a fodrászokat, mert aki komolyan veszi ezt a hivatást, annak ez bizony alkotás. Akárcsak az anyaggal dolgozó művésznek, a szakma minden csínját-bínját felsőfokon kell ismernie – és ez csak az alap. A többit megpróbáltuk megtudni magától Hajas Lászlótól.

Szinte egyöntetű döntést hozott a zsűri, az első helyen Szabó Ferenc vibráló színű munkája végzett.
Szinte egyöntetű döntést hozott a zsűri, az első helyen Szabó Ferenc vibráló színű munkája végzett.

– Szinte az elmúlt száz év minden korszakából látok irányzatokat, a legtöbbet ötletesen modernizálva. A szőke sokféle árnyalata mellett ez a sokszínűség a mai trend?

– Ezért vagyunk most itt, hogy bemutassuk, mire képes a fodrászat, és az a szakember, aki már alkotni tud. Fő irányok természetesen mindig vannak, de a fodrász számára elsődleges, hogy pontosan felismerje az egyéniséget. Akárcsak a színeknél, ahol minden árnyalat kikeverhető a piros, a sárga és a kék segítségével, számunkra is három fő típus létezik. Aki betér a hajszalonba, alapvetően a három közül valamelyik. Ennek meghatározása a mesterfodrász munkájának első lépése.

– Milyenek vagyunk az önök szemében?

– Az első típust naturálisnak hívom. Ők a természetes anyagokat, az egyszerű eleganciát kedvelik. Nekik soha nem fog jól állni egy neonszínű csík a hajban, bármennyire szeretnék is. Az elegáns típus maximalista, ezért nagy kihívást jelent számunkra a hibátlan haj megalkotása, a rebellis, lázadó karakterekhez pedig egyértelműen az extrém frizurák passzolnak. Akkor lehet egy fodrászt szakmailag jónak nevezni, ha a külső jegyek, valamint a smink és a ruha alapján egyértelműen meg tudja határozni, hogy az adott divatirányok között melyik stílusban induljon el a frizurával.

A leglátványosabb átváltozásnak járó Metamorfózis-díjat Kaluczki Anikó egyik munkájának ítélték a média képviselői.
A leglátványosabb átváltozásnak járó Metamorfózis-díjat Kaluczki Anikó egyik munkájának ítélték a média képviselői.

– Ahogy az első látogatáskor szokás, kicsit elbeszélget a vendéggel, árnyalja a képet, mielőtt végleges javaslatot tesz?

– A jó fodrásznak olykor az igények ellenében, józanul, a tények alapján is meg kell győznie az „ügyfelet" arról, ami valójában jó neki. Mint egy eladónak, aki tudja, kinek áll jól a rövid szoknya, kinek kevésbé. A divat világában is előfordul, hogy jön egy trend, mégsem fogja mindenki azt hordani, ha az alkatához nem illik. Ugyanez igaz a hajformákra, színekre is.


– A képeken sok átlagosnak tűnő hölgyből igéző, magabiztos szépség vált, mire a fodrász letette az ollót. Ennyit számít a személyiséghez illő frizura?

– Ennyit számíthat. Ha valakinek nem illik az alaptermészetéhez a hajviselet, az bizony meglátszik rajta. Az is megesik, hogy sem a megrendelő, sem a fodrász nem követ el kapitális hibát, de a közepes vagy a jó megjelenés is fokozható még jobbá vagy tökéletessé. Az idei versenyen szerencsére számos példát láttam az utóbbi esetre – büszkén mondhatom, meg vagyok elégedve a kollégáimmal. Csodálatos a mi szakmánk, és személy szerint fontosnak tartom, hogy évről évre egyre szélesebb körben mutathassuk meg a bennünk rejlő kreativitást.

A Hajas Cut & Color Competition: Hajas László közel húsz éve rendez versenyt a szalonjaiban dolgozó és tanuló fodrászok számára. Igazi glamourhangulat, a Symbol Galéria exkluzív helyszíne, sztárok, hírességek részvétele tette emlékezetessé az idei versenyt is, amelyre 96 nevezés érkezett. A fodrászok kategóriánként egy-egy frizurával neveztek, melyről 5 fotót kellett beküldeniük. Az első képen megörökítették, milyen volt a modell előtte, majd a végeredményt négy különféle beállításban exponálták. Szakmai szempontból a legnevesebb fodrászok zsűrizték az elkészült frizurák fotóit, míg a legigényesebb vendégek ízlését népszerű sztárok (többek között Jáksó László, Gönczi Gábor, Herczeg Zoltán, Geszti Péter, Fésüs Nelli, Harsányi Levente, Vásári André és Brasch Bence) képviselték. Abban mindannyian egyetértettek, hogy világszínvonalú munkákat alkottak a Hajas Szalonok fodrászai és tanulói. A 9 szakmai kategórián belül 3–3 helyezett vehetett át díjakat, 7 kiválasztott pedig elutazhat a Salon London kiállításra.


Jáksó László: Csak a lányok...

˝Nem tudok igazán elvonatkoztatni az arcoktól, a lányok tekintetétől. Gyönyörű modellek voltak, szívesen látnám őket leendő gyermekeim anyjaként. Nincs kedvelt frizuratípusom vagy favorizált hajszínem. Az én toplistámon olyan pályaművek szerepeltek, amik mellett nem tudnék elmenni az utcán.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi étkezés, jó alvás és kevés tévé a gyermekkori elhízás ellen

Kisebb az esélye, hogy dagi legyen a kisgyerek, ha a család együtt vacsorázik, ha a gyerek eleget… Tovább olvasom