Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

A vágtán csak nyerni lehet

A középfutamokon már nem versenyeztek a megyénk falvait képviselő lovak, de településmarketing szempontjából a Nemzeti Vágtát így is nagy lehetőségnek tartják az önkormányzatok.

A régióból Győrszemere szerepelt a legjobban: a 72 induló közül tizedik lett, pedig hátránnyal indult a ló.

Rachel, Topáz Rózsa, Bonaqua, Tokió, Globusz és Lafajet. Futásuk időrendjében ez a hat ló képviselte Győr-Moson-Sopront a szombati előfutamokon, ahol minden futamból az első kettő juthatott tovább a vasárnap délelőtti középdöntőkbe. Ez helyi erőinknek már nem sikerült, bár volt, aki igen közel járt hozzá. A Győrszemere színeiben futó Rachel idejéből például 3 másodperc veszett el egy indulási malőr miatt. A tulajdonos, Stemmer József így is elégedett: a Szabó Cecília által hajtott ló a tizedik legjobb lett a 72 település sorában, míg saját futamán belül a harmadik helyen végzett. S ha már itt tartunk, nézzük a többi megyeit is: Dunakiliti a 25., Maglóca a 36., Bőny a 38., Hédervár a 43., Lébény pedig az 56. lett a sorban.

Szabó Cecília a futam harmadik, de a teljes vágta tizedik helyére hajtotta fel a Győrszemerét képviselő Rachelt. Fotók: Krizsán Csaba
Szabó Cecília a futam harmadik, de a teljes vágta tizedik helyére hajtotta fel a Győrszemerét képviselő Rachelt. Fotók: Krizsán CsabaEz az a verseny, ahol tényleg van olyan fontos a részvétel, mint a győzelem, ami persze nem jelenti azt, hogy nem lenne nagyobb az indulók öröme, ha tovább is jutottak volna. Ugyanakkor a Nemzeti Vágta lényege a településmarketing, s például Hédervárnak vagy Dunakilitinek jó párszor elhangzott a neve a budapesti Hősök terén rendezett kétnapos vágtán, amit háromnapos felkészülési idő előzött meg.

Juhász József
Juhász József


A lezárt Andrássy út „Vágta korzóvá" lényegült át és a számos sátor között ott volt a megyéből kettőé – Héderváré és Lébényé –, amit jókora tábla jelzett. Azok a települések ugyanis, amelyek vagy befizették a másfél milliós nevezési díjat, vagy részt vettek a megelőző helyi vágták rendezésében, sátorhelyet bérelhettek 500 ezer forintért, amit szponzor fizetett a szigetközi falu számára. A sátornál prospektusokat osztottak Hédervár turisztikai látnivalóiról és vendéglátóiról, egy helyi vállalkozó pedig masszázskezelést adott odabent.

A Hősök terének peremét 15 centi vastag, speciális homokréteggel borították, ami a lovak számára igen előnyös.
A Hősök terének peremét 15 centi vastag, speciális homokréteggel borították, ami a lovak számára igen előnyös.


Juhász József polgármester elmondta: Hédervárnak is a település népszerűsítése a fontos, s Dunakilitivel és Lébénnyel együtt még jobban a kistérségre tudják irányítani a figyelmet, több százezres tömeg előtt megjelenni: ez tényleg nagy lehetőség.

– Ebből a szempontból az, hogy a ló milyen eséllyel rendelkezik, lényegtelen, hiszen ahhoz egy hat- vagy tízmilliós értékű lovat kell indítani, amire Hédervárnak nincs lehetősége – teszi hozzá Juhász József.

– A ló bérlése is több százezer forintba került volna, ezért volt nagy segítség számunkra, hogy Pap Kornél a tavaly legjobban futott félvér lovat, Tokiót Hédervár színeiben indította – mondja a polgármester.

Győrszemere a korzón nem jelent meg, de a Kisalföld Vágtán második helyet elért település neve többször elhangzott, s Horváth Gyula polgármester szerint is ez az, amiért érdemes volt befizetni a 100 ezer forint plusz áfa összegű nevezési díjat a helyi előfutamra, ahonnan a jól szereplő lovakat már térítésmentesen nevezhették be Budapestre. Erre a kapaszkodóra először volt lehetőség, s csakis így vehetett részt Győrszemere is a vágtán, mivel a másfél milliót nem tudta volna kifizetni – mondja a polgármester. A 72 település közül egyébként 45 a megelőző futamok egyik továbbjutójaként, 27 pedig térítési díj fejében vett részt a seregszemlén.

A pincészetek utcájában a vendégek megismerhették a téti pálinkát, a pannonhalmi likőrt és a győrújbaráti Paperdői borudvar kínálatát. Bal oldali képünkön: Fülep Máté és Lutor Melinda. Fotók: Krizsán
A pincészetek utcájában a vendégek megismerhették a téti pálinkát, a pannonhalmi likőrt és a győrújbaráti Paperdői borudvar kínálatát.  Fülep Máté és Lutor Melinda. Fotók: Krizsán


A Hősök tere negyedszer alakult át versenypályává, a tér maga a nézőké volt, akik csak két futam között juthattak át a területet körbefutó pályán. Az állatok természetesen nem aszfalton futottak: egy 15 centi vastag, speciális összetételű homokréteg fedte a Hősök terének peremét, amit minden futam után átdolgoztak, feltakarítva onnan azt is, ami nem homok volt. Hogy ez igazán beleilleszkedik-e már a szakma által számon tartott versenyek sorába? – erre Tóth Szilárd, a győr-gyirmóti lótartó igennel felel. Neki négy lova is futott, közülük Topáz Rózsa, egy hatéves magyar félvér a Győrhöz közeli Bőnyt képviselte. Tóth Szilárd úgy látja: egyre komolyabban kell venni ezt a versenyt, ahol a mezőny tavaly óta is sokat erősödött. Például amíg 2010-ben még az indulók 75 százaléka volt angol telivér, most már inkább 90 százalékos az arány, s csak 10 a félvéreké.

A férfi egyébként úgy látja: aki ezen a versenyen valóban komoly babérokra törekszik, az nagy beruházásra kényszerül, mert ha vesz is egy viszonylag jó lovat néhány százezer forintért – míg más esetleg 8 millióért –, akkor is rá kell költenie a milliókat az állat megfelelő táplálására, trenírozására, hiszen egy versenyképes ló ma már nem sima zabon él. Kellenek neki a vitaminok, s van, aki a kies Bakonyból hozatja a szénát.

A győztesek. Molnár  Gyöngyi, a Bajai kistérség színeiben Malőr nevű telivérén lovagolva  nyerte meg a 2011-es Nemzeti Vágtát. A  győztes átvehette a verseny  vándorkardját, egy 1848-as huszárkardot, emellett tízmillió forintos  jutalomban is részesült. A kishuszárvágtán kora délután Vízi Péter győzedelmeskedett Mózes nevű lován,  az új sportágat avató fogatvágtán pedig Kisbért képviselve Galambos  Nándor aratott győzelmet. A sztárfutamot Hajas László nyerte. Sajnos a vágta nem zajlott balesetmentesen. Az egyik előfutam  során sérült meg Szigetvár település lovának oldala, és a  szakemberek igyekezete ellenére állatorvosi javaslatra az állatot  elaltatták.

Olvasóink írták

 • 3. Madarász 2011. szeptember 19. 11:48
  „A facebook-on fent vannak a képek a szerencsétlenül járt lóról, rettenetes! Be kéne tiltani az ilyen rendezvényeket! Ez semmi másra nem alkalmas, csak cirkusznak. Nem tudom, hány ló szerepelt a döntőben, de ebből kettőt el kellett altatni.
  Ez senki másnak nem éri meg, csak a szervezőknek, akik azonnal leszedették minden honnan a lánnyal a fényképeket, csak elkéstek, mert a facebook-on már futótűzként terjed.”
 • 2. Yana 2011. szeptember 19. 11:42
  „Én nem igazán értem, mi ennek az egésznek a lényege. Miért kell több százezer forintot költeni egy olyan "pályára", ami szerintem életveszélyes? Rossz nézni, ahogy nyomorult lovak a homokon csúszkálnak. Miért nem lehet egy normális, füves pályán versenyezni? Cirkusz kell a népnek, ennyi az egész..”
 • 1. Madarász 2011. szeptember 19. 11:25
  „A vágtán csak mindenki nyerhet? Az a ló is csak nyert, amit szó szerint kibelezett a palánk?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesifotó: Britney széttette a lábát, a ruhája alá villantott a fotós

Britney ugyan villantott, de ezúttal volt rajta alsónemű, igaz, elég kusza állapotban. Tovább olvasom