Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A Twitter is közli a felhasználók adataira vonatkozó kormányzati kéréseket

A Twitter mikroblog-szolgáltatás bejelentette, hogy a Google gyakorlatához hasonlóan félévente közzéteszi a használók adataira vonatkozó kormányzati kéréseket.
A világ legnépszerűbb internetes keresőrendszere két éve vezette be, hogy nyilvánosságra hozza a kormányhatóságok által benyújtott információs igényeket.

Ehhez most a közösségi üzenőhálózat is csatlakozott, az első közlemény hétfő óta már látható is a Twitter weboldalán. A közzétett lista szerint az első félévben 849 kormányzati kérés érkezett a szolgáltatóhoz a felhasználókra vonatkozóan, az információs igények 63 százalékát - részben vagy egészében - ki is elégítették. A kérések zömét - összesen 679-et - az amerikai hatóságok terjesztették elő.

A Google legutóbbi, júniusban nyilvánosságra hozott listája 2011 második félévét részletezte: a tárgyidőszakban több mint 18 ezer 500 információs igény futott be az internetes céghez kormányügynökségektől, egyharmad részt amerikai hatóságoktól.


Egy amerikai bíróság éppen ezen a héten utasította a Twittert arra, hogy tegye hozzáférhetővé annak a felhasználójának az elérhető adatait és régi üzeneteit, akit tavaly vettek őrizetbe a hatóságok a Foglaljuk el a Wall Streetet! (Occupy Wall Street) elnevezésű mozgalom New York-i tüntetéseinek idején. A BBC News tudósítása szerint a mikroblog-szolgátatás először megtagadta az ügyészség kérelmét, méghozzá arra hivatkozva, hogy a hálózaton megjelenő tweetek - csiripek - nem a vállalkozás, hanem a felhasználók szellemi tulajdonát képezik. A szólásszabadság védelmében kifejtett álláspontját az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) is támogatta.

A bíró azonban úgy ítélte meg, hogy a kért információk megadása nem sérti a vádlott, Malcolm Harris magánélethez fűződő jogát. "Ha valaki bejegyzést ír a mikroblogra, az olyan, mintha az ablakon kihajolva kiabálná szét mondanivalóját. Vagyis ésszerűen nem formálhat igényt magánszférára" - indokolta álláspontját a bíró. A teljesítést azonban ahhoz a feltételhez kötötte, hogy előzetesen ő személyesen fogja átnézni az üzeneteket, és csak azokat bocsátja az ügyészség rendelkezésére, amelyek az eljárás tárgyához tartoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a YouTube kommentfelülete

A következő hónapokban több újítás is vár a videomegosztóra - írja a pcworld.hu. Tovább olvasom