Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A turisták ürülékének szaga rontja a Fudzsi levegőjét

A nyári roham után a japánok legmagasabb hegyére látogató helyi illetékesek nagy halom ürüléket és szétszórt vécépapírt találtak a világörökségi helyszínen.
Szúrós szag rontja a Fudzsi levegőjét: a nyári turistaroham után a japánok legmagasabb hegyére látogató helyi illetékesek nagy halom ürüléket és szétszórt vécépapírt találtak a világörökségi helyszínen.

A japán NHK televízió keddi beszámolója szerint Sidzuoka prefektúra tisztségviselői megdöbbenve észlelték, hogy a turisták a nyilvános vécék helyett az útszélen könnyítettek magukon.

Júliustól augusztusig minden évben több mint háromszázezer látogató keresi fel a 3776 méter magas Fudzsi hegyet. A látogatórohamra készülve az utóbbi időben számos újabb nyilvános vécét telepítettek a turistaútvonal mellé, ám ez úgy tűnik nem oldotta meg a problémát.

Mivel a Fudzsi felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára, a nemzetközi szervezet februárig adott időt a japán kormánynak, hogy tervet terjesszen be arról, hogyan kíván eleget tenni kötelezettségének a térség környezetének védelmével kapcsolatban.

"Arra kérünk minden túrázót, hogy a hulladékokat ne hagyják ott, vigyék magukkal. Akkor most azt is írjuk ki, hogy Ne hagyjanak ürüléket?" - tették fel a kérdést a japán tisztségviselők.

A Fudzsi környezetének megóvása az egyre növekvő idegenforgalom miatt már több mint egy évtizede fontos téma. A tavalyi szezonban kísérleti jelleggel 1000 jen (kétezer forint) önként megfizethető belépődíjat vezettek be a hegyen.

A díjszedésről az ikonikus vulkáni kúpon osztozó két prefektúra, Jamanasi és Sidzuoka kötött megállapodást. Az így befolyó összegeket a környezet megóvására és a hegymászóknak nyújtott szolgáltatások javítására akarják fordítani.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kastélyszállóvá átalakították az olaszteleki Daniel-kastélyt - fotók

A késő reneszánsz stílusban épült olaszteleki Daniel-kastély Erdővidék egyik legismertebb… Tovább olvasom