Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A tömegben is megőrizzük egyéniségünket

A tömegben is megőrizzük az egyéniségünket - derítették ki amerikai biológusok, akik vizsgálataik eredményeit a Current Biology című folyóiratban jelentetik meg.

Daniel Blumstein, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora és Kimberly Pollard, a UCLA PhD-hallgatója, akik az egyedi jelleg, az egyéniség evolúcióját kutatják, kísérleteik során a rágcsálók nyolc fajának "vészkiáltásait" rögzítették, olyan állatokét, amelyek különböző méretű csoportokban éltek - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A vizsgálatok kimutatták: a csoport nagysága alapján megjósolható, hogy mennyire egyedi az állatok hangja - minél nagyobb "közösség" tagjai voltak, annál sajátságosabb volt az egyedek hangja, s annál könnyebb volt ezeket megkülönböztetni egymástól. Mint a biológusok rámutatnak, igen nehéz az egyént észrevenni a tömegben, s minél nagyobb a csoportosulás, annál problematikusabb a feladat.

"Az ember, vagy más társas lények nem adhatják fel, meg kell tudnunk különböztetni a barátainkat, rokonainkat, családtagjainkat, vagy akár a vetélytársainkat még az egyre növekvő tömegben is" - magyarázta Kimberly Pollard. Ily módon azon fajok képviselői, amelyeknek meg kellett tanulniuk a társas lét szabályait, egyedi hangra tettek szert. "A természet megoldotta a kérdést, egyedi vonásokkal, egyéniséggel ruházva fel a társas lényeket, hogy megtalálhassák társaikat a tömegben" - fogalmazott Kimberly Pollard. Hozzátette: ahogy folyamatosan növekszik azoknak a személyeknek a száma, akikkel különböző kapcsolati rendszereken keresztül érintkezünk, s egyre elmosódottabbá válnak a szociális csoportok határai, annál nagyobb evolúciós nyomás nehezedik az egyéniségünkre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oklahomai láncfűrészes: a nadrágjába dugta

A nadrágjába dugva próbált ellopni egy láncfűrészt az Egyesült Államokban egy férfi egy… Tovább olvasom