Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A sportsikerek ára

Czene Attila olimpiai bajnok úszó kisfiúként focizni szeretett volna. Németh Bernadett válogatott, magyar bajnok kosárlabdázó, a Szeviép-Szeged játékosa egyszer majd szeretne síelni. Arról kérdeztük az élsportolókat, miről mondtak le a siker érdekében.

– Emlékszem, május elseje, vasárnap volt, fociztunk a fiúkkal. Egyszer csak megjelent apa az edzővel karöltve és elrángattak egy úszóversenyre – osztotta meg velünk emlékét Czene Attila olimpiai bajnok úszó. Titkon, sok 11–12 éves fiúhoz hasonlóan, ő is focizni szeretett volna, hiszen az úszás magányos sport. Arról kérdeztük, mi mindent áldozott fel azért, hogy élsportoló váljék belőle. Olimpiai bajnok lett az 1996. évi nyári olimpiai játékokon, Atlantában a 200 méteres vegyes úszásban. Azt megelőzően az 1992. évi nyári olimpiai játékokon, Barcelonában bronzérmet szerzett.


Semmit nem bánt meg

– Sok minden kimaradt a tinédzserkoromból, az úszás és a tanulás elvette az időt. Az úszók 15–16 évesen teszik le az alapokat, ami nagyon fontos. Semmit nem bántam meg – magyarázta az egykori úszó.

Czene Attila
Czene Attila

Magántanulóként végezte el a középiskolát, éppen edzőtáborban volt, amikor a többiek érettségiztek, ő külön vizsgázott. Attila nem tudott elmenni a közös osztálykirándulásokra, ezért abból az időszakból nemigen maradtak meg baráti szálak, az úszótársakból viszont nagyon jó kis társaság verbuválódott


Nem a hideg víz hiányzik

Átlagosan heti 12 edzésen vett részt, napi két-három órát töltött a vízben. A legtöbb idő, amit az uszoda medencéjében edzett, hat óra negyven perc volt. – Nem a megtett kilométerek és a hideg víz hiányzik, hanem az a rendszeresség az életemben, amit a sport adott 26 éves koromig. Hatévesen kezdtem, és tíz éve már csak tömegsportoló vagyok, néha focizok – vallotta be Czene Attila.


Betty egyszer majd síel

Németh Bernadettnek, a Szeviép-Szeged válogatott kosárlabdázójának nagy álma, hogy egyszer majd síelni fog. Már általános iskolás kora óta vágyik a magas hegyek lankáira, de a BSE nevelőegyesületének akkori edzője nem engedte el, mondván: veszélyes, megsérülhet. – Irigykedve néztem azt a két csapattársamat, akiknek a szülei olyan jóban voltak az edzővel, hogy elengedték őket sítáborba. Most is odaszegez a tévéhez, amikor műlesiklást vagy snowboardot mutatnak – álmodozott Betty.

Németh Bernadett
Németh Bernadett

Valószínűleg már csak sportpályafutása befejeztével próbálhatja ki ezt a sportot, a harminchoz közeledve hajlamosabb az ember a sérülésekre, ezt pedig nem engedheti meg magának. Majd egyszer – mondta a magyar bajnok élsportoló. Tisztában van vele, hogy annak, aki a sportnak szenteli a fiatalságát, sokszor le kell mondania a bulikról, a szabad hétvégékről, és az egyetlen ünnep a karácsony. Tinédzserkorában még előfordult, hogy nagy veszekedések árán elengedte az édesanyja szórakozni, cserébe másnap nagyon jól játszott. Betty tizennyolc éves kora óta profi játékos. A csapat jelenlegi házirendje szerint nem lehet a meccs előtti estén tíz óra után nyilvános helyen mutatkozniuk a játékosoknak.


Kimaradt a szalagavató

De annyi minden szépet és jót kap a sporttól, hogy mindenért kárpótolja: a megszerzett érmek, a csapat, amelynek tagjai olyanok, mintha a második családja lennének. Egymásért hajtanak, olyan helyekre eljutnak együtt, ahova a sport nélkül lehet, hogy soha nem mennének. A napi négy-öt óra edzés a befektetés. – Persze hogy kibuktam, amikor nem tudtam elmenni a szalagavatómra, de vannak céljaim, tudom, hogy miért küzdök – mesélte Betty. Elárulta, amikor fiatalon randizgatott, volt olyan fiú, aki meglepődött azon, ha nem tudott elmenni moziba vagy buliba, mert éppen edzett, már akkor is komolyan vette a kosárlabdát. De olyan fiúval is járt, aki büszkélkedett a sikereivel, tolerálta a napi ritmusát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács István sportminiszterséget vállalna

Kovács István megvallotta, a sport érdekében bármilyen funkciót elvállalna. Ha a sport érdeke úgy… Tovább olvasom