Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A sitten nincs levéltitok

Korlátlan számban írhatnak és fogadhatnak leveleket a szegedi Csillag börtön elítéltjei. A legveszélyesebb bűnözők küldeményeit kötelező elolvasnia a nevelőnek, a többiek írását szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Az erotikus tartalom nem tilos – a fogvatartottak akár szexlapra is előfizethetnek - írja a delmagyar.hu.
Börtönélet, az ott dolgozók neve, fegyverzete, létszáma – néhány tabutéma, amiről tilos írniuk a fogvatartottaknak még azokban a leveleikben is, amelyeket családtagjaiknak, barátaiknak címeznek, a rácson túlra. A Szegedi Börtön és Fegyházban az elítéltek korlátlanul kaphatnak, illetve fogadhatnak leveleket, ám írásaikat szigorúan ellenőrzik.

– A két legveszélyesebb kategóriába sorolt fogvatartottak leveleit mindig, a többiekét szúrópróbaszerűen ellenőrzik nevelőik – magyarázta Földi István ezredes, a Csillag parancsnokhelyettese.

Milyen tiltott tartalmakat fedeztek már fel a papírlapok közé bújtatva?

– Találtunk már por alakban kábítószert, gyógyszert, amit így próbáltak becsempészni a fogvatartottnak. Az is meglepő volt, amikor feleségről, barátnőről készült szexképek hullottak ki a borítékból. Utóbbit nem egyértelműen tilos küldeni, hiszen az elítéltek akár szexlapokra is előfizethetnek. Inkább így vezessék le az energiájukat... – vallotta a parancsnokhelyettes.

Üzenet a külvilágból: akár családtagok erotikus képeit is nézegethetik a rabok. Fotó: Miskolczi Róbert
Üzenet a külvilágból: akár családtagok erotikus képeit is nézegethetik a rabok.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Csillagban és a Dorozsmai úti előzetesben nagy a levélforgalom. Március 23-án például 211 levelet írtak a fogvatartottak, akiknek a külvilágból 140 küldemény érkezett.

– Az elítélt természetesen nem írhat bárkinek. Hogy kivel szeretne kapcsolatot tartani, arról az intézménybe való kerülése után kell nyilatkoznia – mesélte Földi István. A levelezés egyébként nemcsak a szabad életben, a börtönben is vesztett népszerűségéből. – A 90-es évek közepe óta heti 7 perc telefon is engedélyezett a fogvatartottaknak. Azóta látványosan csökkent a levélforgalom – tudtuk meg az ezredestől. A tiltott tartalmú leveleket – amennyiben azok kintről érkeznek – visszapostázzák a feladónak, az elítélttel pedig tudatják, hogy miért nem kaphatta meg azt. Ha a fogvatartott ír valami szabályba ütközőt, a nevelő beszéli meg vele: módosítson a tartalmon.

– Sokszor írnak virágnyelven, ami általában a börtönszlengtől is különbözik. Persze vannak olyan szavak, amelyek egyből gyanúsak, és már ismertek is számunkra. Ha valaki a levélben az „okosság" vagy az „éles" szóval próbálkozik, számíthat arra, hogy levele nem hagyja el a börtön falait – mondta Földi István. Megtudtuk: az okosság börtönnyelven kábítószert, az éles pedig pénzt jelent.

Havi két csomag

– Havi két csomagot kaphat egy fogva tartott. Ezeket minden esetben röntgennel világítják át. Így bukkantak már például borotvahabos flakonba, illetve konzervbe csomagolt mobiltelefonra is. Előbbi tökéletesen adta a habot, utóbbi hibátlanul le volt zárva, súlya megegyezett a konzerven feltüntetett töltősúllyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embereket öl egy SMS Egyiptomban?

Gyilkoló SMS-sel kénytelen foglalkozni az egyiptomi kormány, miután az arab országban elterjedt a… Tovább olvasom