Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A rózsaszín költőnő

Azt állítja magáról, hogy a világ lustája, mégis pontosan érkezik az interjúra Karafiáth Orsolya – egy sötétszőke, rövidre vágott parókában.


– Tetszik a mai parókád. Egyáltalán, honnan ered ez a ˝parókamizéria˝ nálad?

– Olyan titkárnős, ugye? Egyébként ez volt most nagyjából tiszta. Ez már egy tízéves sztori. A barátnőm vett egy parókát, egy nagy, vörös hajzuhatagot, mert egy fickó tetszett neki egy szórakozóhelyről. Minden rendben ment, randi, csók, de aztán a pasi belemarkolt a hajába. És az ugyebár nem volt odaragasztva… A barátnőm kiakadt, és mondta, hogy vagy kidobja, vagy odaadja nekem. Elvittem és felvettem egyszer egy fellépésre. Aznap iszonyú nagy sikerem volt. Engem nem szoktak leszólítani, de akkor elkérték a számomat, és nem büntetett meg a rendőr. Kitaláltam, hogy akkor kell szőke is, meg fekete is, aztán teljesen elburjánzott a dolog... Most – selejtezés után is – több mint negyven darabom van.


– Elég különleges darabokat is láttam már rajtad közülük. Mikor kezdett vonzani az extrém világ?

– Voltaképpen minden kamaszkorból ered, de az az igazság, hogy amíg én gimnazista voltam, még egészen más dolgok érdekeltek. Akkor nem gondoltam, hogy írással foglalkozom majd. Inkább olyan kutató típus voltam. Eleinte biológus akartam lenni, nagyon sokáig biológia tagozatra jártam. Nem tudom, hogy akkor mennyire voltam extrém. Azt viszont igen, mert megvan az összes naplóm akkoriból, hogy mindenki csúfolt: Vranyecskának hívtak – ez egy cseh traktoroslány neve.– Szabadabb maradtál a költészettel... El tudod magad képzelni mondjuk mint egy pénztárost egy bevásárlóközpontban?

– Nem, de sosem volt alternatíva, hogy én ilyet csináljak. Van, aki bírja a kötöttséget, én nem. Én a világ lustája vagyok. És szerintem nem kell bezárni az embereket ketrecbe.


– Mi a helyzet az anyasággal? Tudod majd egy gyerekhez „igazítani" az életedet?

– Nem véletlen, hogy még nincs, és nem is nagyon akarok gyereket. Nagyjából soha, de ha összejönne, akkor nyilván megtartanánk, felnevelgetnénk. Amúgy tudok alkalmazkodni normákhoz. Dolgozom, és be kell tartanom határidőket. Mondjuk egy gyerek kicsit több időt vesz el, mint a macskám, de azért nem lenne gond.


– Tételezzük fel, hogy van egy kamasz gyereked, és viszontlátod rajta azt, amin te is végigmentél akkoriban. Mit tennél?

– Megütném… Bizony, az én szüleim sem voltak jóban az én ügyes-bajos dolgaimmal. ˝Talán ha jogász lenne vagy orvos, az jó lenne˝ – mondták. Anyáék nem akarták, hogy én ezt a pályát válasszam, mert féltek, ha a lusta természetem párosul az írói természettel, akkor minden elveszett.


– Világvége.

– Igen. De nem lett.


– Tudsz sütni, főzni?

– Nem tudok, de nem is érdekel a dolog. Ezért is felejtek el néha enni. A barátom viszont jól főz, és pizzát is mindig lehet rendelni.


– Nem zavarja a párodat, hogy nincs meg nálatok a hagyományos ˝szereposztás˝?

– Nem. Nem hiszek az ilyen klasszikus szerepekben. Ha ő tud jobban főzni, akkor főzzön ő. Egyszer-kétszer próbáltam már, de egyáltalán nincs hozzá türelmem, idegesít vagdosni a dolgokat… Akkor inkább heverészek, és megnézek még egy rész Dallast. A főzés nem egy hálás dolog, már én sem vagyok hálás, ha a barátom finomat főz. Megszoktam.


– Visszatérve a pizzarendelésre: úgy tudom, tartod magad az egészséges életmódhoz. Hogy is van ez...?

– Hát igen, próbálkozom – mindig, újra és újra. De nem eszem húst, nem iszom alkoholt, a nyugtatókról is leálltam, egyedüli rossz szokásom, hogy cigizem. Ha tehetem, bioételeket eszem, de nincs rá mindig energiám, hogy beszerezzem őket.


– Tudtad, hogy a neved csehül rózsaszínt jelent?

– Én régebben úgy tudtam, hogy valóban cseh szó, és azt jelenti, hogy ˝szegfűszeg˝, de aztán rájöttem, hogy azt törökül jelenti. Van egy ilyen szappanom is, még a nagyapám hozta Szlovákiából; iszonyú büdös mosószappan. Állandóan megy a vita a családban, hogy most akkor ez szlovák név vagy örmény–török. Mert karafijánok a török–görög határnál is voltak még a második világháború környékén.


– Nem érzel benne iróniát, hogy a neved rózsaszínt jelent, és te mégis nagyon sokszínű személyiség vagy?

– Én a szegfűszegben voltam biztos, és azt gondoltam, hogy ˝fűszeres˝ vagyok. Egyébként szeretem a rózsaszínt, minden árnyalatában. És ha én rózsaszín vagyok, akkor az csak azért jó, mert talán optimista, talán vidám. Olyan nőcis.

(Az interjú a Magyar Lapkiadók Egyesülete ˝Te vagy az én emberem˝ pályázat különdíjas alkotása.)

Olvasóink írták

 • 18. prettywoman 2010. május 31. 16:10
  „RickCartman, és buggyant, nálatok a pont. Nekem épp azért szimpatikus, mert felvállalja önmagát - azzal együtt - hogy tudja, nem ez a "normális", nem ez az "átlagos". Magyarországon meg divat utálni azt, aki felvállalja azt is, ha nem olyan, mint a többi ember. Attól, hogy nincs gyereke, még nem magányos. Viszont nagyon sok magányos embert ismerek, akinek van, nem is egy.
  Abban egyébként biztos voltam, hogy egy konvencionális felfogású férfinak soha nem lesz szimpatikus. Az ilyen férfiak utálják az ilyen nőket, hiszen funkcionális feleséget keresnek (vagy már azzal rendelkeznek).”
 • 17. Truder 2010. május 30. 20:15
  „Ki mint él, úgy ítél. Ő ilyen, ha neki, meg a környezetének így jó...mást mért zavar?
  Tőlem fejre is állhat, csak ne zavarja a köreimet.”
 • 16. öröksoproni 2010. május 27. 11:10
  „RickCartman: nem kiabáltam. És miért ne lehetne markáns véleményem? Nemked milyen szokott lenni a véleményed? Megismétlem, nem elítéltem, ez a véleményem. kolombela-val egyetértek, ki tudja valójában milyen? Ha ilyeneket beszél, valaki csak kiváncsi lesz, milyenek a versei.”
 • 15. Epoxigyanta 2010. május 26. 21:58
  „Sunáznám.”
 • 14. RickCartman 2010. május 26. 16:23
  „öröksoproni:
  és vannak férfiak, akiknek remélem, sosem lesz gyereke, vagy ha van is, minek...nagybetűk, ordibálás nélkül is leht írni...
  Amúgy ismered a cikkben említett költőnőt? Csak úgy kérdem, markáns véleményű...”
 • 13. kolombela 2010. május 26. 15:34
  „5. hozzászólás HarconaMarcos 2010.05.26. 01:11
  Nem "savanykodom". Ez a nő többet mondott annál, mint hogy nem szeret főzni. Egyszerűen ez az életfelfogás a semmibe vezet.
  egyébként az is lehet, hogy ez csak a kitalált személyisége, mert image nélkül a mai világban már egy költő sem létezhet.”
 • 12. öröksoproni 2010. május 26. 14:08
  „Őszintén remélem, hogy SOHA NEM LESZ GYERMEKE, mert pokol lenne az élete. Vannak nők, akiknek jobb, ha nincs. Ő ilyen. Művész. Teljesedjen ki abban, nyilván nagyon sikeres lesz. Meg magányos. De az az ő baja. És nem ítélem el mindezért, ha úgy tűnt volna.”
 • 11. buggyant 2010. május 26. 13:24
  „AHA olvasd el figyelmesen amit írtam. Lehet hogy megérted másodszorra.
  Nem arra gondoltam hogy kizárólagosan elvárás a gyerek meg a főzés. Van, aki azért teszi mert amúgy társadalmi elvárás. Nem leírva, törvénybe foglalva, de valamilyen szinten elvárás. A nagy többség, az átlag nem ezért vállalja be hanem ösztönből.”
 • 10. arrabonem 2010. május 26. 08:44
  „Sok mindennel lehet egyet nem érteni, de a teljesítménye: versei, regénye, zenei akciói mindent helyretesznek. Nagyon jók.”
 • 9. Jandex 2010. május 26. 07:58
  „8. hozzászólás AHA
  "egy normális női gondolkodás"
  Az Ő esetében itt a baj,ugyanis egy kissé "elvont" arany szívem!:)))”
 • 8. AHA 2010. május 26. 07:47
  „Azt hiszem szívesen megtanulna főzni is meg gyereket nevelni is ha lenne kinek.
  Ugyanis az nem elvárás,hanem egy normális női gondolkodás.”
 • 7. buggyant 2010. május 26. 05:52
  „Csak bevállalja azt amilyen. Rajta kívül sztem sokan gondolkodnak így aztán főznek mert elvárás, apuci nyögve nyeli mert az is elvárás, gyereket nevelnek mert elvárás. Szerintem főzzön aki szeret és tud főzni, meg az aki már az elején bevállalta aztán dolga lett, meg neveljen gyereket aki szereti a gyerekeket és boldoggá teszi a gyerekzsivaj. Aki nem így van vele az jobb ha nem próbálkozik mert szenvedni fog ő is meg a szegény gyerek is.”
 • 6. sivatag66 2010. május 26. 02:39
  „T.Kovács Borbála !!!
  Ez SZŐKE ???????”
 • 5. HarconaMarcos 2010. május 26. 01:11
  „Julianne Moore-ra jobban hasonlít, mint sötétszőkére. Ez persze nem hátrány. :-)
  Béla, te meg ne ´savanykodj´! Normális csajnak tűnik, csak nem szeret főzni. Ez van. Megél abból amit csinál, és nem szereti a kötöttségeket. Ezzel meg mi a baj?”
 • 4. kolombela 2010. május 25. 22:28
  „Remélem a mai fiatal lányok nem tekintik ezt a "nihillistát". Életfelfogása egyenesen szégyen és még büszke is rá.”
 • 3. RickCartman 2010. május 25. 22:00
  „Orsi nagy játékos:-) nem lehet nem szeretni, ahogyan és amit ír, csak így tovább a Parnasszus felé:-)”
 • 2. kovacsgeri 2010. május 25. 21:16
  „#1
  :)”
 • 1. arrabonem 2010. május 25. 14:44
  „"egy sötétszőke, rövidre vágott parókában."

  Tuti jó a kép!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

520 napos Mars-utazást szimulálnak

A Vörös Bolygó elérése valójában 20 vagy inkább 30 évet venne igénybe. Tovább olvasom