Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A piros női ruha megelőzi a szívinfarktust

Ma már valamennyi iparilag fejlett országban szív- és érrendszeri betegségben hal meg a legtöbb nő, ám erről kevesen tudnak és még kevesebben tesznek ellene. Amerikai kutatók szerint azonban a "pirosruhás kampány" sokat segített a szívinfarktus gyakoriságának csökkentésében.

Az amerikai szívgyógyászok 2002-ben indították el azt az országos programot, mely azt igyekezett tudatosítani, hogy a szívroham nemcsak a férfiak, hanem a nők vezető haláloka is. A mozgalom jelképe egy piros női ruha lett, melyet világsztárok viseltek a tévéműsorokban, és melyre hatalmas betűkkel azt vetítették: "Ez nem piros ruha. Ez riadó!".Az Amerikai Szívgyógyász Kollégium kongresszusán Liliana Cohen mutatta be annak a vizsgálatnak az eredményeit, mely New Jersey állam kórházainak szívinfarktus-statisztikáját foglalta össze. Az adatok az elmúlt 22 év alatt szívroham miatt a kórházi őrzőszobákba beszállított betegek sorsát ismertették. A heveny szívroham miatt kezelésre szoruló 315 246 betegnek 41 százaléka volt nő.

Az előadó kiemelte, hogy a több mint két évtized során az infarktus gyakorisága az Egyesült Államok területén csökkent, kiváltképp a férfiak csoportjában, de ez a kedvező változás 2002, azaz a Pirosban A Nőkért mozgalom kezdetétől számítva mérhetően gyorsult.

Hangsúlyozta, hogy a férfiakhoz képest mind a kórházi bentfekvés ideje során, mind a hazabocsátás utáni első esztendőben az infarktusos nők halálozása gyakoribb volt, tehát a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából a nők veszélyeztettebbek.

Az amerikai szívgyógyászok a piros női ruhával jelképezett mozgalom igen jelentős eredményei alapján ezt tovább kivánják erősíteni, és mivel kiváló reklám az üzleti élet kiemelkedő képviselőinek is, a legnagyobb áruházláncok, divatcégek és az élelmiszeripar legismertebb tagjai támogatják ennek megmozdulásait.

A Szív Világszövetség valamennyi tagországában is folyik a felvilágosító munka. A szövetség tagjaként a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány ugyancsak folytatja a Pirosban A Nőkért (PAN) mozgalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benicio Del Torótól terhes Rod Stewart lánya

Apa lesz a hollywoodi nőcsábász, Benicio Del Toro. Tovább olvasom