Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A pápa szerint az ősrobbanás is Isten műve

Az Isten elméje áll az olyan összetett tudományos jelenségek mögött is, mint az ősrobbanás, és a katolikusoknak vissza kell utasítaniuk azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a világegyetem pusztán egy kozmikus baleset műve - mondta XVI. Benedek csütörtökön.
"Az univerzum nem a véletlen műve, mint az néhányan szeretnék elhitetni velünk" - mondta a pápa vízkereszt ünnepén elhangzott szentbeszédében.

A világegyetemet szemlélve sokkal mélyebben tanulmányozhatjuk a Teremtő bölcsességégét, Isten kifogyhatatlan kreativitását - magyarázta a katolikus egyházfő a Szent Péter-székesegyházban mintegy tízezer hívőnek tartott prédikációjában.

Jóllehet a pápa korábban is beszélt már az evolúcióról, ritkán tér vissza olyan fogalmak megvitatására, mint például a 13,7 milliárd évvel ezelőtti a Big Bang (ősrobbanás), amelytől az univerzum keletkezését számolják.

Tudósoknak Genfben a CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC) a Nap középpontjában uralkodónál egymilliószor magasabb, tízbillió fokos hőmérsékletet sikerült elérniük, ezen a hőmérsékleten bármely anyag az univerzum születése előtti "őslevessé" bomlik néhány mikroszekundum alatt. A mini ősrobbanások előállításával egyes ateista tudósok pedig azt mondják, a tudomány bizonyítani tudja, hogy Isten nem létezik.

A pápa szerint a tudományos elméleteknek az emberi elme felfogóképessége szab határt, ezért nem érthetjük meg a végső igazságot.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. miracle 2011. január 07. 21:01
  „nüs
  Ennél már csak azt érdekesebb látni, hogy a magukat keresztényeknek vallók, hogyan rúgják fel az összes saját maguk által követni vállalt szabályaikat.
  Gfranzi
  Igyekeztem ugyanis egyszerűen írni, hogy te is megértsd. Én sem haragszom érte, hogy a szádba kell rágnom a dolgokat...:)”
 • 42. Gfranzi 2011. január 07. 20:24
  „Kedves Miracle!

  A hozzászólósod nem a magas IQ szintről tanúskodik, de nem haragszom Rád érte...:)”
 • 41. Agent 2011. január 07. 19:23
  „40, mégpedig? Egyébként nem tagadtam, hiszen akár valamilyen isten (vagy nevezzük bárminek) is állhat a felfoghatatlan mögött, de erre semmi bizonyíték nincsen.”
 • 40. nüs 2011. január 07. 19:16
  „Érdekes látni, hogy akik itt nagy Isten tagadók, azoknak milyen hozzászólásaik és megnyilvánulásaik vannak egyéb témákban ugyan ezen az oldalon.
  van összefüggés :D”
 • 39. SPS 2011. január 07. 18:34
  „Milyen kár, hogy ezt Giordano Bruno nem élhette meg...
  Igaz, 1992-ben - 400 év késéssel az akkori pápa visszavonta az ellene indított inkvizíciós eljárást. Az sem zavarta ebben, hogy 1600. február 17-én magján megégették, úgy, hogy előtte kivágták a nyelvét, hogy ne is tudjon megszólalni...”
 • 38. futóbab 2011. január 07. 18:30
  „Ennek a pápának aztán vannak ötletei!Politizál,tiltani szeretné az abortuszt....stb.Monnyon le!!!!!!!A katolikus papságot meg kellene szüntetni.Túl sok köztük a ferde hajlamú....stb.”
 • 37. miracle 2011. január 07. 18:25
  „Gfranzi
  Egyáltalán nem istenben látják. És a nem-hívőknek az IQ szintje is lényegesen magasabb (úgyhogy még a birkázásról is van papírotok)
  http://kspark.kaist.ac.kr/Jesus/Intelligence%20&%20religion.htm
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Statisztik%C3%A1k_az_ateizmusr%C3%B3l_%C3%A9s_vall%C3%A1sr%C3%B3l#Az_ateizmus_a_vil.C3.A1gban”
 • 36. miracle 2011. január 07. 18:20
  „andor47
  Miért a ma született gyermek milyen hasznot hoz neked?
  Ritka nagy hülyeségeket tudsz kérdezni.”
 • 35. Agent 2011. január 07. 17:53
  „"Isten végtelenül jó és ingyen is szeret"
  ´szt akkor hogyan van ez a örök kárhozatban égés téma és társai? Magyarázd már el:)
  Tény, minden eredete, az idő kezdete, az univerzum határa, a végtelen fogalma az emberi felfogóképességet meghaladja, aki ettől megíjed és elveszve érzi magát, hamar behelyettesít egy istent minden elé és fölé, én meg azt mondom, hogy: akkor ki teremtette istent, mi volt isten előtt? Nem jó válasz ám az "ő öröktől fogva való":) Én elfogadom, hogy marha kevesek vagyunk gondolatsíkban ahhoz, hogy megértsük ezeket a dolgokat, amikor "megszemélyesítés" történik, az csupán arra való, hogy egyes emberek megpróbálják magukat különbnek, más emberek felett állónak beállítani.”
 • 34. Jandex 2011. január 07. 17:46
  „Most min vitáztok? Az ősrobbanás szerint meg isten a pápa műve,naaaa...:)))”
 • 33. Muaddib 2011. január 07. 15:53
  „27. andor47 2011.01.07. 15:15
  "Kedves Muaddib, keresztapám pedi azt mondta, hogy csak a somlói juhfark bor a jó, és az igazi bor, minden más nem érdelmi meg a bor a nevet. Na és ? Hogy jön ide, hogy mit mondott keresztapám? Mert kb. annyira volt mindentudó, mint Ashimov. "
  ****
  Pedig nagyon egyet tudok érteni az idézettel!
  Saját tapasztalatom az ismerőseim (nem barátaim) körében sok istent dicsőítő vallásos ember van, aki nagyon rosszindulatú életet élt.
  Azzal egyetértek, hogy a vallás és az isten nem ugyanaz!
  Magam módján én is istenhivő vagyok, illetve felsőbbrendű intelligenciában hiszek!
  Asimovot azért idéztem, mert egyet tudok érteni vele és a témához volt köthető keresztapád borkritikája meg nem.
  Asimov zsidó volt oké akár Rejtő is de ez nem jelent semmit.
  Én is haragszom bizonyos zsidó körökre, akik saját játékuknak képzelik a világot de, zsidók közt a becsületes része épp úgy utálja ezeket mind mi.”
 • 32. csapdlecsacsi 2011. január 07. 15:50
  „Kedves "andor47 2011.01.07. 15:06" !

  Ebbe a mondatodba bármit behelyettesíthetsz Isten szó helyett és ugyanannyi lesz az értelme.
  Ha hiszel benne, akkor neked bárki bármit mondhat...A Biblia is ilyenű. mindenre van benne magyarázat. sőt az ellenkezőjére is! Ezért tutti a legjobb PR kiadvány (nem is csoda évszázadokig csiszolták)
  azok közül, akik Isten hívőnek vélik magukat, hány az olyan akit így neveltek és hány aki felnőtt korára "világosodott" meg? Akibe ezt belenevelték, annak ez élete része lett.”
 • 31. Gfranzi 2011. január 07. 15:43
  „Kedves materialista-ateisták!

  Én csak arra kívántam rávilágítani, ha az ízig-vérig természettudósok is Istenben látják a világ eredőjét, akkor ezen érdemes lenne legalább csak elgondolkozni, ahelyett, hogy mindenki mást visszamaradott sötét középkori megvezetett birkának gondolnátok!”
 • 30. andor47 2011. január 07. 15:38
  „Amúgy az ilyen Einstein meg Ashimov félék munkássága milyen konkrét pozitív dolgot hozott az emberiség számára ? Miért ők a nagy "megmondóemberek" ? Most nem arra gondolok, hogy bemásoljatok egy ilyet, hogy "Ő fejlesztette ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez", hanem arra gondolok, hogy konkrétan azaz KONRÉTAN mennyiben lenne nekünk rosszabb, ha ők nem éltek volna?”
 • 29. andor47 2011. január 07. 15:29
  „1. A vallás és a hit nem ugyanaz, ne keverjétek össze. 2. Einstein, Asimov, csak a zsidók véleménye számít?”
 • 28. miracle 2011. január 07. 15:23
  „Gfranzi
  Gyengébbek kedvéért Einsteinről:
  http://www.freeweb.hu/bibliaeve/f1.htm
  http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=14044”
 • 27. andor47 2011. január 07. 15:15
  „Kedves Muaddib, keresztapám pedi azt mondta, hogy csak a somlói juhfark bor a jó, és az igazi bor, minden más nem érdelmi meg a bor a nevet. Na és ? Hogy jön ide, hogy mit mondott keresztapám? Mert kb. annyira volt mindentudó, mint Ashimov. :-)”
 • 26. kisviragod 2011. január 07. 15:12
  „Haladunk a korral, haladunk...”
 • 25. Muaddib 2011. január 07. 15:08
  „21. andor47
  Idézet wikipedia-ból
  Utolsó önéletrajzi művében Asimov ezt írta:
  ,,Ha nem lennék ateista, olyan Istenben hinnék, aki nem a szavaik, hanem a teljes életük alapján menti meg az embereket. Azt hiszem, inkább választana egy őszinte és becsületes ateistát, mint egy tv-szónokot, akinek minden szava Isten, Isten és Isten, de minden tette aljas, alávaló és tisztességtelen." Ugyanezen könyvben szerepel az a nézete is, hogy a pokol valójában ,,egy szadista képtelen álma" durván hozzáragasztva egy irgalmas Istenhez. Ha még a kormány is képes megnyirbálni a kegyetlenkedést és a szokatlan büntetéseket - gondolta Asimov -, mért pont a túlvilágon ne lenne minimalizálva a büntetés? Asimov elutasította az eszmét, miszerint egy emberi hit vagy cselekvés végtelen megtorlást vonhat maga után. Ha létezik egy túlvilág, ahol az épp elhunytak fölött ítélkeznek, a leghosszabb és legkeményebb büntetést biztosan azok kapnák, akik ,,Istent rágalmazták meg a pokol feltalálásával".”
 • 24. andor47 2011. január 07. 15:06
  „Érdekes, hogy a legtöbbször azok hivatkoznak a "ha lenne isten ezt vagy azt nem hagyná" érvre, akik teljesen kirekesztik őt az életükből, sőt még csak nem is hisznek benne. Isten nem tolakodik be az életedbe ha nem akarod, és ha nem nyitsz felé. Akik az ördög felé nyitnak - például az isten tagadók - ne csodálkozzanak, ha többet találkoznak az ördöggel, mint istennel. Isten végtelenül jó és ingyen is szeret, de csak ha akarod, és módot adsz rá. A világban annyi az emberi gonoszság amennyi az erre fogékony ember. Szabad akaratod van, szabadon tehetsz jót vagy rosszat. A problémák pedig azért vannak, hogy megoldjuk őket, és ezáltal fejlődjünk.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen kevesebb lett a spam

Az utóbbi hónapokban hirtelen csökkenés tapasztalható a világ levélszemét-forgalmában: az augusztusban mért napi 200 milliárd kéretlen üzenethez képest decemberben csak 50 milliárd spamet kézbesítettek. Tovább olvasom