Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A nők sokkal többet jótékonykodnak a mint a férfiak

A nők sokkal többet, gyakran kétszer annyi pénzt hajlandóak jótékony célokra fordítani, mint a férfiak - derült ki egy amerikai egyetem új tanulmányból.

Az emberek nagylelkűségére építő non profit vállalatok már régóta sejtették, hogy a beérkező adományok jelentős részének hátterében a nők állnak, ám erre mindeddig nem volt megfelelő bizonyítékuk. A bloomington-i Indianai Egyetem filantrópia központja által készített tanulmány azonban egyértelműen kimutatta, hogy a nők sokkal több pénzt hajlandóak jótékony célokra fordítani, mint a férfiak - mondta Debra Mesch, az egyetem illetékese.

A kutatás számos olyan tényezőre világított rá, amelyek a szakemberek szerint mind hozzájárulnak a női nagylelkűség mértékének növekedéséhez. Egyre több nő dolgozik és a fizetésük is emelkedik. Sokuknak van már diplomája, amely magasabb jövedelem kategóriákat nyit meg előttük, illetve ma már a nők 26 százaléka keres többet a férjénél.

A múlt héten megjelent tanulmány szerint mindössze a 23 509 és 43 500 dollár (4,6-8,5 millió forint) közötti éves jövedelemmel rendelkező nők azok, akikre nem érvényes a fokozott-jótékonykodási elv. A kutatás során a szakemberek kizárólag egyedülálló nők, vagy férfiak által vezetett háztartásokra koncentráltak. Összesen nyolcezer elvált, megözvegyült, vagy örök hajadonságot, illetve agglegényéletet fogadó felnőttet faggattak ki jótékonykodási szokásaikról.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Korábbi kutatások szerint a nők kifejezetten adományozásra sarkallják a férjeiket és a házasságban élő asszonyok jóval több jótékonykodással kapcsolatos döntést hoznak. "Azt hiszem az általános feltevés az, hogy a nők hajlamosabbak adni, de csak kisebb összegeket" - mondta Mesch, aki szerint a mostani eredmények azt mutatják, hogy a valóságban a nők többet és többfajta célra adományoznak, mint a férfiak.

"A nők kezében van a kulcs a világ megváltoztatásához" - mondta Elaine Lyerly, az Amerikai Vöröskereszt szárnyai alatt működő Tiffany Circle szervezet önkéntes elnökhelyettese, akit nagyon meglepett, hogy az eredmények szerint az özvegy férfiak jóval több pénzt fordítanak jótékony célra, mint az özvegyen maradt nők. "Talán azért van így, mert a feleségeik nagy hatással voltak rájuk a haláluk előtt" - mondta.

Olvasóink írták

 • 6. csery 2010. október 28. 08:03
  „Miért kell folyton álltalánosítani? A ti h.sz-ok max a plázacicákra érvényes, bár kétségtelen egyre több van belőlük sajna, de ez egy másik téma lenne.
  Truderral pedig mélységesen egyetértek, sosem turkálnék a párom pénztárcájában.”
 • 5. Truder 2010. október 26. 21:18
  „Utálom az ilyen felméréseket...
  Egyébként meg épp abból fakad, hogy nők, mert érzékenyebbek az ilyesmire.
  Én ha adakozom, mindig a magaméból adakozom sosem turkálok a párom a pénztárcájában. Mint ahogy ő sem az enyémben.”
 • 4. Mankapunka 2010. október 25. 23:57
  „csery

  AKkor mesélj,én szívesen olvasom,hanetán nem így van.”
 • 3. csery 2010. október 25. 17:11
  „1,2, hogy ti mennyire el vagytok tájolva..”
 • 2. spot 2010. október 25. 14:49
  „Hiszen tudjuk, mindegy mire ,csak költeni lehessen.”
 • 1. Mankapunka 2010. október 25. 13:45
  „Rossz a cím.

  A nők sokkal többet adakoznak,csak nem a saját pénztárácjukból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matt Damon újra apa lett

Újra apa lett Matt Damon, az Oscar-díjas színész felesége ismét kislánynak adott életet New Yorkban.… Tovább olvasom