Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A nők megmutatnák az ujjukat

A felmérések szerint a hölgyek nyitottabbak a biometrikus, azaz a test valamely sajátsága– például ujj- és tenyérlenyomat, íriszvizsgálat, arcfelismerés – alapján működő azonosítási eljárások iránt, mint férfi társaik.

A hölgyek örömmel üdvözölnék, ha a boltokban vagy az ATM-eknél a PIN kód helyett elég lenne az ujjukat egy érzékelőre nyomni és személyi igazolvány helyett is szívesebben mutatnák a rendőrnek vagy a hivatalnoknak az ujjukat.

A 18 és 60 év közötti, különböző iskolázottságú és lakóhelyű megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy bár a nők valamivel kisebb hányada hallott a módszerről, mégis elfogadóbbak, nyitottabbak az újdonságot illetően, mint a férfiak. Ők óvatosabbak és aggályoskodók. Csaknem kétszer annyi férfi tart személyiségi jogai csorbulásától, mint nő, és a módszer általános elterjedésének is kevésbé örülnének, mint honleányaink.

Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba

A férfiak és nők válaszainak összevetése érdekes különbségeket mutat. A férfiak nemhiába néznek nagyobb számban akciófilmeket, közülük többen emlékeznek arra, hogy a sci-fi műfajban a biometrikus azonosítás már bevált gyakorlat. A nők e módszer kialakításának tervéről inkább az ismeretterjesztő műsorokból értesülnek. Általánosságban összefoglalva a téma iránt nem egyformán érdeklődnek a nemek, más-más szempontra figyelnek jobban. Míg a férfiak a technikai hátteret jobban el tudják képzelni, s több információval is rendelkeznek, addig a nők inkább a mindennapi használat alapján ítélnek.

Szeret bankkártyával vásárolni? Szudárovics Anett üzletvezető:  – Leginkább akkor szoktam bankkártyával vásárolni, ha nincs nálam elég készpénz. Kártyára kapom a fizetésemet, de rögtön leveszem róla, csak egy kis tartalékot hagyok a számlámon.

A hazai lakosság nyolcvan százaléka kisebb-nagyobb lelkesedéssel, de hajlamos volna a biometriai azonosító eljárások alkalmazására, ha azok széles körben elterjednek. A városiak főleg pénzfelvételre és banki ügyintézésre használnák, ha azzal kiváltható lenne a bankkártya. A kisebb településen élők inkább hivatalos alkalmakkor, a személyi igazolvány, az útlevél biztonságának növelésére vezettetnék be. Így – mivel a technológia egyre olcsóbb és hozzáférhetőbb – számítani lehet rá, hogy a különböző retina- és ujjlenyomatszkennerek a következő néhány évben elterjednek, milliárdos informatikai keresletet generálva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a Bridget Jones 3!

Harmadik rész készül a nagy sikerű Bridget Jones-filmszériához, a főszerepben ismét Renée… Tovább olvasom