Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A nők és a káromkodás

Sokszor észre sem veszik a fiatalabb nők, hogy mennyit káromkodnak. Dér Heni szerint a csúnya beszéd a gyengébbik nem emancipációjának egyik hozadéka.

Műmell és szilikonszáj – ez nem számít káromkodásnak, valaki mégis teljesen kiborul a gondolattól, ha kisgyermeke ilyet hall. Pedig sok szülő észre sem veszi, ha valóban csúnya szavakat használ mindenre fogékony csöppsége előtt.

– Hát igen, egy apuka bepanaszolt az egyik országos bulvárlapnál a koncertünk után, mert kardoskodtam az említett két dolog miatt.

Szerintem a szilikoncicik és -száj nem szép, mert természetellenes. Én csak ennek adtam hangot. De meggyőződésem, hogy nem azok miatt a szavak miatt volt kiborulva a szülő, amelyek elhagyták a számat, hanem azért, mert nem kapott autogramot – mesélte Dér Heni. A Sugar Loaf énekesnője szerint nem célszerű prüdériában nevelni a gyerekeket. Azt azonban megerősítette, hogy a szülőknek nagy felelősségük van abban, hogy egy kisgyerek ne tanuljon trágár szavakat, ugyanazt az értékrendet követi ugyanis, mint az őt nevelő felnőttek.

Dér Heni
Dér Heni

– Ha egy felnőtt férfi káromkodik – nem jó hozzáállás, és ráadásul kiábrándító –, mégiscsak elnézőbbek vagyunk, mintha egy nő teszi ugyanezt. Az erősebbik nemnél sokkal elfogadottabb a csúnya beszéd, mégiscsak hajdanán ők voltak a kenyérkeresők, a dominánsabb tagjai a családnak. Folyamatosan fitogtatniuk kellett az erejüket. Persze ez nem mentség, hiszen mára sok minden megváltozott, és ha a nők többet káromkodnak – bár én is vigyázok rá, hogy ne tegyem –, annak szerintem a női emancipáció az oka. Az ’50-es években felerősödtek a női egyenjogúság kivívásáért folytatott mozgalmak, a gyengébbik nem egyre többet felvállal a férfiszerepekből, folyamatosan megfelelési kényszer hajtja. A nők felruházzák magukat bizonyos férfitulajdonságokkal, hogy kompenzáljanak, megfeleljenek – érvelt a 24 éves énekesnő. Úgy véli, hogy a vitákat sem lehet kiabálással és káromkodással megbeszélni. Ő azt tapasztalta, hogy nem is veszi észre, ha netán csúnyább szavak hagyják el a száját, viszont bizonyos környezetben, például a nagyszülei előtt, tárgyaláson soha nem káromkodik, tudat alatt kontrollálja magát.


Hogyan látják a férfiak?

– Alapvetően nem szép, ha egy nő káromkodik. De az elejtett csúnyább szavak még nem minősülnek trágárságnak. Az összetett mondatokba szőtt csúnya jelzők viszont már kiábrándítóak. Ezenkívül az sem mindegy, mióta vagy együtt azzal a nővel: az első randin elgondolkodtató, de ha már együtt éltek, bizonyos mértékig belefér – summázta véleményét Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és világbajnok kajakozó. Megvédte a gyengébbik nemet: az ő környezetében nem káromkodnak a nők. Nyolc és fél éves kisfiára azonban nagyon oda kell figyelni, a fogékony Gergő mindent elsajátít, amit a szüleitől hall, ezalól a csúnya szavak sem kivételek.


Ahogyan a szakember látja

– A mai világban a túlzott emancipáció miatt a nők sokszor lemásolják a férfiak ordenáré kommunikációs eszközeit. Álfüggetlenség látszatát keltik, mert nem akarják eltűrni, hogy beskatulyázzák őket a klasszikus női szerepekbe. Bebújnak az álvagányság leple alá – mondta Rusz Edit szexuálpszichológus. Hozzátette: a gyerekek a családi mintát követik, ezért ha egy nőt túl sokat hallunk káromkodni, megállapíthatjuk: valószínűleg a szülei sem spóroltak a trágár szavakkal.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. meteor* 2010. július 23. 00:43
  „He, Kinyalfold, mi lenne, ha menten eltuntetned ezt a cikket innen?
  Kicsit sem feltuno, hogy junius 16.-ai hozzaszolasok vannak hozza.
  Egyszer mar hozzaszoltam, meg egyszer nem kommentalom.
  De tok gaz, hogy olyan "sok" hirekkel vagytok nap, mint nap elhalmozva,
  hogy mar azt se tudjatok mit rakjatok online-ra.
  Vagy szakember-csere volt, aki idozavarban szenved?
  Regi hir megismetlese nem meno am, talaljatok inkabb valami temat,
  ha nincs mirol cikkeznetek!”
 • 36. Jandex 2010. június 19. 16:05
  „34. hozzászólás adalfold
  http://tinyurl.com/27c54yl”
 • 35. mecsoka 2010. június 19. 12:18
  „#34 egy celeb, ráadásul nő ezért a kisalföld azt gondolta, hogy abszolut hiteles :)”
 • 34. adalfold 2010. június 19. 10:25
  „de újra felteszem a kérdést!

  KI A RÁK EZ A DÉRHENI???????

  egyáltalán ki ő, hogy ,,véleményét" meg kell írni.

  KISVADFÖLD=lakótelepi bulvár”
 • 33. mecsoka 2010. június 18. 21:33
  „#32 támogatom... De csak mert elég sokszor eljár a szám, ha a normál érzelmiállapotomból kilépek (akár pozitív, akár negatív irányba). Ne ítéljetek el, légyszi!!! :D”
 • 32. adalfold 2010. június 18. 19:53
  „És hát ,hogy bizonyítsam liberális hozzáállásom... természetesen joga van bárkinek csúnyán beszélni.

  - lehet vonzó is ,ha egy nő feszültebb helyzetében csúnyán beszél. Ne legyen senki múmia.
  (és szerintem ne ez alapján döntsünk...:))”
 • 31. adalfold 2010. június 18. 19:51
  „Igen ..és ez a "megvédés" pedig kamuszöveg. Mindenki tudja, hogy a védelmet nem egy bűnözőfejű,köpködő, kötekedő hülyegyerek teremti meg a "hölgynek".

  80-as iq felett is lehet valakinek bicepsze:D”
 • 30. adalfold 2010. június 18. 19:47
  „kicsilány...

  válaszodra válaszolok.

  remélem találkozom egyszer azokkal, akiket Te ismersz.

  T.i. nekem meg nem ez a tapasztalatom. Úgy, hogy egyetemista vagyok, elit gimibe jártam, nem járok lebujokba, diszkókba semmi ilyen helyre, ahol ,,paraszt" lányok lennének. Sajnos a mai nőknél az intelligencia, humor, célzások, poénok , de ugyanúgy a romantika (bók, virág, séta, koncert, túra) szánalmasan gagyi dolgok:)

  a fogyasztói társadalom rányomja a bélyegét a mai ifjúságra, főként a nőkre, persze látenciával - s részben általuk- a férfiak stílusára is. Még nem vagyok paraszt stílusban csajozós.
  Csak nem tudom meddig érdemes ehhez tartanom magam.

  Valahogy ez az egész olyasmi helyzet lehet, mint a becsületes jövedelem-bevallás. Papíron jóember vagy, ha adózol szépen, amúgy lúzer :)”
 • 29. meteor* 2010. június 18. 13:54
  „Tok nehez megallni azt, hogy az ember ne karomkodjon.
  Ez mar nem is igazan az, hogy valaki bunko-e, hanem csak ez van: a karomkodas is szerves resze a beszednek. Csak az a nem mindegy, hogy majdnem minden 3. szava egy csunya szo, vagy sem. Meg az a nem mindegy, hogy hol engedi el magat szavakban. Egy gyerek sem kizarolag a szuleitol hallja, pont azert, mert szinte minden nyelv beepult beszede a karomkodas is, eleg, ha egy emberrel talalkozik a gyerek. Egy gyerekkel, vagy tesoval, vagy anyucival, vagy akarkivel. Mindenki tud karomkodni, es mindenki maga erzi, mennyire tartja szuksegesnek, hogy hasznalja. En pl. csak akkor szoktam karomkodni, ha ideges vagyok. De pl. Isten nevet soha nem merem bele szoni, es a <moderálva> pedig egyenesen ruhellem hallani, es en sem mondom soha. Tessek, az oreg itt karomkodik mellettem, mert veszett egy jatekban! Ez van! Nem lehet elkerulni, hogy minimum ne halljuk masoktol a csunya beszedet.”
 • 28. Mankapunka 2010. június 18. 13:33
  „Mondjuk én azon gondolkodok,hogy meddő barátnőt keresek,és így sok problémától megóvóm magam,e téren amit beszélünk.”
 • 27. helljuci 2010. június 18. 12:21
  „kiábrándító ha káromkodik egy lány, én mindig figyelek a sajátomra b**d meg :D:D”
 • 26. kiscic 2010. június 18. 12:12
  „Tudom, h értetted Manka, csak kötözködtem kicsit :)
  Egyébként igazad van!!!!!!
  Mondjuk nem is kell, h gyereken gondolkodjanak 22 évesen, mert a mai világban kész csoda, ha annyi idős korukra felnőttnek lehet nevezni őket... (tisztelet a kivételnek!!!!)”
 • 25. Mankapunka 2010. június 18. 12:02
  „Én sem úgy értettem,hogy magának,hanem a jövendőbeli családnak.

  Azért írtam,hogy a mai világban,mert a mai jányok 22 évesen nem a gyereknemzésen gondolkodnak,hanem mikor lehet elemnni a Vertigoba leinni magam.NAGYRÉSZT.”
 • 24. kicsi_lany 2010. június 18. 11:58
  „moderálásra küldöm :)”
 • 23. kicsi_lany 2010. június 18. 11:57
  „Beex! te meg, ja... :D”
 • 22. Beex 2010. június 18. 11:55
  „Arany középút.. :)
  Kis csengőbongó virágszál, én megtaláltam bazz :D”
 • 21. kicsi_lany 2010. június 18. 11:16
  „Mankapunka

  akkor találjátok meg arany középutat :) ne nyálazzatok és ne is legyetek parasztok! az a legjobb :) értem? :D”
 • 20. kiscic 2010. június 18. 10:48
  „Manka: nem maguknak keresnek Apát, hanem a gyereküknek...
  Mondjuk nálam ez a 28 inkább 21-22 volt, addig elég volt az "elájuláshoz", ha pl. szép kék a szeme... :)
  Ma már csak nevetek (és nosztalgiázom gondolatban :D), mikor a buszon hallok fiatalokat ilyesmiről beszélgetni.
  Szép is az élet!!!! :D”
 • 19. Mankapunka 2010. június 18. 10:39
  „kicsi jány

  50 %-ban igaza van,ha ilyen illedelmes vagy,akkor azt hiszik,hogy egy gyökérrel állnak szemben,és csak a gyengeséget látják,és keresnek maguknak másikat.
  Nekik egy olyan férfi kell,aki "megvédi" őket.

  Nők olyan 28 éves koruktól néznek rá másképp egy férfira a mai világban,mikor egy APÁT keresnek maguknak,nem egy dugótársat.”
 • 18. kicsi_lany 2010. június 18. 08:43
  „adalfold!

  ha nálad ez jött be csajozáskor, akkor szerintem te a "paraszt" nőkkel kezdesz...vagy? akiket én ismerek csajokat, azok még fel is pofoznának ha ilyen paraszttal állnának szemben :)”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségizőket rémisztgetnek kalózcikkel

Többszázan látták már a (kamu)cikket, amely szerint a győri középiskolákat bekamerázták az érettségi… Tovább olvasom