Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A nők előbb válnak Facebook-függővé

A nők hajlamosabbak arra, hogy Facebook-függővé váljanak, mint a férfiak - ezt állítják a közösségi hálótól való függőséget vizsgáló norvég kutatók.
A norvégiai Bergen Egyetem pszichológusai több mint négyszáz diákot kérdeztek ki, hogy kiderítsék, jelentkeznek-e náluk a közösségi hálótól való függőség jelei. A vizsgálódás során néhány megkérdezettnél egyértelműen megállapítottak olyan jellegű Facebook-függőséget, ami a drog- vagy alkoholfüggőséghez hasonlatos - ismertette kedden tanulmányukat a The Daily Telegraph online kiadása (telegraph.co.uk).

A kutatók szerint a fiatalabbak könnyebben válnak a Facebook rabjává, mint az idősebbek, és a nőknél nagyobb a függőség kockázata, mint a férfiaknál.

A szorongó, társadalmilag bizonytalan helyzetű emberek jobban ragaszkodnak a közösségi hálóhoz, amit a kutatók annak tudtak be, hogy valószínűleg könnyebb nekik a Facebookot használni, mint szemtől-szemben kommunikálni valakivel.

Kiderült, hogy az extrovertált személyiségűek ugyancsak könnyebben válnak Facebook-függővé, míg a jól szervezett, ambiciózus emberek kevésbé vannak kitéve ennek a kockázatnak, ők ugyanis elsősorban a munkához és kapcsolatépítéshez használják a szájtot.

A Facebook-függőség szimptómái alapján egy skálát is felállítottak a bergeni kutatók. Hat kritériumot osztályoztak egytől ötig terjedő mércével, ahol a legalacsonyabb fokozatot a "nagyon ritkán", a legmagasabbat pedig a "nagyon gyakran" leírással határozták meg.

A megkülönböztető jegyek között szerepelt a késztetés a Facebook túlzott használatára, a sikertelen önkorlátozás a közösségi oldal használatában, és a nyugtalanság, ha valaki nem fér hozzá a Facebook-oldalához.

A négy kritériumban begyűjtött "gyakran" vagy "nagyon gyakran" jellemzés már jelezheti a Facebook-függőséget - jelentették ki a Psychological Reports folyóiratban publikált tanulmány szerzői.

Olvasóink írták

  • 2. nesze 2012. május 11. 14:03
    „Én facebook függő nem vagyok, de játék függő annál inkább. Mindig találok valami édes kis játékot, most épp gyorsan kell bevásárolnom, még nem megy a legjobban :) http://minu.me/-turorudi”
  • 1. meteor* 2012. május 09. 09:13
    „Oke, de attól meg nem lesz kevesebb a Kisalföld sem, ha a szajtot site-nak irja. A nyelv tanulást is fontosnak tartják az emberek, az angol magyarra írásával csak az angol nyelvet mocskoljak be!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bepipult a kihűlt leves miatt, aztán egy hónapig nem talált haza

Elhűlt leves miatt kiviharzott otthonából és csaknem éhen halt egy férfi Oroszországban. Tovább olvasom