Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

A nő szereti, ha a férfi figyelmes

Laza, rohanó világunkban a férfiak sokszor elfelejtenek udvariasnak lenni a nőkkel szemben. Jakupcsek Gabriella televíziós műsorvezető szerint a szülők feladata, hogy mintát mutassanak a gyermekeiknek.

Lovasi András úgy véli, a kisközösségi szokások felülírják az alapvető illemszabályokat.

Illemről kevés szó esik manapság

Mindenki laza, jó fej és trendi, nem ragaszkodunk a merev szabályokhoz, de ezzel együtt sokszor elfelejtünk udvariasak és tisztelettudóak lenni. Az sem igaz, hogy a nők nem igénylik a férfiaktól, hogy figyelmesek legyenek velük szemben. Legtöbbjüknek mindig jólesne, de tudják, nem szabad elvárniuk. Érdekes, hogy az erősebbik nem képviselői az első randevúkon, vagy amikor az édesanyjuk is látja, tudnak nagyon illemtudóan viselkedni. Máskor hirtelen mindez elfelejtődik. Jakupcsek Gabriella újságíró, műsorvezető azt vallja: neveltetés kérdése az egész. Amit a gyermek a szüleitől és a nagyszüleitől lát, azt fogja átadni a saját gyermekeinek is.


Nincs egyenrangúság

– Természetesen mindig szólni kellett a fiaimnak: Engedd előre a hölgyet! Segítsd le a kabátját! Tizennyolc éves korukig piszkálásnak veszik, utána már csak jó nézni, milyen illemtudóak és udvariasak – mesélt tapasztalatairól Jakupcsek Gabriella. Azt látja, ma már nem elvárás, hogy egy férfi tisztelettudóan viselkedjen egy nővel szemben, sokan igen flegmán kezelik ezeket a helyzeteket, arra hivatkozva, hogy egyenrangúság van a két nem között, miközben ez nem igaz. – A munkahelyen különösen hajlamosak elfelejteni, hogy nőként kezeljenek, pedig a férfiban ez belső késztetés kell hogy legyen. Persze a nőnek is becsülnie kell azt a férfit, akitől elvárja az udvariasságot. Szerencsés vagyok, mert az esetek többségében illemtudó emberek vesznek körül. Egyébként pedig nem szeretem a felesleges udvariaskodást. Azt én is elvárom, hogy felsegítsék a kabátomat, elvegyék a kezemből a csomagomat vagy illemtudóan köszönjenek – fűzte hozzá a médiaszemélyiség.


A nő a fölérendelt

Az európai viselkedési forma alapvetően a zsidó–keresztény kultúrkörhöz tartozik. Mária-kultusz uralkodik, a nő elsősorban édesanya – tisztelik, a nő a férfi fölé rendelt. A patriarchális Koreában például pont fordított a helyzet: a nőnek illik átadnia a férfinak a helyet a buszon. Persze ezek az alapvető normák ma már változtak, lazultak. Az 1920-as években a gyengébbik nem képviselői nem értek kilincshez, a XXI. században ez elég vicces szituációkhoz vezetne. Görög Ibolya protokoll-szaktanácsadó azonban a modern nőknek is ajánl egy trükköt, ha azt akarják, hogy kinyissák előttük az ajtót: nézzenek a kilincsre, majd a férfi szemébe, utána ismét a kilincsre! Tudni fogja, mit szeretnénk. És csak akkor lép be először a nő az ajtón, ha az kifelé nyílik, ha befelé, akkor a férfi gyorsan előresiet, és belülről tartja azt. A kávézókba, az éttermekbe és a kocsmába is a férfi megy be először, és ő keres asztalt még akkor is, ha a nő nevére foglalták azt.


Az üzleti életben a rangsor számít

– Igazából másképpen kell kezelni a tanultember-szerepet, például az üzleti életben a beosztások szerinti rangsor számít. Attól, hogy valaki nő, nem szolgálják fel neki hamarabb a kávét, hacsak nem egy igazgatóról van szó, aki éppen vendég. De a gyengébbik nem képviselői sem alkalmazhatnak női praktikákat: nincs lábrázás és kacér pillantás. ˝Maszek szerepben˝, otthon nő és férfi létezik – illik udvariasnak lenni.


Mindenkinek puszi jár

– Minden társadalmi rétegben más az etikett szabályrendszere – állapította meg Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere. Szerinte a kisközösségi szokások felülírják az alapillemszabályokat. Sok társaságban például a lányokat puszival, a férfiakat kézfogással köszöntik, de van, hogy mindenkinek puszi jár. – Ha már az alapvető illemet az ember nagy nehezen megtanulta, igyekszik azt betartani – magyarázta a zenész.

Olvasóink írták

 • 9. Jandex 2009. november 02. 12:26
  „6. hozzászólás Molly
  "Az Én Apósom nem szégyellette,hogy a 20-éves menyének kezet csókoljon."
  Na,suttogd ide szépen melyikük jobb az ágyban a férjed vagy az apósod?:)))))))))
  Remélem azt azért nem hiszed el az apósodnak,hogy azért pici és puha,hogy ne fájjon!:))))))))))”
 • 8. Griffin 2009. november 02. 10:28
  „A nő szereti, ha a férfi figyelmes.
  Ez a cikk címe.
  A NŐ...érthető, jakupcekgabi? A NŐ!!!fogalmakkal tisztában kell lenni...A NŐ...”
 • 7. Jandex 2009. november 02. 08:09
  „6. hozzászólás Molly
  "Az Én Apósom nem szégyellette,hogy a 20-éves menyének kezet csókoljon."
  Majd ha tudta volna mit fogdosott a menye egy perccel előtte nem csókolgatta volna! :)))))))))))))))))))”
 • 6. Molly 2009. november 02. 07:05
  „Szerintem korához képest jól néz ki.
  Valószínű az irigység beszél belőletek.
  Egyébként meg igenis,ha udvariasságot is tanítanának az Iskolákban mint régen Ti is kedves írnokok udvariasabbak lennétek.
  Az Én Apósom nem szégyellette,hogy a 20-éves menyének kezet csókoljon.
  Ezzel fejezte ki tiszteletét irántam.
  De valószínű sokan nem tudjátok mi is az.”
 • 5. Spitfire 2009. október 31. 15:27
  „lehetsz te akármilyen figyelmes ha üres a pénztárcád... ez a mai modern női hitvallás...”
 • 4. Jandex 2009. október 31. 13:01
  „"elvegyék a kezemből a csomagomat"
  Menj ki Újvárosba,Vaze! :)))))))))”
 • 3. Truder 2009. október 30. 21:37
  „Hú ez a Jakupcsek....de megcsúnyult!”
 • 2. RickCartman 2009. október 30. 13:49
  „azt hiszi magáról, de nézett ez már tükörbe?
  Legjobban a hangja irritál, ha bárhol meghallom, rohanok elkapcsolni tévét, rádiót,bármit, elviselhetetlen!

  attól még nyilatkozhat ő még nőiességről, meg férfiasságról, de hiteltelen, hogy szépen fogalmazzak.”
 • 1. fióka 2009. október 30. 13:29
  „És ez nő?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlen volt az új autóval, felgyújtotta a szalon előtt

Annyira elégedetlen volt új autójával egy férfi az Egyesült Államokban, hogy felgyújtotta a szalon… Tovább olvasom