Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A Neo frekvenciáján Győrben a Kossuth szól januártól

Az egyetlen országos kereskedelmi rádió a Class FM maradt, Győrben a Neo helyén a Kossuth szól majd. A Kossuth helyén meg a Dankó.
A Kossuth és a Dankó rádiók vételi minőségének javításáról döntött a Médiatanács: 2014. január 2-tól jelentősen kibővül a két közszolgálati csatorna frekvenciacsomagja - írja a radiosite.hu. A Kossuth Rádió területi ellátottsága 88%-ra, a Dankó Rádió területi ellátottsága 84%-ra nő. A Dankó Budapesten is frekvenciát cserél.

A Médiatanács felkérésére az NMHH megvizsgálta a közszolgálati rádiócsatornák vételi körülményeit, és arra jutott, hogy a közszolgálati Kossuth adó az URH-frekvenciatartományban országosan jelenleg mindössze 45 százalékos területi lefedettséggel rendelkezik, és az ország lakosságának 74 százalékát éri el. Ez azt jelenti, hogy több százezer hallgató el van zárva annak a lehetőségétől, hogy a rádió műsorához hozzáférjen.

A megoldás megszületett: a közszolgálat rendelkezésére bocsátott "új adóhálózat" és a frekvenciacserék segítségével 2014. január 2. után a Kossuth és a Dankó Rádió adásai több hallgatóhoz juthatnak el.

Mivel az új frekvenciák egy része a korábban a Sláger Rádió, illetve a NeoFM által használt frekvenciacsomagból került ki, borítékolható, hogy nem írnak ki a jövőben még egy országos kereskedelmi rádiós pályázatot.

A Neo FM csődje, és az, hogy a médiahatóság azóta sem írt ki új pályázatot az országos kereskedelmi rádió frekvenciáira, egyértelműen a nagy konkurensnek, a Class FM-nek kedvezett. A médiahatóság mostani döntése után viszont meg is nyugodhatnak a jobboldali érdekeltségű Advenio Zrt. tulajdonosai, egyhamar nem lesz konkurensük a kereskedelmi rádiós piacon. (A Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt. a Közgépet irányító Nyerges Zsolt 72 százalékos tulajdonában áll, a Lánchíd Kereskedőház Kft. pedig 26 százalékot birtokol - írja az index.hu).

A 444.hu úgy tudja, hogy egy évre kapta meg a frekvenciákat a Kossuth és a Dankó, utána felülvizsgálják, hogy így maradjon-e a továbbiakban is a felosztás.

Az átrendeződés a Nyugat-Dunántúlon

A Neo korábban Győrben a 87,6-on szólt, januártól itt a Kossuth Rádió hallható majd. A 106,4-en januártól már nem a Kossuth, hanem a Dankó Rádió szól majd. Középhullámon, az AM 1350-en megszűnik a Dankó adása Győrből.

Sopronban is lesz hasonló csere: a 96,8-ra, a Neo korábbi helyére költözik a Kossuth Rádió, a Kossuth jelenlegi frekvenciáján, a 101,6-on pedig a Dankót lehet hallgatni az év elejétől.

Kab-hegy vételkörzetében ugyancsak csere jön: a Kossuth a jelenlegi 102,3-ról a 107,2-re költözik, a 102,3-on a Dankót hallgathatjuk januártól.

A Mosonmagyaróvárról a 95,0-án sugárzott Kossuth marad a helyén, ahogy a középhullámon (az AM 1116-on) sugárzott Dankó is.

Pápán a 96,4-en most még a Kossuth fogható, januártól viszont már a Dankó.

Szombathelyen a Kossuth marad a 93,0 MHz-en.

A vasvári Kossuth-frekvencia (103,6) helyén jövőre a Dankó hallható. Vasvár körzetében a Kossuth jövőre az egykori Neo-frekvencián, a 91,6-on szól.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyászhuszármaffia bukott le Romániában

Mentősök és rendőrök fogadtak el csúszópénzt Romániában temetkezési vállalkozóktól, hogy hozzájuk irányítsák a kezeik között meghalt emberek hozzátartozóit. Tovább olvasom