Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A nap kérdése - Ön tudja, mi az a márminálás?

"Van egy népdalunk, amelyben szerepel egy ige, amit nem teljesen értek. Hogyan kell márminálni?"
"Van egy népdalunk, amelyben szerepel egy ige, amit nem teljesen értek. Szerintetek mit jelenthet? Ezt a cselekvést párban folytatják, általában a kedvesünkkel "márminálunk", ahogy a népdal is tartja, hogy "márminálunk babám". Na hogyan kell márminálni? Segítsetek!" - teszi fel a kérdést egy olvasó a gyakorikerdesek.hu-n.


A válaszadók első megdöbbenésük után feltették-a kérdést, ez valóban komoly dilemma-e, vagy csak vicc. A kérdező nyomatékosította, nem, nem az.

"Neeeem. Mi tanultuk, azt mondta a tanárnő, hogy mindenki tudja, mit jelent márminálni, ha nem, keressünk rá a neten. (...) A népdalból kiindulva valami mezőgazdasági munka lehet. Vajon egy régi szó, amit elfeledtünk? Elvégre, akkor még nem volt internet" - fejtette ki gondolatait a kérdező.

Néhány válaszadó elképesztő magyarázatokkal szolgált, amiket a kérdező csont nélkül el is hitt.

"Szerintem azt jelenti, hogy marmeládot készítenek - erre utal a lerázott meggy is -, amibe darált diót is lehet tenni. Az kicsit hosszú volna, hogy 'marmeládozunk', az meg rövid és furcsa, hogy 'marizunk', ezért használják a márminálunk kifejezést."

"A márminálni azt jelenti, hogy belemenni valamibe, jobban mondva belejönni, csak ugye ilyet nem szoktunk mondani. Tehát ha valaki belejön valamibe, az márminál. Ezért éneklik, hogy márminálunk babám, az jött a szokásba, mert belejött a szokásba, vagyis márminált a szokásba. Ez egy nagyon régies népi kifejezés."

A kérdező udvariasan megköszönte a segítséget, ám valaki azért mégis felnyitotta a szemét: "Már minálunk babám, az jött a szokásba, azt jelenti, hogy az addigi szokástól most már más van."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábukkal népesíti be a kihalófélben lévő falut

Cukimi Ajanónak furcsa hobbija van. Az idős japán asszony Sikoku szigetén, Nagaro falucskában él,… Tovább olvasom