Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A munka, amit havi 1,5 millióért sem akar senki

Rettentően jól fizet, mégis nehezen találnak rá embert. Hogy mi ez a munka? Cikkünkből kiderül!
Évente 40.000 fontot keresnek vele a britek napi 12 órás műszakokkal. Ez havonta körülbelül másfél milliót jelent forintban, az állást azonban így is alig vállalják. Hogy mit is? A csibeválogatást - írja a Metro.

A munka lényege a csibék nemének megállapítása. Erre több mód is van, például a szárnyvizsgálat. Ha a tollak váltakozó hosszúságúak, akkor tyúk, ha pedig mindegyik egyforma hosszúságú, akkor kakas.

A csibe nemi szervének külső ismertetőjelei alapján is nagy pontossággal meghatározható a neme, noha az a madár testén belül található. A legtöbb "szexelő" kloákavizsgálatot végez.

A brit baromfiipar most azért küzd, hogy a munkára embereket találjon. Leírva ugyan egyszerűnek tűnhet, azonban ez nem teljesen igaz.

A szakmát körülbelül három évig tart kitanulni, hogy a válogató a csibe nemét 3-5 másodperc alatt meg tudja állapítani. Ez kell ugyanis ahhoz, hogy a napi 800-1200 csibét 97-98%-os pontossággal ki tudjanak válogatni.

Bob Martin, egy korábbi csibeválogató és baromfitenyésztő a The Specialist Chick Sexer című könyvében megírta, hogy a sikerhez rengeteg önfegyelemre, gyakorlásra, nagy összpontosításra és arra van szükség, hogy az ember bízzon az ösztöneiben. No meg erős kézre és jó szemre, és arra is, hogy igazi szenvedéllyel művelje hivatását.

"Sokan sajnálják a három évet a tanulásra, kevesen jelentkeznek. Mégis úgy gondolom, nem ez a legfőbb ok, hanem a munka maga. Úgy értem, gondoljon bele: hosszú órákon keresztül csibék hátsóját kell bámulnia. Nem hangzik túl jól" - fejtegette az okokat Andrew Large, a Brit Baromfi Tanács vezérigazgatója.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen interneteznek okostelefonon

A felnőtt magyar internetezők 62 százaléka használ okostelefont, ami 11 százalékkal több, mint egy… Tovább olvasom