Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A megyei polgármesterek fele felezné a települési képviselők számát

Szinte minden megkérdezett megyei polgármester egyetért abban, hogy szükség van az önkormányzati képviselők létszámának csökkentésére, ám a legtöbben csak a városokban ˝feleznének˝.


Arra hivatkoznak: néhány száz vagy ezer fős – tiszteletdíj nélküli – településen ez nem jelentene megtakarítást.

˝1990 óta egyetlen fillér tiszteletdíjat sem vettek fel nálunk a képviselők: nem értem, itt mekkora megtakarítás lenne, ha csökkentenék a létszámukat˝: Babos Attila dunaszegi, dr. Pődör Péterné himodi és Baráth Béla gyarmati polgármester is így vélekedik a napirenden lévő tervekről. 
A Fidesz felére csökkentené a számukat.

Dr. Tóth Zoltán választási szakértő még tovább ment, szerinte teljes reform szükséges – kistérségi önkormányzatokkal. Portálunk harminc megyei polgármester véleményét összegezte: eszerint a legtöbben támogatják a csökkentést, ám a megkérdezettek több mint fele csak a (magasabb) tiszteletdíjjal dolgozó városi képviselők esetében látja ennek szükségét. ˝Ne fűnyíróelv szerint csökkentsenek, kisebb községek esetében nincs értelme a felezésnek˝ – mondta Széles Sándor máriakálnoki elöljáró.


A himodi dr. Pődör Péterné szerint képviselőkre van, ám 700 fősnél kisebb településeknél főállású polgármesterre nincs szükség: náluk ez működik. ˝A párbeszéd híve vagyok, ezért is fontos, hogy minél többen beszélünk egy témáról˝ – tette hozzá Török Sándor (Mosonszolnok). A ˝több szem többet lát˝ elv mellett állt ki Sebestyén Vince (Bakonyszentlászló) is. Mindannyian megtartanák falujukban a jelenlegi képviselői létszámot, akárcsak Mesterházy József (Enese), aki úgy véli, ebben a témában különbséget kell tenni falusi és városi képviselők között. „Ismerek olyan városi képviselőt, akinek a megélhetése függ a tiszteletdíjától" – mondta Horváth Gábor (Győrzámoly). Úgy vélik: ezeken a helyeken lenne értelme a képviselői létszám csökkentésének.

Többen egyetértettek a minden önkormányzatra kiterjedő változtatással is, ám a felezést túlzónak tartották: Réti Csaba szerint például Vámosszabadin a mostaninál kevesebb, hét képviselő megfelelő lehetne.

 ˝A jó képviselőből négy-öt is elég˝: Muraközi László (Bőny) mellett még négyen értettek egyet a felezéssel. Legtöbben úgy fogalmaztak: vélhetően a munka is hatékonyabb lehetne.

Bár óvatosak voltak, hárman a teljes önkormányzati rendszer reformját sem tartották elképzelhetetlennek. Többen – Gergó András (Ikrény), Szabó Miklós (Mosonmagyaróvár) – elsősorban a közigazgatási reformot sürgették. Utóbbi is – akárcsak korábban Borkai Zsolt győri polgármester – kiállt a ˝kevesebb képviselő˝ elképzelés mellett.

A fűnyíróelven működő felezés aggodalma elsősorban a kistelepüléseket ˝gyötri˝: úgy vélik, ez főként őket érintené hátrányosan. Sokak szerint emiatt nincs szükség változtatásra. ˝Évtizedekig közös községi tanácsban éltünk, s azt tapasztaltuk, hogy a társközségek megsínylik ezt. Kis falvakban a képviselők ingyen, sokat tesznek a településükért, önként vállalnak feladatokat: nem szabad ezt elvenni sem tőlük, sem a községektől˝ – mondta Ekker Károly (Kisbodak).

Olvasóink írták

  • 1. thermál 2010. április 26. 11:33
    „Hatalmas bátorság, valóságos hőstett kell ahoz , hogy ezt a témát felvesse akár egy állampolgár, vagy újságíró. Úgy gondolom először azt kell tisztázni hogyan működjön a demokráciában a közösségek önmagát kormányzó tevékenysége. Nekem sohasem tetszett az újságírók által kitalált " falu első embere" módszer egy kisebb vagy nagyobb közösség vezetésére.Nyitottság a minden javaslatra, több falugyűlés, áttekinthető működés, a közösséget érintő legfontosabb kérdésekben csak nyilvános viták utá lehessen dönteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pöttyös, csíkos, hawaii! Légy übermintás!

Lejárt az egyszínű ruhák ideje! Vegyél fel csíkosat vagy pöttyöset! Lógj ki Te a sorból! Tovább olvasom