Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A málnapálinkától Zsebi fotójáig - interjú Rékasi Károllyal

Egy hetet volt szabadságon nyáron Rékasi Károly. Bár a Barátok köztben mindannyian egy hónap pihenőt kaptak, a színművész munkával töltötte napjait.

Többek között új darabbal készül, egy Wass Albert-estet állítanak össze Koltay Gáborral. Emellett pálinkái értékesítésével is sokat foglalkozott.

– Hogyan telt a nyara? Úgy tudom, a Barátok közt szereplői hosszabb pihenőt kaptak.

– Valóban, mindannyian kaptunk egy hónap szabadságot, de ebből csak egy hét telt nyaralással, Encivel főként munkával töltöttük ezt az időszakot is. Van egy régi álmom, ami most végre megvalósul: egy Wass Albert-estet állítok össze Koltay Gábor rendezésében. A nyári pihenő utolsó napjaiban tartottuk a főpróbát. Önálló est filmrészletekkel, Koltay Gábor-filmmontázsokat használtunk fel például az Adjátok vissza a hegyeimet! című filmjéből, valamint az archívumában fellelhető mérhetetlen mennyiségű anyagból dolgoztunk, amelyek segítették ennek az egyórás darabnak a megszületését. Emellett a Thália Színházban januárban bemutattuk Beaumarchais komédiáját, a Figaro házasságát, amelyben a címszerepet alakítom, nyáron ezt több helyen bemutattuk az országban. És persze a fiunk, Zsebi lassan 9 éves, akivel nagyon aktív a pihenés.

Rékasi Károly és Zsebi.
Rékasi Károly és Zsebi. Fotó: storyonline.hu

– Közös nyaralásra jutott idő?

– Igen, egy hetet töltöttünk Horvátországban, ellátogattunk Makarskára is, ahol először láttam a tengert, és ahová három évben egymás után elmentünk Encivel. Először ketten, második alkalommal a lányunk, Gigi már a pocakjában volt, harmadik alkalommal, már hét hónaposan pedig ott állt fel önállóan először. Voltunk a Krka nemzeti parkban, csodálatos. Trogirba is ellátogattunk, ami egy mesebeli város, egy káprázat, még azzal együtt is, hogy az óvárosban, ami a szigetre épült, a kikötősétányt szegélyező pálmák között nagyon sok óriásplakát van, amiért kár. Aztán autóztunk a szerpentinen, és amikor megálltunk, a gyerekekkel az útszéli fügebokrokról szedtünk gyümölcsöt.

– És fügéből már főzött pálinkát?

– Nem, ahhoz nagy mennyiségű füge kellene. De a nemzeti parkban a vízesés mellett vettünk piros és fehér fügebort, azóta meg is ittuk. Mesebeli íze van. Nem kell komoly borra gondolni, mint egy szép, Szepsy által megalkotott tokaji aszú vagy egy szép furmint, de a maga nemében, ami a gyümölcsösségét illeti, a fügebor üde színfolt. Desszertnek például kiváló.

– Mennyi idejét kötik le a pálinkával kapcsolatos teendők?

– A főzésben nem veszek részt, nincs értelme, hogy ott lábatlankodjak. A gyümölcsök kiválasztását a cégünk ügyvezetője és a pálinkamester végzi. A főzést, a cefrekészítést is szakemberek végzik, ez magas fokú szakmai hozzáértést igényel. Én azzal foglalkozom, amit jól csinálok, és ez az értékesítés. Különleges újításokat vezettünk be, ami a mi főzdénkhez kötődik: azt próbáljuk elterjeszteni, hogy a pálinka több, mint egy rövidital pohárban, amit a vendég elé az asztalra teszünk. A mi pálinkáinkat kínáló helyeken tanácsokat adunk, hogy hogyan emelhető ennek az élvezeti szintje, mit érdemes mellé adni, hogy elemelkedhessen egy sima italtól.

– És mit érdemes mellé adni?

– Ez maradjon az én titkom. De ami nem titok: Lajsz András, a mixerkirály segítségével valamennyi pálinkára összeállítottunk egy koktélsort. Emellett pálinkavacsorákat is tartok.

– Hogyan bírja mindezt energiával?

– Az embernek arra van ideje, amire akarja. Ha meg jó dolgokat csinál, azokba nem belefárad, hanem feltöltik. Az embernek olyan dolgokkal kell foglalkoznia, amiben örömét leli, olyan emberekkel kell magát körülvennie, akiknek szeretetet adhat és akiktől szeretetet kaphat. A házunkban kiraktam egy fotót a kicsi fiunkról, Zsebiről olyan helyre, ahová szinte mindenhonnan rálátok. Ezen a fényképen fülig ér a szája, hároméves, a hóna alatt szorít egy plüssmacit. Ragyog az egész kicsi ember. Bármikor, amikor ránézek erre a képre, feltöltődöm. És helyrebillen a kedélyem.

Pálinkakoktél: almás mojito

Hozzávalók: 4 cl Rex almapálinka, 1 cl zöldalmaszirup/fábri, 1 lime vagy gerezdek, 1 cl cukorszirup, 1 friss mentaág. Elkészítés: az összetevőket kissé megnyomkodjuk, a poharat feltöltjük jéggel, szódával. Ezután megkavarjuk, hogy az összetevők elegyedjenek.

 

Olvasóink írták

 • 7. GD 2010. szeptember 01. 22:34
  „Ő lehetne akár példakép is! :)))
  A Barátok köztben Magdi nyanyuson kívül szinte mindenkit megcexcelt... :)))))”
 • 6. Mankapunka 2010. szeptember 01. 18:57
  „Ha állja a piát,én szívesen iszogatok vele málnapálinkát.

  Téten is főznek finomat.”
 • 5. Truder 2010. szeptember 01. 16:56
  „Unalmas már a Rékasi család..............”
 • 4. Krisztácska 2010. szeptember 01. 14:23
  „Szerintem eszméletlenül jó pasi,attól függetlenül ,hogy majdnem az apám lehetne!!”
 • 3. dr73 2010. szeptember 01. 14:22
  „:-D”
 • 2. sivatag66 2010. szeptember 01. 12:43
  „Mégis elolvastad a cikket.......”
 • 1. máris 2010. szeptember 01. 11:08
  „RÉKASI MÁR AKKOR SEM ÉRDEKELT AMIKOR EGY VÁROSBAN LAKTAM VELE ! GAZDAG , MAGÁN FUVAROSOK VOLTAK !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önálló életre kelt autó New Yorkban

Önálló, illetve önjáró lett egy autó az Egyesült Államokban: álló helyben több mint ezer kilométert… Tovább olvasom