Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A magyar 16 évesek negyede dohányzik, a többség a töményet kedveli

Magyarországon a 16 évesek negyede napi rendszerességgel dohányzik, 60 százalékuk pedig életében legalább egyszer volt már részeg.
Magyarországon a 16 évesek negyede napi rendszerességgel dohányzik, 60 százalékuk pedig életében legalább egyszer volt már részeg. Az előbbi arány Európában 17, az utóbbi 47 százalék - ismertette egy európai felmérés 2011-es eredményeit Elekes Zsuzsanna szociológus szerdán Budapesten.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a négyévente végzett ESPAD-felmérésben (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs – Európai iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól) tavaly 36 európai ország több mint 100 ezer 16 éves fiatalja vett részt.

Közlése szerint a felmérés eredményeiből kiderül: a dohányzás elterjedtségében Európa vezető országai közé került Magyarország, ahol átlag feletti az alkoholfogyasztás. Az előző hónapban lerészegedők aránya az ötödik legmagasabb értéket mutatja, az alkohol és gyógyszer együttes fogyasztása pedig a kétszerese az európai átlagnak.

Elekes Zsuzsanna közölte, az európai 16 éves diákok 54 százaléka dohányzott már, 28 százalékuk pedig havi rendszerességgel dohányzik. A dohányzásban Franciaország, Monaco, Olaszország, Bulgária, Lettország, Csehország, Szlovákia és Horvátország a vezető államok.

Magyarországon a 16 évesek 94 százaléka ivott már alkoholt, ez az arány Európában 87 százalék. Havi rendszerességgel az európai tanulók 57, a magyarok 61 százaléka iszik, de míg Európában leginkább sört fogyasztanak, nálunk a tömény ital a domináns, amit inkább a lányok isznak - mutatott rá a szociológus.

Az egyetemi docens elmondta, európai átlagban a fiatalok 29 százaléka gondolja úgy, hogy a marihuána könnyen beszerezhető, míg Magyarországon 35 százalék vélekedik így. Hozzáfűzte: Európában a diákok 18 százaléka használt már tiltott szert 2011-ben, Magyarországon ez az arány 20 százalék. 1995-től ebben a kategóriában Csehország mindvégig az élvonalban volt, a 2011-es felmérés szerint Franciaország zárkózott fel mellé e tekintetben, a 35 százalék feletti kategóriában.

Elekes Zsuzsanna szólt arról is, hogy Európában 1995 és 2011 között 11-ről 18 százalékra nőtt a kábítószert legalább egyszer már fogyasztó diákok aránya, 2007-től ezen az értéken stagnál ez a mutató. A tiltott szereket valaha kipróbálók aránya 1995 és 2011 között 5-ről 20 százalékra nőtt Magyarországon - közölte, megjegyezve: a kábítószerek között a marihuána fogyasztása a domináns, de hazánkban a "szipuzás" aránya is növekszik az utóbbi években.

Olvasóink írták

 • 3. Tumbanu 2012. június 21. 08:15
  „ezt nem kell túlmisztifikálni. taknyos kölykök. azt hiszik a fiúk, hogy ettől férfiak lesznek, a lányok pedig hogy nők. persze ez nem így van. a többség ki fogja nőni. addig meg csak had bűzölögjenek, és táplálják csak a lehetőséget a későbbi esetleges betegségeiknek.”
 • 2. momentan 2012. június 21. 05:37
  „Kedves Csetneky!
  Melyik az az iskola?
  De vegyük komolyra.
  Szeretném már látni, hogy az iskolák elött folyamatosan ellenőriznének és büntetnének az illetékesek, hamár van dohányzásellenes törvény.
  Szeretném látni, hogy tizenéveseket(14-18) nem szolgálnak ki sőt hazaküldenek éjszakai szórakozóhelyekről.
  Szeretném látni, hogy a könnyű drogokat legalizálni akarók akk előszeretettel hivatkoznak a bagóra és a piára, mint sokkal veszélyesebb szer, kiszedik a környezetükben levő gyerekek kezéből a bagót, piát.
  Szeretném látni, hogy társadalmi szinten legyen elitélve és tiltva a gyerekdohányzás és szeszfogyasztás.

  Akkor nagy arányban fog csökkenni ez a negatív mutató.
  Amig közösen nem teszünk ellene, addig adminisztrativ eszközökkel sem lehet komoly eredményt elérni.
  A szülők egy része szemet húny gyermeke bagózása, piálása felett. Más részül a lopást is elnézi.
  Mindkettő törvénytelen.
  Miért csak az egyiket itéljük el Persze csak akkor, ha más kulturkörből származik, ahol a javak megszerzésének ez elfogadott módja.”
 • 1. Csetneky 2012. június 20. 19:25
  „Az iskolában pedig a pedagógusok egy része a sportolókat üldözi. Pedig nem őket kellene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Avril Lavigne a színes hajról félig kopaszra váltott

Újabb stílust váltott a vadóc punk-rock énekes, Avril Lavigne, aki Párizsban félig leborotvált… Tovább olvasom